De Einstein Telescoop wordt een geavanceerd observatorium voor de detectie en bestudering van zwaartekrachtsgolven. Deze vervormen volgens de algemene relativiteits-theorie van Albert Einstein de ruimte waar deze doorheen bewegen. Deze zwaartekrachts-golven laten ons nu op een geheel nieuwe en veelbelovende manier naar het heelal kijken.

De ondergrondse Einstein-telescoop is bedoeld om signalen uit de fase direct na de oerknal te verzamelen en de aard van extreem zware objecten zoals neutronensterren en zwarte gaten te bestuderen. Het observatorium is daarom van groot belang voor de internationale natuur en astronomie. De bouwkosten worden geraamd op 1 miljard euro en de schaalgrootte is te vergelijken met het natuurkundig onderzoek complex CERN bij Genève.

Om zwaartekrachtgolven te detecteren, meet de Einstein Telescoop lengte-veranderingen in 3 tunnels van elk 10 kilometers lang die, in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, ongeveer 200 tot 300 meter onder de grond komen. In de tunnels schijnen laserstralen die elkaar normaal gesproken neutraliseren, tenzij er een zwaartekrachtsgolf is gepasseerd die de ruimte vervormd heeft. Het resulterende lichtsignaal vormt de vingerafdruk van een zwaartekrachtsgolf en bevat informatie over de signaalbron, bijvoorbeeld de vorming van een zwart gat of botsende neutronensterren.

Artist Impression van de Einstein-Telescoop

De grensregio van Nederland, België en Duitsland is in beeld als mogelijke locatie. Dit is vanwege de rust, de stabiele bodem, en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightech bedrijven.

Komt dit centrum voor onderzoek naar het verre heelal in deze regio te staan? De heer Bjorn Vink, geohydroloog en begeleider van de diepe boring en inrichting diepe ruismeetlocatie Terziet in Zuid-Limburg, zal in zijn presentatie de Einstein Telescoop en de recent ontdekte zaken onder het Geuldal bij Terziet nader toelichten.

Programma

Tijdens de lezing zal het Einstein Telescoop project worden toegelicht op de volgende onderdelen:

  • Algemeen, waarbij kort werkingsprincipe en doelstellingen aan de orde komen

  • Geologisch onderzoek in Terziet Zuid Limburg en eerste inzicht seismische ruis

  • Planning met huidige status en toekomstige activiteiten

 

Vragen kunnen worden gesteld, zowel vooraf bij aanmelding als via chat tijdens de lezing.

 

Start is om 15.30h, u kunt zich aanmelden vanaf 15.00h (volgens instructie die na uw aanmelding zal worden toegezonden).

Beoogd einde (afhankelijk van vragen) om 17.00h

Bijzonderheden en aanmelding

  • Vanwege het coronavirus is fysieke deelname aan de lezing helaas niet mogelijk en zal de lezing via een Webinar plaats vinden waaraan u kunt deelnemen via “Microsoft Teams”.

  • De voertaal zal Engels zijn ivm deelname van Duitse collega’s van het VDI Duitsland, Niederrheinischer Bezirksverein.

  • Het maximaal aantal KIVI deelnemers is beperkt tot 60 personen.

  • Voor dit Webinar zijn geen kosten verschuldigd

  • Aanmelden kunt u zich  via de website van KIVI Regio Noord- en Midden-Limburg tot uiterlijk maandag 22 juni 2020. U krijgt dan de aanmeldgegevens en instructie toegezonden.