Het bezoekers centrum van MX3D  was een heerlijk koele ruimte in de oude NDSM hal waar 28 KIVI leden  een boeiende presentatie kregen van Gijs van de Velde.

In een presentatie op twee beeldschermen werd aan de hand van een intrigerend out of the box denk filmpje en duidelijke plaatjes de aanwezige dame en heren ingewijd in het pop-up bedrijf van de kunstenaar Joris Laarman. Joris heeft grote  bekendheid gekregen met zijn ”bone chair” welke in vele musea op de wereld tentoongesteld wordt. Deze bone structuur is een Laarman Lab kenmerkende denkwijze om in plaats van de oude bekende vakwerk constructie sterkte te geven aan gebruiksvoorwerpen. Zo ook nu aan een wereld primeur roestvast stalen 3D robot geprinte brug. In de presentatie werden de hick-ups, de probleemstellingen en de beperkingen uitgelegd evenzo dat de wereld primeur van een 3D geprinte brug recent door de TU Eindhoven behaald werd met een betonnen fietsbrug.

Aan de hand van voorbeelden werd het aspect van materiaalsterkte bij printen toegelicht en een bronzen 3D geprinte (en daarna gepolijste) scheeps schroef  bewees dat door het 3D print (las) proces de materiaal sterkte van het gebruikte las materiaal niet of in verwaarloosbare mate veranderen. De kennis van o.a. de bedrijven ARUP en Arcelor Mittal hebben MX3D daar bij geholpen.

Het brug ontwerp van Joris Laarman wordt uitgeprint door ABB robot las printers. Deze worden aangestuurd door speciaal door MX3D ontwikkelde software waarmee de bijzondere gekromde en gekrulde brugvormen gelas print kunnen worden. De hele brug bestaat uit enkel delen die aan elkaar gelast worden en voor plaatsing (planning oplevering oktober 2018) zal er op het loop vlak een staal plaat constructie aangebracht worden omdat de gemeente Amsterdam niet akkoord kon gaan met een voorgestelde glazen wandel vloer. Na sterkte testen en een coating zal de brug op een ponton naar zijn eindbestemming vervoerd worden waar het in de zeer speciale omgeving van Amsterdam naast een verbindingsfunctie ook een nieuwe attractie zal vormen.

In de werkplaatst konden de KIVI leden een hands-on aan de brug doen en ook een door Delft studenten geprinte MX3D fiets bekijken. Na de excursie omstreeks 16.15 ging het gezelschap voor een drankje en een na bespreking naar de horeca gelegenheid PLLEK vanwaar een ieder een hem /haar geschikte pontveer tijd koos om huiswaarts te keren.

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Presentatie door MX3D
 -  uur Rondleiding door fabricagehal
 -  uur Napraten met een drankje in de nabij het pontveer gelegen 'IJ kantine'