Na de hartelijke ontvangst door Rietta, werd het programma gestart door de voorzitter van de URSI met het uiteenzetten van het doel van deze bijeenkomst en de introductie van de sprekers van Erasmusmc, LUMC en TUe/Imec.

Het doel was om enerzijds inzicht te krijgen in de radiotechnische innovatie met toepassingen in de gezondheidszorg, die de kwaliteit van het leven bij het ouder worden op peil kunnen houden en anderzijds om de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar houden of te doen verminderen om daarmee de zorg betaalbaar te houden.

Alle sprekers gaven aan, dat met hun onderzoeken en hun bevindingen op basis van de onderzoekresultaten, dit in de toekomst zeker mogelijk zal zijn. Nu al is veel voortgang geboekt met diverse baanbrekende innovaties, welke op kleine schaal worden toegepast of in een acceptatie trajecten zijn opgenomen.

Maarten Paulidus (Erasmusmc/kankerinstituut) gaf aan dat een betere monitoring van lichaamdelen mogelijk is en met niet schadelijke radiostraling (500 MHz - 1GHz) van gerichte elektromagnetische velden in de MRI de kwaadaardige kankercellen effectief kunnen worden verhit (hyperthermia), zonder dat het gezonde omringende weefsel / cellen worden aangetast en daarbij de kans op herstel van de cellen is mogelijk.

De apparatuur hiervoor is na een proefopstelling doorontwikkeld en gefabriceerd door het bedrijf Sensius ("brings sense in thermal therapy").

Hoe deze EM velden worden opgebouwd heeft Rob Remis (TU-Delft) ons laten zien met de uitwerking van "Dielectric Shimming" en "Electrical Properties Tomography" met de theorie en berekeningswijze.

Guido Dolmans (Holst/TUe) liet met de presentatie van de innovaties bij IMEC de doorkijk zien naar de mogelijkheden en toepassingen van draadloze communciatie in de gezondheidszorg, waarbij data analyses op afstand en apps als effectieve hulpmiddelen worden in gezet in ons dagelijks leven.

Naast de gezondheids-apps, die we zelf al gebruiken, zal de begeleiding door medici door monitoriing van patienten op afstand effectiefer worden, waarbij eerder en betere data wordt gegenereerd om diagnoses te stellen en de specialisten op afstand het herstel proces bij de patienten beter kunnen volgen en tijdiger kunnen bijsturen en de patiënten informeren. Een recente ontwikkelng hebben de Researchers van het Eindhovense Holst Centre bereikt met een prototype van een slim shirt, dat is uitgerust met de door Imec ontwikkelde ECG-monitoring. Verder meet het de ademhalingsfrequentie en de diepte van de ademhaling. is en bekijk de onderstaande video "For personal health assistance". Imec rapporteert forse groei 02 mei 2017

.

Of lees het artikel van het Eindhovense Holst Centre: "Slim shirt meet vitale lichaamsfuncties" d.d. 4 april 2017

Dit zal zeker bijdragen in het veilig sporten, langer thuis kunnen blijven wonen en bijdragen aan de kwaliteit van leven bij het ouder worden.

Wegens ziekte van Jan Eijkel houden we de lezing van de TU Twente nog te goed voor een volgende bijeenkomst over "Ontwikkeling in de Gezondheidszorg 2.0.

Zie ook het nieuwsbericht Bits&Chips Chirurg vindt tumor makkelijker terug met magnetisch baken 04-05-2017

De links naar de beschikbaar gestelde presentaties, staan hier onder:

Programma

 -  uur Ontvangst met broodjes, koffie of thee
 -  uur Introductie - setting the scene etc...
 -  uur Eerste lezing - Hyperthermie - Gerard van Rhoon / Maarten Paulidus (Erasmus MC, Rotterdam)
 -  uur Tweede lezing - Wavefield processing, imaging, and inversion (Rob Remis - TUD)
 -  uur Pauze
 -  uur Derde lezing - Lab-on-a-chip - Jan Eijkel (Universiteit Twente)
 -  uur Vierde lezing - Body area networks – Guido Dolmans (Holst / TU/e )
 -  uur Discussie met drinks