31 KIVI leden bezochten het Marine Luchtvaart Dienst complex op maritiem vliegkamp De Kooy.

In een wervelende/wervende introductie door de heer W.F.C Muilwijk (KTZ b.d.) werden de bezoekers ingewijd in het ontstaan en de ontwikkeling van afgelopen 100 jaar Marine Luchtvaart Dienst. Het recht van bestaan, de verschillen tussen Luchtmacht en Marine als wel welke specifieke “gereedschappen” dit onderdeel van de krijgsmacht heeft gebruikt en momenteel gebruikt werd uitgelegd. Door aanpassingen van taken binnen defensie en de NATO was er een multi-purpose helicopter nodig welke gevonden werd in de Euro helicopter NH 90 maritiem. Een samenwerkings project van 4 landen (Leonardo Italië 32% , Airbus Duitsland 31,5%, Airbus Frankrijk 31,5% en Nederland 5,5% Fokker) uitgerust met 2 Rolls Royce gas turbine motoren.

Welke taken met deze NH 90 maritiem, waar de MLD er nu 20 van bezit, worden uitgevoerd zijn terug te vinden op de link: https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/nh90 

De NH90 vloot zal binnenkort uitgebreid worden naar 24 toestellen.

Een rondleiding door de hangar waar de NH 90’s onderhouden worden gaf aan de deelnemers een goed beeld van hoe de ontwikkeling van helicopters de afgelopen jaren is verlopen; naast alle (geheime ) radar apparatuur voor opsporen van onderzeeërs waren de twee gas turbines indrukwekkend compact.

Een demonstratie van de MLD-Luchthaven brandweer om binnen twee minuten elke grote airport brand onder controle te krijgen, overtuigde alle deelnemers dat op De Kooy weinig aan het toeval wordt overgelaten. Een afsluitend bezoek aan de “traditie kamer” (museum) gaf aan iedereen naar eigen interesse de mogelijkheid zich meer te verdiepen over historie aspecten van de Militaire Luchtvaart Dienst.

Voor  geïnteresseerden was er een mogelijkheid in de souvenir winkel diverse modellen of herinnering objecten te kopen als wel het jubileum boek: EEN EEUW MARINE LUCHTVAARTDIENST 1917-2017 (ook te bestellen via info@traditiekamermld.nl )

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Introductie door de heer W. Muilwijk en Rondleiding door Traditie kamer
 -  uur Traditionele marine lunch (rijsttafel)
 -  uur Bezoek aan NH-90 hangaar
 -  uur Einde excursie