Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. De finale wordt gespeeld in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar was het thema ‘Water’. Onze voorzitter, Albert ten Kate, maakte deel uit van de jury. KIVI regio Gelderland had op het centrale “plein” een tent met daarin een speciale 3D printer.

 

Ons KIVI jurylid, heeft samen met een professor van de Universiteit Twente, de indrukwekkende en ingenieuze ontwerpen mogen aanschouwen en jureren. Dit jaar  de opstellingen van groep 1-2 en 5-6 . Speerpunten waren daarbij: team building en de uiteindelijke uitvoering. Het onderwerp voor groep 1-2 was “De sterke schuit”. Hierbij moesten de kinderen met, niet van tevoren bekende, materialen een bootje maken. Dit bootje moest worden gevuld met zoveel mogelijk knikkers zonder te zinken. Er waren heel wat verschillende vernuftige ontwerpen met uiteenlopende resultaten. De inzet, opperste concentratie en het teamwerk waren wel het leukste om te zien. Het ontwerp voor groep 5-6 was “De Rijzende Roeiboot”. De teams moesten een bootje met behulp van waterkracht, via een helling, zo ver mogelijk naar boven zien te krijgen. Hele slimme en creatieve oplossingen zijn er gevonden en natuurlijk was het leeftijdsverschil met groep 1-2 zichtbaar in de creaties.

Al met al werden er vele bekers uitgereikt, waaronder voor performance, creativiteit, teamwerk en het gehele proces. De juryleden waren het er unaniem over eens: Techniek heeft toekomst!

Een van de bestuursleden van regio Gelderland zei nog, toen ze gevraagd werd om in de tent te staan” als het maar niet te druk wordt” want dan kunnen we de stroom kinderen niet aan. Zo druk werd het niet maar de kinderen moesten wel in de rij staan voordat ze aan de beurt waren om hun plastic bekertje tot snippers te vermalen om er met de extruder draad van te maken. De langste rij stond echter bij de 3D printers, die continu plastic ringetjes stonden te printen. Ondanks dat ze op de hoogste snelheid draaiden duurde het toch nog acht minuten voordat een ring met een KIVI logo klaar was.

Toen het even wat rustiger was kwam er een moeder van een van de kinderen naar mij toe en zei dat ze erg mooi vond dat KIVI dit voor de kinderen deed. Ik denk ook dat we meer mogelijkheden moeten aangrijpen om techniek onder de aandacht van kinderen te brengen. Tijdens het techniek toernooi is dat in ieder geval goed gelukt.