Verslag bezoek KIVI-RBT aan Remeha Apeldoorn

Commercieel directeur Mark Vellinga heette ons als groep welkom. Vervolgens werden we in groepen gesplitst en werd er door zeer ervaren voorlichters uiteengezet hoe Remeha, van een fietsenwinkel groeide naar een van de belangrijkste producenten in Nederland op het gebied van energie.

Remeha produceert een reeks aan producten van gewone boilers voor het huishouden via verwarmingsketels, naar H2 ketels warmtepompen en combinaties van deze producten.

In Apeldoorn worden in een zeer geoliede werkomgeving in productielijnen grenzend aan grote magazijnen, een groot aantal van de hierboven genoemde producten geassembleerd. Dankzij Just In Time leveringen en een “Lean” organisatie loopt het zo te zien allemaal gesmeerd.

Remeha wilde ooit naar de beurs gaan, maar door omstandigheden bleek dat toen niet opportuun en thans zijn alle aandelen ondergebracht in een stichting, die door de toenmalige aandeelhouders beheerd wordt.

In de pauze van de rondleiding had RBT tijd voor een eigen bijeenkomst. Daarvan werd gebruik gemaakt, om Jan Meissen, de oprichter van RBT, even in de bloemetjes te zetten. Eigenlijk had dit op de ledenvergadering 10 dagen eerder moeten gebeuren, maar toen lag jan in het ziekenhuis. Gelukkig was hij voldoende hersteld om er vandaag weer bij te zijn. Namens de voorzitter van RBT Prof. Dr. Ir. Genserik Reniers, mocht Arie Quik Jan deze onderscheiding overhandigen.

Jan, eigenlijk nog herstellende van zijn ziekenhuisopname, was toch nog aangenaam verrast en kon het natuurlijk niet laten te memoreren hoezeer veiligheid en milieu hem aan het hart gaan en hoe weinig ingenieurs feitelijk geleerd wordt verstandige risico analyses te maken en te leren van de fouten uit het verleden.

Na deze plechtigheid was het woord aan Rick Bruins, de Business development manager van Remeha, die de Remeha-visie op de energieontwikkelingen in Nederland gaf. Voor de rapporteur was het een genot om eindelijk eens iemand te horen, die goed wist waar hij over sprak en die ook de getallen goed op een rijtje had staan. Rick beschrijft hoe aardgas nog zeer lang een rol zal spelen in het warmhouden van de Nederlandse huishoudens, maar dat de techniek om volledig over te aan op H2 geen grote problemen met zich mee zal brengen.

Voor de nabije toekomst zal zeer waarschijnlijk met z.n. hybride systemen gewerkt worden, waarbij met een warmtepomp (COP 4,5) met ongeveer 1kW elektrisch een woning verwarmd wordt tot het buiten beneden de 5oC is. Dan springt de aardgas ketel bij. Voor warm water wordt altijd de aardgasketel gebruikt. Dit gaat ongeveer 1kWh per huishouden vergen en de (toch wel optimistische) verwachting is, dat het net dit wel aankan.


De presentatie van Rick Bruins alsmede het certificaat van Lid van Verdienste van Jan Meissen is te vinden onder 'Documenten'.