DIEMEN, 12 juli 2017- Engineers die kiezen voor een baan bij de overheid investeren nadrukkelijk in hun toekomst. Binnen het bedrijfsleven groeit de vraag namelijk naar professionals met een brede kennis op het gebied van de overheid, wetgeving en procedures, zoals de nieuwe Omgevingswet. Verantwoordelijkheden verschuiven vanuit gemeenten steeds meer naar de profit sector, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningverlening & -handhaving. Dat stelt Yacht naar aanleiding van ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal van 2017’.

De kennis, ervaring en vaardigheden die engineers opdoen bij de overheid is van grote waarde voor bedrijven met bouw- en infraprojecten binnen de overheidssector. Engineers met een achtergrond bij overheden en gemeenten maken daarmee in de toekomst het verschil.

Jonge talentvolle engineer kiest niet voor overheid maar voor bedrijfsleven
De vraag naar Bouw & Civiele Engineers groeit nog steeds. Het tweede kwartaal van 2017 liet 22% meer vacatures zien dan in dezelfde periode vorig jaar. Uitgesplitst naar bedrijfsleven en non-profit was dit respectievelijk een groei van 20% en 50%. In het merendeel van de provincies groeit de vraag sterker dan het aanbod. Dit leidt tot grote schaarste op de arbeidsmarkt in het desbetreffende vakgebied. Werkgevers moeten hun aantrekkelijkheid verbeteren, willen zij het verschil maken voor kandidaten. Dit houdt in dat arbeidsvoorwaarden bij de overheid minimaal concurrerend moeten zijn met die in het bedrijfsleven.

Jonge talentvolle engineers kiezen vaak voor een grote multinational. Ard Kistemaker, Directeur Engineering bij Yacht: “Voor alle werknemers, en dus ook voor engineers, is het essentieel om jezelf continue te ontwikkelen om aangehaakt te blijven op de arbeidsmarkt. Al zijn de arbeidsvoorwaarden in het bedrijfsleven goed, bij gemeenten vind je de meest interessante opdrachten op het gebied van smart cities, groene steden en mobiliteitsvraagstukken. Met het grootste netwerk aan professionals weten wij als geen ander dat dit nu juist de projecten zijn waar engineers blij van worden: werk met maatschappelijke betekenis en goed voor je carrière!”

De nieuwe omgevingswet zal grote impact hebben op gemeentelijke organisaties, niet in de laatste plaats door de grote cultuurverandering die ermee gepaard gaat. Kistemaker: “Dit betekent dat er meer behoefte ontstaat aan competenties zoals creatief oplossen, integraal denken, samenwerken en nemen van verantwoordelijkheid. Een mooie kans en uitdaging om je als professional verder te ontwikkelen”.

Samenwerking overheid en bedrijfsleven Kistemaker: ”Overheid en bedrijfsleven zijn nu nog vaak elkaars concurrent op de arbeidsmarkt, omdat ze allebei zoeken naar bouwkundig en civiele professionals. Samenwerking ligt eigenlijk meer voor de hand, omdat beide partijen van elkaar kunnen profiteren. Dit kan bijvoorbeeld via uitwisselingsstages. Dat draagt bij aan het creëren van wederzijds begrip.”

----------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Number one in connecting professionals

Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Wij bieden professionals uitdagend werk, in vaste functies of interim-opdrachten, waarmee zij de organisaties van onze opdrachtgevers blijvend verbeteren. Yacht is, vanuit acht kantoren door heel Nederland, actief in acht vakgebieden: IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing & Communications, Supply Chain Management & Procurement en Sociaal Domein.

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Vanaf 2016 rapporteert Yacht vacaturetrends op basis van Jobdigger vacaturedata. Met de overgang is ook de gehanteerde afbakening van de vakgebieden gewijzigd. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief jobboards, sociale media en corporate websites. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. Gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Ook worden vacatures verrijkt met bedrijfs- en contactgegevens. Bezoek www.jobdigger.nl voor meer informatie.

Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Suzan Bloemscheer, persvoorlichter YACHT M +31 (0) 6 15 85 44 98

suzan.bloemscheer@randstadgroep.nl www.yacht.nl