De afdeling TRL organiseerde deze activiteit samen met Coolblue. Met  een opkomst van 22 personen werd deze uitstekend bezocht. Mede door de locatie mochten wij veel leden uit de regio verwelkomen.

De lezing werd verzorgd door Rob van Winkel, Proces Engineer. Coolblue kent een zeer sterke omzetgroei sinds de oprichting, wat zich vertaalt in een groeiende behoefte aan opslagruimte. Vandaar dat het DC in Tilburg sinds de opening in 2015 gegroeid is van 22.000 m2 naar 88.000 m2 in 2017. Het is de spil in de distributie van wit- en bruingoederen in de Benelux.
Coolblue houdt zich met name bezig met opslag en heeft de distributie van de meeste producten uitbesteed aan bedrijven als PostNL en Bpost. 
Het DC ligt op een ideale lokatie t.o.v. toeleveranciers; Philips, Samsung etc. zitten letterlijk om de hoek en de toegang tot weg- en waterinfrastructuuur is prima.

De groep werd in 2 delen gesplitst die vervolgens een hele interessante rondleiding door Rob en zijn collega John Verheijen kregen. Het DC dat Coolblue huurt van Prologis bestaat uit wat zonder twijfel de grootste opslaghallen zijn die wij als TRL-leden tot nu toe gezien hebben. Er liep opvallend veel personeel rond, dit ondanks het feit dat wij het DC voor de piek in de werkdruk (gerelateerd aan de avondbestellingen) bezochten. Navraag naar de mogelijkheden voor automatisering gaf een interessante inkijk in de problematiek. Diverse projecten op dit gebied werden vol enthousiasme gestart, maar na een tijdje stopgezet, omdat de nadelen groter bleken dan de voordelen. De distributietaken zijn wel waar mogelijk gemechaniseerd, maar dan gaat het om voertuigen zoals vorheftrucks, niet om bijvoorbeeld geautomatiseerde liftsystemen zoals we die in sommige andere DC’s tegenkomen. Qua kosten en flexibiliteit blijkt dit bij Coolblue een betere keuze.
Ook interessant was de intern samengestelde verpakkingsmachine; een combinatie van transportbanden, dozenopzetters, sluiters en een labelmachine. De verpakkingsmachine vouwt de kartonnen doos waarin Coolblue producten verstuurt precies op maat. Waar andere internetbedrijven werken met standaarddozen die vaak half leeg zijn is dit bij Coolblue duidelijk niet het geval. Op deze manier passen er veel meer pakketten in een truck of bestelwagen, wat ook een milieuvoordeel oplevert.

Na afloop vond een borrel plaats.

Deze excursie werd door de leden zeer gewaardeerd.

Hieronder een foto van de lezing. In het DC mocht niet gefotografeerd worden.

 

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie, thee, frisdranken
 -  uur Presentatie over Coolblue en het DC door Rob van Winkel, process engineer
 -  uur Rondleiding met uitleg
 -  uur Napraten, koffie, thee, frisdranken
 -  uur Afsluiting