Deze avond werd met de opkomst van meer dan 65 KIVI leden en belangstellen een groot succes.

Na een introductie van de sprekers door de gastheer Hein Franken van TNO, ging de eerste spreker Lt. Kol. Björn de Heer in op de noodzaak van het ontwikkelen van nieuwe militaire strategieën. Enerzijds door de wereldwijde groei van mega steden, waardoor aanvallen en verdediging zowel boven- als ondergronds met meerlaagse verdiepingen en tunnels relevant worden. Het ontwikkelen van communicatie verbindingen en plaatsbepaling systemen in dit stedelijke gebied vormt nieuwe uitdagingen. Hiervoor is Technology onontbeerlijk en kan niet worden "bereikt met een.  "Silverbullet". Hiertoe dienen lokale robuuste Software Defined Radio (SDR) netwerken te worden ontwikkeld, maar zodanig, dat het radio- en netwerkverkeer niet de positie weergeeft. Overste de Heer liet een tipje van de sluier zien van de ingeslagen weg naar nieuwe benaderingswijzen en methoden voor Warfare Battlefield 21e eeuw. Deze geven richting aan het door ontwikkelen van de toekomstige mobile- en vaste netwerken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Daarbij wordt gebruik gemaakt en ingespeeld op de ontwikkelingen van de LTE netwerken (4G en 5G), waarbij besloten netwerken in samenhang met publieke netwerken zullen gaan ontstaan. Hoe staat het dan met de bescherming, risico's? Wordt het Taylormade of alles via Internet? Hoe wordt de heimelijkheid gegarandeerd? Welk scenario is geschikt voor de drie verschillende landschappen met geografische beperkingen? Nieuwe uitdagingen voor Defensie en de industrie.

De tweede spreker Arjen Holtzer, senior expert tactical radio’s van TNO ging in op de onderzoeken naar de invulling en ontwikkeling van de Software Defined Radio (SDR) networking in een tactische omgeving. Daarna is het tactische gebruik van LTE (welke voor- en nadelen levert dit op voor Defensie), dit werd toegelicht met voorbeelden in een militair scenario: resultaten van een onderzoek naar mobiele (ad-hoc) netwerken. Het toekomstig battlefield Internet wordt een heterogeen tactische netwerkstructuur (vast en draadloos) met open- en besloten netwerkdelen. TNO werkt hierin samen met research instituten over de hele wereld alsmede 3GPP, EDA en NATO standaardisatie commissies.

De derde spreker Timo Bakker en Joachim Gloeckler (uit Duitsland) lieten zien hoe mobiele netwerken kunnen worden ingezet met concrete producten en lieten met voorbeelden zien hoe een mobiele netwerkstation kan worden ingericht in een rampgebied. Nokia (fusie van Nokia, Alcatel, Lucent en Motorola) breidt voortdurend haar bestaande mobiele netwerkapparatuur, die voor grondtroepen of hulpverleners kan worden gebruikt, waarmee een lokaal network kan worden ingericht, die netwerk kan zowel deels besloten en als open zijn, waardoor in rampgebieden ook contact met de lokale overheid, hulpdiensten en bevolking wordt gemaakt. Voorbeelden van "innovatieve oplossingen" voor "Emergency Networks"

Aan het slot van de bijeenkomst peilde Huib Ekkelenkamp, de vicevoorzitter van afdeling KIVI Telecommunicatie de interesse van de door KIVI-TC voorgenomen activiteiten voor 2018.

Deze bijeenkomst kwam tot stand via een geslaagde samenwerking tussen de KIVI afdelingen Telecommunicatie en Defensie & Veiligheid.

 

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie/thee en broodmaaltijd
 -  uur Welkom door Hein Franken (KIVI-TC/TNO)
 -  uur Voordracht door Lt. Kol. Björn de Heer, Ministerie van Defensie Land Warfare Center
 -  uur “Research and Innovation for Battlefield Internet” door Arjen Holtzer TNO
 -  uur Voordracht door Timo Bakker Nokia Defence
 -  uur Discussie
 -  uur Netwerken en drinks