Satellietcommunicatie, wereldomvattend

De avond werd bezocht door ongeveer 30 KIVI en TSOC leden, waarbij door de sprekers werd ingaan op de historie van en nieuwe marktontwikkelingen in de satellietcommunicatie.

De eerste spreker Edwin Cras (Managing Director bij Castor Networks), ging na een korte introductie van zijn bedrijf in op de historie van de satellietcommunicatie in Nederland. Na een toelichting op VSAT, de verschillende frequentie banden en hoe deze techniek wordt gebruikt door de verschillende satellietproviders, gaf Edwin inzicht in toepassingen van satellietcommunicatie in afgelegen gebieden in Afrika en een kijkje in de nieuwste ontwikkelingen voor de maritieme sector (luxe jachtbouw segment).

De tweede spreker, Gert-Jan Panken (Vice President Applications bij Inmarsat), ging in op de ontwikkelingen van de digitale economie en de exponentieel vraag naar mobiele data. Vervolgens gaf Gert-Jan inzage in nieuwe toepassingen en ontwikkelingen waar Inmarsat momenteel aan werkt om haar klanten in de toekomst van dienst te kunnen blijven, waarbij werd gekeken naar de vervoersbranche, agricultuur en mijnbouw.

De avond werd afgesloten met een korte discussie, gevolgd het gebruikelijk netwerken onder genot van een drankje.

Omschrijving

De Afdeling voor Telecommunicatie nodigt u uit voor de lezingavond met als thema:

"Satellietcommunicatie, wereldomvattend".

De wereld van satellietcommunicatie blijft maar in beweging, de markt is echter geconsolideerd, de klantvraag verandert.
Hoe speciaal blijft het dat je op de meest onherbergzame delen, op land of op het water, contact kunt hebben met het thuisfront, beelden kunt verzenden en machines kunt lokaliseren.
Meegaan in de veranderende marktvraag, vraagt om on the edge innovatie.
Dat zie je bij Inmarsat, welke nu een geheel portfolio heeft ontwikkeld voor "In Flight connectivity".

In het vliegtuig komt satelliet, wifi, en telecom tezamen.
Maar ook hun specifieke oplossing voor communicatie binnen militaire organisaties is enorm uitgebreid.

Castor Networks was eens de satelliet broadcasting dochter van KPN, nu een privaat gefinancierd Nederlands bedrijf met acht kantoren wereldwijd.
Ze zijn eigenaar van twee zogenaamde teleports met bijbehorend glasvezelnetwerken waarmee ze vele internationale klanten bedienen.

Beide bedrijven zijn belangrijke schakels "to connect the unconnected" overal ter wereld.
Vooral de bedrijven, die de innovatie ook daadwerkelijk in die verre oorden in kunnen zetten, kunnen overleven.

Beide bedrijven delen ook iets gezamenlijk, het aloude Burum wat op de wereldkaart stond als station 12.
Deze avond zullen ze pakkend ingaan op hoe ze zich nog steeds kunnen onderscheiden en hoe ze de toekomst zien van deze bijzondere wereld.

Spreker(s)

Gert-Jan Panken, Vice President Applications Sales InmarSat Maritime
and was appointed Vice President in August 2015 based out of The Hague office.
Gert-Jan has a proven track record in sales, business development and service management within the satcom, telco and broadcast industry. He has extensive experience with applications, application security and content delivery and has almost 10 years of working knowledge across the satellite industry, from maritime to land-mobile and with a range of satellite constellations. Gert-Jan holds an MsC degree from Rotterdam University.

Edwin Cras, Managing Director bij Castor Networks, Castor Holding B.V.
Vorig: Casema, KPN, KPN INS

Locatie

KIVI hoofdgebouw

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Telecommunicatie

Naam en contactgegevens voor informatie

Armando Voets, KIVI Telecommunicatie

armandovoets@me.com

Inmarsat

Castor Networks

De uiterste inschrijfdatum is 22-11-2017