Tijdens dit uur zal Tim van der Hek vertellen wat hij tijdens zijn studie heeft gedaan en welke studiekeuzes hij heeft gemaakt. Ook zal hij een toelichting geven over zijn afstudeerproject, wat ook recent gepubliceerd is.

Bio Tim
Afgelopen januari is Tim afgestudeerd aan de TU/e als Biomedisch Ingenieur. Zijn studententijd begon in 2013 toen hij aan de bachelor Biomedische Technologie begon. Door de jaren heen ondervond Tim dat hij de richting van biochemie en organische chemie erg interessant vond. Daarom heeft hij zich daar in zijn bachelor op gespecialiseerd en lag de focus tijdens zijn master Biomedical Engineering in deze richting. Buiten zijn studie was hij ook actief betrokken bij studie- en studentenverenging waar hij ook veel commissies heeft gedaan. In 2018 heeft Tim in een studententeam van de TU/e meegedaan aan de iGEM competitie (internationale studentencompetitie op het gebied van synthetische biologie). Tijdens de master werkte hij aan een onderzoek over de supramoleculaire modulatie van enzymen in de onderzoeksgroep van Prof. Luc Brunsveld. Hierna heeft hij zijn studie afgesloten met een stage bij EnzyPep B.V. wat werkt aan een efficiëntere productie van peptide-drugs d.m.v. enzymatische reacties. Op dit moment werkt Tim als research associatie bij Ambagon Therapeutics, een spin-off van de TU/e waar we onderzoek doen naar een nieuwe vorm van kankertherapie door de stabilisatie van eiwitcomplexen. Daarbij houdt Tim zich voornamelijk bezig met screening assays en dataverwerking.

Lezing
Tijdelijke controle over supramoleculaire systemen heeft een groot potentieel voor de modulatie van bindings- en assemblagegebeurtenissen, zoals het verschaffen van orthogonale controle over eiwitactiviteit. Vooral lichtgestuurde triggering biedt unieke ingangen voor supramoleculaire systemen om op een gecontroleerde manier met enzymen te communiceren. Hier rapporteren we over de door licht geïnduceerde afgifte van cucurbit [8] uril (CB [8]) uit een tweewaardig kooimolecuul en de daaropvolgende activering van een proteolytisch enzym, caspase-9, dat zelf niet reageert op licht. Centraal in het ontwerp staat de bivalente binding van de kooi met een hoge affiniteit voor CB [8], 100 keer sterker dan de UV-geïnactiveerde producten. De affiniteitswisseling vindt plaats in het (sub-) micromolaire concentratieregime, passend bij de concentratiekenmerken die nodig zijn voor het dimeriseren en activeren van caspase-9 door CB [8]. Het gepresenteerde lichtgevoelige CB [8] -concept biedt een nieuw platform voor het afstemmen en toepassen van schakelbare komkommers en nog veel meer.

Programma

 -  uur Welkom
 -  uur Intoductie Tim van der Hek
 -  uur Lezing Light-driven release of cucurbit[8]uril from a bivalent cage
 -  uur Q&A