Bezoek Clauscentrale.

Op vrijdag 22 november waren we met 26-KIVI leden te gast bij de Clauscentrale te Maasbracht.

Na registratie en naar Limburgs gebruik (koffie met vlaai) volgde de presentatie.

Tijdens de presentatie kwamen o.a. aan de orde de veranderingen in de energie markt. Zo is RWE van elektriciteit producent met klanten, overgegaan naar uitsluitend producent. Tijdens deze transitie is het duurzame productie deel van E.ON bij RWE ondergebracht en het RWE klantenservice en netwerkdeel bij E.ON.

Vervolgens werd ingegaan op de recommissioning van de centrale, die zo’n 5 jaar in de mottenballen heeft gelegen. Van de diverse onderdelen werd ’n risico/urgentie profiel opgesteld. Aan de hand van dit profiel werd alles gecontroleerd en hersteld. In de praktijk mee- en tegenvallers. Zo moest o.a. ‘n 380kV custom made connector vervangen worden, dat langer duurde dan gepland. Ook was niet altijd duidelijk wie, na de opsplitsing van de turbine divisie van Alstom naar GE en Ansaldo, de herstelwerkzaamheden aan de turbines kon uitvoeren,. De software, die alle gegevens op de schermen in de controlekamer weergeeft, was van 3 leveranciers. Dit is teruggebracht naar 1 Human Machine Interface, wat de uniformiteit ten goede komt.

Overzicht controle ruimte

Door het verbranden van hoogcalorisch gas in de 3 GT26 gasturbines worden de hieraan gekoppelde generatoren (TOPAIR air-cooled turbogenerator elk 280MW ) aangedreven. De hete uitlaatgassen van deze turbines verhitten water in de rookgasketels tot stoom. Met deze stoom produceert de geheel gereviseerde generator van Unit B zo’n 460MW en is het rendement van 37% naar 58,5% gestegen.

De turbines kunnen snel reageren op de wisselende vraag naar elektriciteit. Het vermogen kan met 3x 15MW/min worden verhoogd. De generator van unit B voorziet het 150kV netwerk van stroom. De spanning van de unit C  generators wordt via luchtgekoelde aluminium buizen naar de transformatoren geleid, die de spanning van 21kV naar 380kV verhogen.