In 1998 werd Natural Powered Speed Products (NPSP) opgericht, initieel om te werken aan ’s werelds eerste grote constructie van vlas die aan zware mechanische belastingen kon worden blootgesteld: de catamaran Flaxcat. Samen met studenten van de TU-Delft bouwt NPSP de Nuna I, de zonne-energie auto die in 2001 op de eerste plaats eindigt in de World Solar Challenge in Australië.

Daarna ontwikkelt het bedrijf zich tot ‘NPSP Composieten’, koploper van de sector in het verduurzamen van vezel versterkte kunststof producten met als Missie om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. De bekende Rijkswaterstaat hectometerborden en ANWB paddenstoelen zijn relatief klein. Een voorbeeld van opschaling zijn de complete, geprefabriceerde gevelplaten die als buitenschil gebruikt worden om bestaande huizen te isoleren.

De milieuvriendelijke composieten van NPSP zijn te herkennen aan het Nabasco®-label (Nature based composites) met huidige producten 3010, 5010 en 8010 (respectievelijk 30%, 50% en 80% bio aangevuld nog met op aardolie gebaseerde harsen). Nabasco 9010 (met 90% bio) is klaar voor de markt en het uiteindelijk streven is 10010, 100% bio vervaardigd met biohars van restproducten van de suikerindustrie, natuurlijke oliën of melkzuur.

Tot 2014 werden de producten door NPSP zelf (circa 30 persoonsleden) gefabriceerd. Na het besluit om de fabricage uit te besteden aan partner bedrijven, houdt NPSP zich voornamelijk bezig met Research & Development (totaal nu 7 persoonsleden). Tijdens onze rondleiding door het laboratorium konden we zien hoe onderzoek gedaan wordt naar grootschalige biohars toepassingen.

Het bedrijfsbezoek werd bijgewoond door 22 KIVI-leden.

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie/thee
 -  uur Bedrijfspresentatie door NPSP, inclusief vragen en antwoorden
 -  uur Rondleiding door het laboratorium van NPSP
 -  uur Afsluiting met drankje