"Alles is bereikbaar !"

De opening van de FWA bijeenkomst wordt verricht door de vicevoorzitter Huib Ekkelenkamp van de KIVI afdeling Telecommunicatie.

Daarna gaat Armando Voets verder met de introductie van het thema "Fixed Wireless Access (FWA)" en het gestelde doel: "Alles is bereikbaar", welke nader is toegelicht.

In de voordracht van Anne van Otteloo werd de definitie van het begrip "FWA" geanalyseerd en de FWA definitie juist omschreven, hiermee werd duidelijk wat er wel en niet onder "FWA" wordt verstaan.

De sheet met het "Overzicht Fixed Wireless Access" geeft aan dat er verschillende technologieën kunnen worden ingezet, welke afhankelijk zijn van het karakter van verzorgingsgebied, zoals stadsomgevingen (>100Mb/s) of buiten gebieden (<100Mb/s). Tevens blijkt, dat diverse radiotechnische oplossingen mogelijk en toepasbaar zijn. In praktijk blijken deze technologieën complementair zijn.

Anne van Otterloo laat zien hoe Nokia hiervoor drie volgende business scenario's heeft ontwikkeld: "Connect the unconnected", Build with precision" and "Wireless fiber". Deze 3 scenario's worden toegelicht aan de hand van het frequentie gebruik, de fysieke uitvoerring van het netwerk en de keuze van de juiste antennes voor een optimale performance en snelheid van de internetverbinding. De internet verbinding wordt opgezet vanuit de vaste netwerkinfrastructuur (glasvezel, coax, of koper) en via een hoog gelegen punt (gebouw, toren, etc.) met een gerichte draadloze verbinding naar de gebruikers in het buiten gebied of op het platteland gaat.

Uit de voordracht van Jeroen Thijsen Huawei blijkt, dat Huwei hiervoor de "Customer-premises equipement (CPE)" heeft ontwikkeld met "Wireless to the x (WTTx) en gebruik maakt van het advance wireless broadband (WBB) principe voor internet verbindingen, via een bestaande mobiele operator, Deze oplossing wordt op grote schaal ingezet in uitgestrekte dunbevolkte landen, waar een vaste netwerkinfrastructuur zeer beperkt aanwezig is en ook een uitgebreid mobiel netwerk operationeel is.

De heer Bart Heinink (Greenet.nl) geeft aan dat op basis van het landschap, de opzet voor de internetverbindingen wordt gemaakt, die commercieel haalbaar is en diverse netwerken, zoals in Zeeland, operationeel zijn, Na een toename van het aantal gebruikers wordt de vaste netwerkinfrastructuur uitgebreid en wordt de draadloze verbinding van de gebruiker na enige tijd omgezet in een vaste internetverbinding.

Kijk voor een "Zorgeloos internet op het platteland of in buitengebieden" op Greenet.nl

Onderstaand:

Programma

 -  uur Inloop met al of niet broodmaaltijd
 -  uur Introductie Armando Voets, Group Head of Internet & Cloud Products bij Veon
 -  uur Lezing Anne van Otterloo, Account CTO bij Nokia
 -  uur Lezing Jeroen Thijsen, Wireless Solution Manager bij Huawei
 -  uur Lezing Bart Heinink, Directeur van Greenet.
 -  uur Netwerken met drankje