Bluetooth-devices kunnen daardoor met andere Bluetooth-apparaten in de buurt een zelfstandig netwerk vormen

De Bluetooth Special Interest Group gaat de technologie volgend jaar uitbreiden met mesh-functionaliteit. Bluetooth-devices kunnen daardoor met andere bluetooth-apparaten in de buurt een netwerk vormen. De uitbreiding is specifiek gericht op iot-toepassingen.

De organisatie belooft volgend jaar ook de snelheden en het bereik op te schroeven. Details ontbreken nog, maar de organisatie heeft het over een verdubbeling van de snelheid, zonder dat het energiegebruik toeneemt. Voor de low-power-variant Bluetooth Smart zal het bereik verviervoudigd worden.

Gartner heeft diep in de kristallen bol getuurd en gezien dat er in 2020 20,8 miljard dingen met het internet zijn verbonden. Dit jaar is dat aantal nog 4,9 miljard en volgend jaar groeit dat met 30 procent naar 6,4 miljard. Consumenten sluiten de meeste dingen aan: tussen nu en 2020 zo’n 10 miljard stuks. Tegen die tijd geven zij jaarlijks 1,5 miljard dollar uit aan iot-devices. Bedrijven nemen veel minder aansluitingen voor hun rekeningen, maar die vertegenwoordigen per stuk wel meer waarde. Daardoor komt het aandeel van het bedrijfsleven in de iot-uitgaven ook uit op 1,5 miljard dollar per jaar in 2020.