IT-Infra_Banner_960x100_300dpi-Sep-30-2021-12-53-55-52-PM

Terugblik IT Infra event 2021

Dinsdag 16 november opende in het Bossche congrescentrum 1931 Elbert Raben, de  voorzitter van de IT Infra stuurgroep het FHI IT Infra event 2021. Raben verwelkomde de  exposanten, de vele sprekers, de 125 bezoekers die in levende lijve aanwezig waren én de 75 deelnemers die online het event meemaakten. Was de vorige jaargang nog puur online (met lezingen vanuit de FHI studio), deze editie was een geslaagde vorm van een hybride event.

 
P1060287

Daan Terpstra van Stichting SDIA opende de dag. Hij wees in zijn lezing op het belang van Europese investeringen in een eigen cloudinfrastructuur. Want door een Europees tegenwicht te ontwikkelen, kun je een vuist maken tegen techreuzen als Google, Microsoft en Amazon.

De deelnemers konden het bezoeken van de stands om ouderwets te netwerken en de laatste stand van zaken op te snuiven en het bijwonen van lezingen afwisselen.

Traditioneel werd een groot deel van het lezingenprogramma afgewerkt in verschillende sessies. Zo sprak Pieter Bikker (Wagner) over de uitdagingen die komen kijken bij het bieden van geavanceerde brandbeveiliging in het datacenter, terwijl Geert Bakker (C.N. Rood) uitleg gaf over de nieuwste technieken voor het testen van MPO-connectoren. Ook Michael Diks (Intronics) gaf de toehoorders nieuwe inzichten in de nieuwste MPO-bekabeling.

Datacenters krijgen in de toekomst ook andere verdienmodellen. Eaton gaf een lezing waarin de mogelijkheden van UPS’en als een nieuwe inkomstenbron, waarbij een UPS aan het stroomnet wordt gekoppeld voor stabilisatiedoeleinden. Met een UPS-installatie van 1MWh kun je 50.000 euro per jaar verdienen.

Ook het thema aftakkasten kwam aan bod tijdens een webinar van Jeroen van der Linden van AP-Nederland. Hij gaf handige serie tips, zoals de opleverdocumenten delen via SharePoint en tijdens de assemblage rekening houden met uitval.

Verduurzaming

In de middag volgde onder leiding van Robbert Hoeffnagel een interessante paneldiscussie met Arno van Gennip (Equinix), Eric Lisica (Iron Mountain) en Rob Stevens, (Interconnect). Zij spraken over de stand van zaken rondom de verduurzaming van datacenters in Nederland en concludeerden allen dat er in Nederland al veel is gebeurd op dit vlak. Toch zal er de komende jaren nog een schepje bovenop gedaan moeten worden. 

P1060376

De lezingen werden afgesloten met een keynote van Freya Macke van Arcadis. Klimaatverandering gaat ons allemaal aan en dus ook de datacenterwereld. In een duidelijke uiteenzetting gaf Macke aan waar de pijnpunten kunnen liggen en hoe daar op in te spelen.

 De replays en presentaties van de lezingen kunt u terugkijken als u in het programma klikt op de lezing van uw keuze.