Inleiding

Koude fusie was een hype in 1989, dook daarna in de ondergrond om pas recentelijk weer naar boven te komen. Nu is de hele wereld er mee bezig, o.a. NASA, Boeing, Airbus, Mitsubishi, India, China, Rusland etc. maar de media houden het nog onder de pet. Waarom? Een belangrijke reden kan zijn dat het wel resultaat oplevert, maar er nog geen duidelijke theorie bestaat. Veelbelovende resultaten in de laboratoria, maar nog geen commerciële producten. Eigenlijk een heel simpel apparaatje, maar bijzonder moeilijke productie en besturing. Grote problemen met controle en certificering. Toch worden er nu door ABB twee fabrieken gebouwd voor massa productie. Hoe zal de wereld energie industrie reageren?

Splitsing en fusie

Traditionele kernenergie is het SPLITSEN van ZWARE atomen (Uranium etc.) Er zijn op moment ca. 448 kerncentrales in bedrijf op aarde en ca. 224 in planning/aanbouw

Fusie is het VERSMELTEN van LICHTE atomen (Waterstof, Deuterium, Helium etc.). Voor fusie zijn extreem hoge temperaturen nodig en pas daarna komt veel energie vrij. Maar de vrijkomende energie bij fusie is per nucleon (=proton of neutron) veel meer dan bij splitsing (fission). Zie figuur 1.

Fusie is nog niet normaal op aarde, maar wel in de ruimte. Zon en alle andere sterren!

Historie

In maart 1989 gaven 2 geleerden, Martin Fleischmann & Stanley Pons, een persconferentie. Zij zouden kernfusie gemaakt hebben. Echter, het kon niet gereproduceerd worden en niemand begreep wat er gebeurde. Daarom werd het niet geloofd.

In oktober 2011 kwam Andrea Rossi met de E-Cat (Energy Catalyser). In een kleine zeecontainer een groot aantal kleine units, die de kernfusie zouden aankunnen. In heet waterstof wordt nikkel omgezet in koper. Maar hij kreeg geen patent, want zijn vinding was een "offend against the generally accepted laws of physics and established theories". Een groot probleem van een octrooi is, dat je alles nauwkeurig moet beschrijven. En dan kan het nagemaakt worden. Controleer dat maar eens. Ook had Rossi wat andere problemen met overheid en rechtszaken. Weer een dood spoor. Toch is Rossi nog actief en het systeem heet nu LENR (Low Energy Nuclear Reaction).

Maar in Maart 2014 werd een goede test gedaan in Lugano en kon 1,5 MWh geproduceerd worden in 32 dagen. De unit ziet er uit als een kleine “dogbone” (hondenbot). Er is interesse van Stanford Research Institute (Rudy heeft aan Stanford University gestudeerd), van US Navy, NASA en MIT. Zie e-catworld.com. ABB produceert de kleine units, maar mogen alleen aan OEM’s geleverd worden als onderdeel van andere producten, dus nog niet aan particulieren. Rossi heeft op 24 november 2017 weer een openbare conferentie gegeven die op Internet staat.

De firma’s BLP (Briljant Light Power) en Brioullin zijn er ook mee bezig, maar zijn zeer discreet.

Toekomst

Mocht dit systeem gaan werken, dan is dat een enorme revolutie:

ECAT voordelen:

• Geen radioactieve straling/afval

• Geen CO2 productie

• Geen grote infrastructuur/transporten

• Ni, H en Li goedkoop en verspreid vindbaar

• Reactor vervanging elke 6-12 maanden

• Brandstof 98% recycleerbaar

Wereldwijde gevolgen:

1.                   Fossiele brandstoffen: olie, (schalie-)gas, kolen

2.                   Verkenning, winning, transport, verwerking, distributie

3.                   Kerncentrales (kan ECAT huidige reactor vervangen?)

4.                   (Scheeps-) transporten, vliegtuigen, (vracht-)autos

5.                   Elektriciteitscentrales en (-netwerken)

6.                   CO2 reductie/beperking als dat ECHT moet (?)

7.                   Zoetwaterproductie, landbouw (mest productie)

8.                   Windmolens, zonnepanelen etc.

9.                   (Geo-)Politiek

10.                Economie, werkplaatsen

11.                Wetenschap, b.v. ITER, NASA …..

12.                Etc.