Bezoek Clauscentrale.

Op vrijdag 22 november waren we met 26-KIVI leden te gast bij de Clauscentrale te Maasbracht.

Na registratie en naar Limburgs gebruik (koffie met vlaai) volgde de presentatie.

Tijdens de presentatie kwamen o.a. aan de orde de veranderingen in de energie markt. Zo is RWE van elektriciteit producent met klanten, overgegaan naar uitsluitend producent. Tijdens deze transitie is het duurzame productie deel van E.ON bij RWE ondergebracht en het RWE klantenservice en netwerkdeel bij E.ON.

Vervolgens werd ingegaan op de recommissioning van de centrale, die zo’n 5 jaar in de mottenballen heeft gelegen. Van de diverse onderdelen werd ’n risico/urgentie profiel opgesteld. Aan de hand van dit profiel werd alles gecontroleerd en hersteld. In de praktijk mee- en tegenvallers. Zo moest o.a. ‘n 380kV custom made connector vervangen worden, dat langer duurde dan gepland. Ook was niet altijd duidelijk wie, na de opsplitsing van de turbine divisie van Alstom naar GE en Ansaldo, de herstelwerkzaamheden aan de turbines kon uitvoeren,. De software, die alle gegevens op de schermen in de controlekamer weergeeft, was van 3 leveranciers. Dit is teruggebracht naar 1 Human Machine Interface, wat de uniformiteit ten goede komt.

Overzicht controle ruimte

Door het verbranden van hoogcalorisch gas in de 3 GT26 gasturbines worden de hieraan gekoppelde generatoren (TOPAIR air-cooled turbogenerator elk 280MW ) aangedreven. De hete uitlaatgassen van deze turbines verhitten water in de rookgasketels tot stoom. Met deze stoom produceert de geheel gereviseerde generator van Unit B zo’n 460MW en is het rendement van 37% naar 58,5% gestegen.

De turbines kunnen snel reageren op de wisselende vraag naar elektriciteit. Het vermogen kan met 3x 15MW/min worden verhoogd. De generator van unit B voorziet het 150kV netwerk van stroom. De spanning van de unit C  generators wordt via luchtgekoelde aluminium buizen naar de transformatoren geleid, die de spanning van 21kV naar 380kV verhogen.

 

Schaalmodel gasturbine. Werkelijke grootte: lengte 12m, 406 ton.Rechts de luchtinlaat en de as naar de generator, links de hete uitlaatgassen naar de rookgasketel voor de stoomproductie.

TOPAIR air-cooled turbogenerator 280MW, lengte 14m, 429 ton

 

Vervolgens de rondleiding over het complex. Tijdens de wandeling kreeg dhr. Fuhrmann ’n veelheid aan vragen, die hij met veel enthousiasme beantwoordde. In het complex bezochten we de controlekamer en de generatorruimte met de gereviseerde generator van Unit B. Vanuit de controle kamer worden tevens de centrale op het Chemelot terrein ( stroom: 230MW en stoom productie: 300ton/uur ) en de waterkracht centrale (11MW) te Linne bestuurd.

 

Bezichtiging controlekamer.

 

De wandeling ging verder naar de unit C met de gereactiveerde turbines, generators en rookgasketels.

Aansluiting van de uitlaat van de gasturbine (links) op de rookgasketel (rechts).

 

Links de 3 schoorstenen van unit C.

 

Aan de achterzijde van het complex, konden de gedeelten van oude unit’s A en B bekeken worden. Tevens valt dan de grootte van de schoorstenen (150m) op, die niet meer in gebruik zijn. Van de 2 koeltorens (120m) is de verwachting, dat er sporadisch 1 gebruikt gaat worden (vanwege het toegenomen rendement).

Voorzien van de nodige wetenswaardigheden, dat de recommissioning van een elektriciteitcentrale, ondanks diverse valkuilen, voorspoedig verloopt, wil ik namens KIVI afd. Noord- en Midden Limburg  de heren Jens Fuhrmann en Martin Prins bedanken voor hun inzet bij deze excursie.

 

Wim Maas,

Bestuurslid Noord- en Midden- Limburg

nml@kivi.nl