Technische en organisatorische uitdagingen voor- en tijdens de constructie van een ultra-diepe gaspijpleiding in de Zwarte Zee

South Stream Transport BV, met hoofdkantoor in Amsterdam, is de projectontwikkelaar van het Turkstream project. TurkStream is een hogedruk gasleiding van Anapa in Rusland via de zwarte zee op 2200 m diepte naar Kiyikoy in Turkije. De constructiefase is bijna ten einde en vanaf 31 december zal er gas stromen door de leiding van Rusland naar Turkije en verder naar Europa. De lezing geeft een indruk van de technische uitdagingen en hoe het projectteam met deze uitdagingen is omgegaan. Er wordt ook toegelicht hoe de projectorganisatie en het projectmanagement heeft bijgedragen aan het succes van het project, waarbij alle gestelde doelen zijn gehaald.

Programma:

15.30u: Inloop met koffie en thee
16.00u: Start lezing
17.30u: Borrel

Over de spreker:

Albert Haak is in 2015 begonnen bij South Stream als Deputy Technical Director, verantwoordelijk voor Surveys, Permitting en FEED engineering. In 2015 besloot de aandeelhouder van South Stream de scope van het project drastisch te wijzigen en werd besloten de leiding in plaats van naar Bulgarije naar Turkije te bouwen. De bouw en aanbestedingen waren al in volle gang. In die fase was Albert verantwoordelijk voor de noodzakelijke pre-constructie activiteiten en het vergunningentraject in Turkije, met als doel om de gestelde einddatum te halen.

Albert is zijn loobaan begonnen bij TNO Applied Geosciences als geohydroloog en reservoir engineer voor geothermie projecten. Vervolgens heeft Albert gewerkt bij Clyde Petroleum als Petroleum Engineer. Hij droeg zorg voor het management van alle operated en non-operated Assets. Daarna heeft Albert bij Amoco/BP, Essent en TAQA gewerkt als Director Business Development en M&A manager aan de waardering en acquisitie van projecten voor de bouw van hoge druk gasleidingen (onshore en offshore) en ondergrondse gasopslag. 

De laatste 10 jaar is Albert betrokken geweest bij de voorbereiding en bouw van Transadriatic Pipeline (TAP) en Turkstream. Albert is lid van het Senior Management Team van South Stream Transport.

De lezing is in het Nederlands, slides zijn in het Engels