Battlefield Internet

Deze avond werd met de opkomst van meer dan 65 KIVI leden en belangstellen een groot succes.

Na een introductie van de sprekers door de gastheer Hein Franken van TNO, ging de eerste spreker Lt. Kol. Björn de Heer in op de noodzaak van het ontwikkelen van nieuwe militaire strategieën. Enerzijds door de wereldwijde groei van mega steden, waardoor aanvallen en verdediging zowel boven- als ondergronds met meerlaagse verdiepingen en tunnels relevant worden. Het ontwikkelen van communicatie verbindingen en plaatsbepaling systemen in dit stedelijke gebied vormt nieuwe uitdagingen. Hiervoor is Technology onontbeerlijk en kan niet worden "bereikt met een.  "Silverbullet". Hiertoe dienen lokale robuuste Software Defined Radio (SDR) netwerken te worden ontwikkeld, maar zodanig, dat het radio- en netwerkverkeer niet de positie weergeeft. Overste de Heer liet een tipje van de sluier zien van de ingeslagen weg naar nieuwe benaderingswijzen en methoden voor Warfare Battlefield 21e eeuw. Deze geven richting aan het door ontwikkelen van de toekomstige mobile- en vaste netwerken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Daarbij wordt gebruik gemaakt en ingespeeld op de ontwikkelingen van de LTE netwerken (4G en 5G), waarbij besloten netwerken in samenhang met publieke netwerken zullen gaan ontstaan. Hoe staat het dan met de bescherming, risico's? Wordt het Taylormade of alles via Internet? Hoe wordt de heimelijkheid gegarandeerd? Welk scenario is geschikt voor de drie verschillende landschappen met geografische beperkingen? Nieuwe uitdagingen voor Defensie en de industrie.

De tweede spreker Arjen Holtzer, senior expert tactical radio’s van TNO ging in op de onderzoeken naar de invulling en ontwikkeling van de Software Defined Radio (SDR) networking in een tactische omgeving. Daarna is het tactische gebruik van LTE (welke voor- en nadelen levert dit op voor Defensie), dit werd toegelicht met voorbeelden in een militair scenario: resultaten van een onderzoek naar mobiele (ad-hoc) netwerken. Het toekomstig battlefield Internet wordt een heterogeen tactische netwerkstructuur (vast en draadloos) met open- en besloten netwerkdelen. TNO werkt hierin samen met research instituten over de hele wereld alsmede 3GPP, EDA en NATO standaardisatie commissies.

De derde spreker Timo Bakker en Joachim Gloeckler (uit Duitsland) lieten zien hoe mobiele netwerken kunnen worden ingezet met concrete producten en lieten met voorbeelden zien hoe een mobiele netwerkstation kan worden ingericht in een rampgebied. Nokia (fusie van Nokia, Alcatel, Lucent en Motorola) breidt voortdurend haar bestaande mobiele netwerkapparatuur, die voor grondtroepen of hulpverleners kan worden gebruikt, waarmee een lokaal network kan worden ingericht, die netwerk kan zowel deels besloten en als open zijn, waardoor in rampgebieden ook contact met de lokale overheid, hulpdiensten en bevolking wordt gemaakt. Voorbeelden van "innovatieve oplossingen" voor "Emergency Networks"

Aan het slot van de bijeenkomst peilde Huib Ekkelenkamp, de vicevoorzitter van afdeling KIVI Telecommunicatie de interesse van de door KIVI-TC voorgenomen activiteiten voor 2018.

Deze bijeenkomst kwam tot stand via een geslaagde samenwerking tussen de KIVI afdelingen Telecommunicatie en Defensie & Veiligheid.

 

Omschrijving

De Afdeling voor Telecommunicatie en de Afdeling voor Defensie en Veiligheid van het KIVI nodigen u uit voor de thema-avond “Battlefield Internet”.
Internet komt voort uit het DARPA defensieproject, waar naar een robuuste manier van communiceren werd gezocht. Sindsdien is het belang van robuuste communicatie in tijden van crisis en oorlog alleen maar toegenomen. Dit, tezamen met actuele dreigingen voor de westerse belangen, onderstreept het belang van een battlefield Internet. Bij het battlefield Internet draait het om de verhoging van de datasnelheid en betrouwbaarheid tussen intelligente knooppunten op het slagveld, zij het bemand (soldaten, voertuigen) of onbemand (sensoren, drones, etc.).
Hoe blijf je data betrouwbaar op jouw device ontvangen als stabiele zendmasten, satellieten en glasvezel niet (meer) beschikbaar zijn? Het intensiveren van de militaire samenwerking binnen Europa in een snel veranderende wereld zijn actuele thema’s na de vele jaren van bezuinigingen en rekenen op steun van anderen voor onze veiligheid.
De sprekers zullen u door de vele uitdagingen – om technische/civiele innovaties geschikt te maken voor de bijzonder lastige condities op het battlefield van de 21e eeuw – heen leiden en meenemen in een wereld van uitdagingen.

Spreker(s)

Lt. Kol. Björn de Heer Ministerie van Defensie Land Warfare Center.

ir. Arjen Holtzer van TNO, adviseur en projectleider.

Timo Bakker MBA, Defense & Public Safety Nokia Europe

Locatie

KIVI gebouw Grote Zaal

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Telecommunicatie

Naam en contactgegevens voor informatie

Hein Franken

hein.franken@gmail.com

World Policy The Internet as Battlefield.

TNO ACE: Advanced CD&E Environment

Ground Warfare( Wikipedia)

Armata T-14 (Wikipedia)

De uiterste inschrijfdatum is 26-09-2017