Omschrijving

KIVI Regio Noord organiseert op 15 september 2017 een bijeenkomst in samenwerking met het international Genetically Engineered Machine (IGEM) team Groningen. Zij zullen een lezing geven over hun project dat meedoet aan de IGEM-competitie. Dit laatste is een wereldwijde competitie waarbij studenten een bacterie of gist moeten ontwikkelen voor een nieuwe toepassing.

Tijdens een grote conferentie in november 2017 zal het team het project uiteindelijk presenteren in de Massachusetts Institute of Technology in Boston. Dit jaar focussen ze zich op de ontwikkeling van een bacterie die gebruik maakt van CRISPR voor het detecteren van phagen, virussen die bacteriën kunnen infecteren, op een goedkope en specifieke manier zonder het gebruiken van dure sequencing apparatuur. Doordat elke unieke specifieke DNA sequentie geïmplementeerd zou kunnen gaan worden, zijn de toepassingen van deze tool eindeloos.

Ze zullen zich voornamelijk richten op de zuivelindustrie, waar een veel voorkomend probleem de phaaginfecties van bacteriecultures is waardoor voedselverspilling optreedt.

Na de lezing is er ruimte voor discussie omtrent dit onderwerp en we worden uitgenodigd om ook de onderstaande literatuur door te nemen.

We worden ontvangen in de centrale hal van de Linneausborg (Zernike Campus te Groningen).

Relevante literatuur:

- https://decorrespondent.nl/1889/hoe-genetische-manipulatie-voor-duurzame-landbouw-kan-zorgen/44638694540-4cada90c
- Garneau, J.E. and Moineau S. (2011). Bacteriophages of lactic acid bacteria and their impact on milk fermentations. Microb Cell Fact. 10 Suppl 1:S20. doi:10.1186/1475-2859- 10-S1- S20.
- Zelf een onderwerp inbrengen voor de discussie? Stuur ons een mailtje (igem.2017.groningen@gmail.com)

Locatie

Linnaeusborg (verzamelen in de hal)

Nijenborgh 7, 9749 AG Groningen

Organisator

Regio Noord

Int. Genetically Engineered Machine

Naam en contactgegevens voor informatie

Friso Wobben

fwobben@gmail.com

De uiterste inschrijfdatum is 13-09-2017

Inschrijven

U kunt zich niet meer inschrijven, de uiterste inschrijvingsdatum was: 13-09-2017