Omschrijving

Bent u ooit in het Anatomisch Museum Bleulandinum op de Uithof geweest? Waarschijnlijk niet, het is alleen na afspraak te bezichtigen.

Op dinsdag 14 november krijgt u deze kans. Professor dr. Ronald Bleys, hoofd van de afdeling Anatomie van het UMC Utrecht, nodigt u uit voor een exclusieve rondleiding door het museum. Voorafgaand geeft hij een inleiding getiteld: De anatomische les door de eeuwen heen.

Het museum is genoemd naar Jan Bleuland, van 1795 tot 1826 hoogleraar van de Universiteit Utrecht. Tussen 1780 en 1838 stelde hij een boeiende anatomische verzameling samen waarmee hij de basis legde voor de huidige collectie. In 1838 werd zijn collectie door Koning Willem I aangekocht voor de Universiteit Utrecht. De collectie is in de loop der jaren sterk uitgebreid en bestaat naast echte menselijke preparaten uit een bijzondere verzameling modellen gemaakt van was, papier-maché, porselein, gips en kunststof. De wasmodellen die gemaakt zijn door Bleulands prosector Petrus Koning zijn uniek en zeer befaamd. Wilt u mee met deze rondleiding, meldt u dan aan.

Van 15:00 tot 17.00 uur. Verzamelen vanaf 14:30 uur in de foyer bij de gele collegezaal in het Stratenum voor koffie en thee. Het Stratenum is te bereiken via de hoofdingang van het UMC Utrecht, tot 17.00 uur ook via een eigen ingang, Universiteitsweg 100.

Spreker(s)

De heer Professor Ronald Bleys, hoofd van de afdeling Anatomie van het UMC Utrecht

Locatie

Gebouw Stratenum (UMC Utrecht)

Organisator

Regio Utrecht

Naam en contactgegevens voor informatie

ir. J. (Jaap) Vogelaar: 06 48 16 76 69

jaap2vogelaar@gmail.com

Inschrijven voor leden

Inschrijven

Inschrijven voor niet leden

Uw gegevens
* verplicht