Op 21 maart 2018 is de jaarlijkse Dag van de Ingenieur gehouden in Groningen, o.a. met de uitreiking van de Prins Friso prijs voor de Ingenieur van het Jaar. Daarbij waren zoals gebruikelijk Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig bij de uitreiking.

Het was een interessante middag en avond met tevens de uitreiking van de Kivi Erepenning aan Jan v.d. Tempel, zowel CEO van Ampelmann, als directeur van DOB.Met de Ampelmann heeft hij een geweldige technische innovatie gedaan, waarmee mensen een veilige overtocht kunnen maken van een bewegend schip naar een vast platform of windmolen. Daarbij het onderhoud vergemakkelijken en de kans op een ongeluk verminderen.Tevens is hij oprichter van een technisch educatie centrum: De Oude Bibliotheek (DOB) in Delft.

Ook zal Jan gastheer zijn van de volgende OT lezing in DOB op 19 april, met als thema 'Offshore Wind Made Profitable', en tenslotte spreker op het symposium 'Moving Away From Fossile Fuels' op 1 mei in de Haagse Hogeschool. Dat laatste wordt georganiseerd i.s.m. de KIVI afdelingen Olie&Gas, Maritieme Techniek en Techniek, Maatschappij en Economie.

De keuze voor de Ingenieur van het Jaar ging tussen 3 kandidaten, waarbij uiteindelijk Nima Tolou won, met een revolutionair ontwerp voor het bewegingsmechanisme van een horloge. Ook het aanstormend talent werd gehuldigd: ing. Korné Walhout, algemeen directeur bij het Zeeuwse Ingenieursbureau Walhout Civil BV. O.a. betrokken bij de berging van de 'Costa Concordia' en een reddingsactie op St. Maarten na de storm. Dus ook hier een link met de offshore sector.

Kortom het was een mooie dag voor de offshore community, met Jan v.d. Tempel al eens genomineerd voor de Ir van het Jaar prijs in 2008, maar die verloor toen nipt van Saskia Rijtema, nu COO van Heerema. En daarna heeft Allard van Hoeken (CEO Oceans of Energy) ook al eens gewonnen in 2015. Een mooi aandeel en erkenning van de ingenieurs in ons vakgebied.

We zijn Jan erkentelijk voor zijn bijdrage aan de offshore sector, feliciteren hem met zijn prijs en danken hem voor zijn bijdragen aan de lezingen.