NPT Café Oost

Op een van de eerste zomerse dagen van het jaar 2017 vond de 3e editie van het NPT Café Oost plaats in de warme salon van het Concordia theater aan de Oude Markt in Enschede. Bij dit evenement kwamen zo’n 25 procestechnologen en procestechnologen in spé bij elkaar voor een leerzame en tegelijkertijd gezellige avond.

De avond stond in het teken van ‘Biomassa’ en begon met twee lezingen van lokale bedrijven in deze groeiende sector. Het spits werd afgebeten door Robbie Venderbosch van BTG Biomass Technology Group, die vertelde over de geschiedenis van BTG, BTL en Empyro (de pyrolyseplant in Hengelo op commerciële schaal); en zijn visie op de toekomst van biomassa als plaatsvervanger van fossiele brandstoffen uiteenzette. Ook liet Robbie zien, wat volgens BTG nog meer nuttige toepassingen zijn voor biomassa, zoals bitumen voor dakbedekking en bestanddeel van Trespa laminaat platen.

Vervolgens was het woord aan Herman Klein Teeselink, de eigenaar van HoSt. Herman vertelde de aanwezigen over de verschillende projecten die HoSt momenteel uitvoert. Die variëren van het opwekken van energie uit agrarisch afval voor een boerderij door verbranding of vergisting, tot het opwekken van methaan en foodgrade CO2 op industriële schaal uit verschillende afvalstromen. Hij vergeleek ook diverse energiedragers met elkaar om te concluderen dat aardgas relatief duur is en het ook economisch heel interessant is om naar duurzamere oplossingen over te stappen. Gerardo van den Hout besloot het formele gedeelte van de avond door zijn ervaringen als procestechnoloog bij HoSt te delen. Gerardo liet aan problemen zien, die HoSt op praktische wijze slim heeft opgelost.

Vervolgens konden de verschillende indrukken die waren opgedaan bij de lezingen, nog uitvoerig worden besproken onder het genot van een drankje bij café SamSam tijdens de afsluitende netwerkborrel.

Wij hopen ook u te mogen ontvangen bij de volgende editie van het NPT Café Oost op 12 oktober!

Omschrijving

Op 15 juni aanstaande is het weer tijd voor een NPT Café Oost in het theater van Concordia aan de Oude Markt in Enschede. Voor deze editie staat het thema Biomassa centraal. Sprekers van twee in Overijssel gevestigde bedrijven zullen lezingen verzorgen over de insteek van hun bedrijf binnen dit thema. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Het programma ziet er als volgt uit:

19:45 uur Ontvangst met koffie

20:00 uur Robbie Vanderbosch, BTG
De Biomass Technology Group is gespecialiseerd in de omzetting van biomassa in brandstoffen, energie en biobased grondstoffen. Hierbij richt BTG zich op consultancy & projectontwikkeling, maar ook op onderzoek & technologieontwikkeling. Robbie zal ons meenemen in het ontstaan, het heden en de toekomst van BTG.

20:45 uur Herman Klein Teeselink, HoSt
HoSt is één van de grootste leveranciers van bio-energie installaties in Europa en richt zich op de technologische ontwikkeling van de verwerking van biomassastromen en de levering van systemen voor duurzame energieopwekking uit biomassa. Herman zal vertellen over het werk dat bij HoSt verricht wordt.

21:30 uur Netwerkborrel

Deelname is gratis. De consumpties tijdens de netwerkborrel zijn voor eigen rekening. Aanmelden via de website.

Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op 15 juni!

Commissie NPT Café Oost:
Dr. ir. Boelo Schuur
Ir. Niels Hietberg
Ir. Marloes Nieuwenhuis-Raspe
Joep van der Linden

Locatie

Concordia

Oude Markt 15, 7511 GA Enschede

Organisator

Nederlandse Procestechnologen

Studievereniging Alembic

Naam en contactgegevens voor informatie

Niels Hietberg

niels@hietberg.nl

Inschrijven voor leden

Inschrijven