Na een enthousiaste en veelomvattende introductie door directeur Gijs de Man, bezochten 28 KIVI-leden BioWarmteCentrale De Purmer.

In 1981, kort na de 2e oliecrisis, startte de Gemeente Purmerend met Stadsverwarming. Initieel werd de warmte geleverd door de NUON 68 MW WarmteKrachtCentrale (STEG – Stoom en Gas turbines). Om bedrijfsvoerings en financiële redenen werd het bedrijf per 1 januari 2007 omgezet in de private Besloten Vennootschap SVP ‘Stads Verwarming Purmerend B.V.’ – met de Gemeente als 100% aandeelhouder.

Sinds medio 2014 is de WKC vervangen door de 44 MWth BioWarmteCentrale, bestaande uit 4 verbandingsovens, inclusief randapparatuur om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken. DENOX systemen (inspuiting met Ammoniakwater) zorgen voor toelaatbare NOx concentraties in de rookgassen, Doekenfilters verwijderen vliegas uit de rookgassen, Bodemas wordt opgevangen en afgevoerd, Rookgas condensors worden gebruikt om het water voor te verwarmen, etc.

Circa 100,000 ton houtsnippers worden per jaar verstookt. Deze worden geleverd door Staatsbosbeheer en zijn een bijproduct uit het reguliere beheer van bos, natuur en landschap. Hiermee wordt op jaarbasis ruim 50,000 ton CO2 uitgespaard. De aanvoer van houtsnippers kan in de winter oplopen tot 25 vrachtwagens van 80 m3. De opslagbunkers kunnen in totaal 12,500 m3 bevatten, goed voor 1 week brandstof op vol vermogen.

De BioWarmteCentrale levert 80% van de warmtebehoefte voor de 25,000 klanten – 24,000 huishoudens en 1,000 bedrijven. De piekbehoefte wordt nu nog geleverd door 2 gas gestookte hulp centrales. Plannen worden uitgewerkt om deze te vervangen door een uitbreiding van de BioWarmteCentrale.

Programma

 -  uur ontvangst met koffie/thee
 -  uur inleiding – in het algemeen over de plannen om Purmerend 100% gasvrij te krijgen – in meer detail ov
 -  uur rondleiding door de BioWarmteCentrale
 -  uur afronding / vragen stellen