Het tractie energievoorziening systeem van ProRail zorgt ervoor dat treinen van elektrische energie (tractie) worden voorzien. Met een bovenleiding, onderstations, en kabels naar de regionale netbeheerders, vormt dit een eigen elektriciteitsnetwerk. De komende jaren wordt een sterke groei verwacht in het aantal reizigers dat gebruik gaat maken van het OV vervoer per spoor. Dit vraagt om frequenter rijden en langere treinen rijden en daarmee een veranderende energievraag. Daarmee staan ProRail en NS voor de grote uitdaging om hun energievraag en energievoorziening op deze toenemende vervoersvraag in te spelen.

In deze lezing leggen ProRail en NS uit hoe het tractie energievoorzieningssysteem werkt, hoe energie wordt afgenomen, welke initiatieven er zijn om energie te besparen en hoe we dat duurzaam doen. 

Sprekers

  • Fedor Ten Harve (ProRail)
  • Marcel Walraven (ProRail)
  • Sabine Mooij (NS)
  • Freek Dankers (NS)

Locatie bevindt zich op loopafstand van het station 'Utrecht Centraal'. U dient uw legitimatiebewijs bij de receptie te tonen.

 

Opmerking

De KIVI regio Utrecht zou het fijn vinden indien u in bezit bent van een museumjaarkaart dat u die meeneemt en laat zien bij binnenkomst. Dit geeft u geen korting op de bijeenkomst maar bespaart de regio Utrecht op haar uitgave. Op de nieuwjaarsreceptie is buitenlands likeur(en), wiskey en wisky ed uitgesloten.

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie
 -  uur Lezing door NS en ProRail + beantwoorden van vragen
 -  uur Netwerkborrel