Doorzettingsvermogen en team samenstellen

Circular Energy uit Delft is een startup in de energiesector. Het bedrijf heeft op 13 juni een concept gepatenteerd om CO2-vrije stroom te produceren uit gasvelden op de Noordzee. De startup is van plan een offshore installatie te bouwen dat zowel een gasproductieplatform is als een CO2-vrije elektriciteitscentrale.


Column: Doorzettingsvermogen en team samenstellen

In het voorjaar kwam ik in contact met de startup Circular Energy. Op LinkedIn had ik gezien dat het bedrijf een Communications Manager zocht. Er volgden wat gesprekken, met de startup én met het bedrijf waar ik al werkte en ook wilde blijven werken. De uitkomst: ik ging aan de slag bij Circular Energy. Na een kennismaking met Barbara Gemen van KIVI bij een KIVI-bijeenkomst ontstond het idee om in een aantal blogs op deze plek vertellen over hoe het onze startup vergaat.

Ik wil u het verhaal van Circular Energy vertellen aan de hand van steeds twee zaken per blog: een professionele eigenschap die in mijn ogen cruciaal is voor een startup en een stap in het traject van idee naar startup. In deze eerste kennismakingsblog: doorzettingsvermogen en team samenstellen.

Herinnert u zich de film Ocean’s Eleven nog? Danny Ocean (George Clooney) bespreekt met zijn partner Rusty Ryan (Brad Pitt) wie er nodig zijn om hun project te laten slagen. Waarop Rusty zegt: “Off the top of my head, I’d say you’re looking at a Boeski, a Jim Brown, a Miss Daisy, two Jethros and a Leon Spinks, not to mention the biggest Ella Fitzgerald ever.”

Nu is het project van Ocean zoals u misschien nog wel weet het gelijktijdig overvallen van drie casino’s in Las Vegas. Maar goed weten welke rollen en welke vaardigheden nodig zijn om succesvol te zijn, geldt natuurlijk overal. Circular Energy wil overigens ook drie dingen tegelijk. Daarover zo meer.

Vóór Circular Energy zichzelf een startup mocht noemen en een website had en een logo en een animatiefilmpje over de techniek, was er een groepje ingenieurs met een idee. Het idee: nog aanwezig Nederlands gas op de Noordzee produceren zonder impact op het klimaat. Dus zonder afvalstroom van CO2. Het groepje ingenieurs – met achtergronden in exploratie en productie van olie en gas – werkte het idee uit.

Het idee in het kort: offshore elektriciteit produceren uit Noordzeegas. De bij de elektriciteitsproductie vrijgekomen CO2 afvangen en injecteren in het veld waaruit gas wordt gewonnen. De stroom aan land brengen door waar mogelijk gebruik te maken van het offshore grid voor windparken op zee.

Om wisselende redenen namen drie van de vier afscheid van het idee. Eén zette door: Arnold. Arnold investeerde eigen vermogen en eigen tijd in de volgende stap: het zoeken van mensen om het concept concreter uit te werken.

Als eerste: een procesingenieur. Met verstand van zowel de gaswinningskant (upstream) als de elektriciteitsproductiekant (downstream). Kennis van CO2 afvang en opslag was een pre. Arnold vond een procesingenieur wier profiel prachtig matchte: Purvi. Met Purvi kon Circular Energy verder met het geïntegreerde procesontwerp.

Al snel was er ook behoefte aan iemand met kennis van het ontwerpen van de offshore installatie. Het idee van Circular Energy behelst een gasproductieplatform met daarop een gasgestookte elektriciteitscentrale voorzien van een CO2 afvanginstallatie. Op zee.

Inmiddels kwam het einde van het eigen vermogen echter dichterbij. Het was zwemmen of verzuipen. Of: een reddingsboei. Met hulp van een subsidie-expert – Sijmen – ontving Circular Energy twee Topsector Energie subsidies. Daarmee kon het onderzoek verder gaan. Arnold en Purvi kregen versterking van een Facilities Engineer met ruime ervaring in onder andere conceptselectie en front-end engineering: Wim.

U heeft natuurlijk begrepen dat om gas te kunnen produceren en om CO2 te kunnen opslaan, je een veld nodig hebt. En om te weten welke gasvelden geschikt zijn, heb je iemand nodig die de ondergrond begrijpt. Arnold vond een petrophysicist met jarenlange ervaring in verschillende exploratieprojecten: Helma.

Arnold, Purvi, Wim en Helma besteedden hun vrije uren – naast hun betalende banen – aan onderzoek. Beetje bij beetje kreeg het concept van Circular Energy dusdanig gestalte dat het tijd was voor een spannende stap: op zoek gaan naar financiering. Een vak apart en Arnold vond iemand die het vak verstaat van structured finance en risk management: Luc.

En toen kwam het moment om naar buiten te treden. Het verhaal te vertellen. Over hoe Circular Energy gaat bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Hoe een offshore elektriciteitscentrale van 175 MW straks 200.000 huishoudens van schone stroom gaat voorzien. Hoe we 640 kton CO2 per jaar gaan afvangen, wat gelijk is aan de uitstoot van zo’n 100.000 auto’s die gemiddeld 40.000 km per jaar rijden. Daarvoor kwam ik bij het team en ik kijk ernaar uit u via deze nieuwsbrief nog veel meer te vertellen over Circular Energy en waar doorzettingsvermogen ons brengt.

Daarvoor hebben we a Sparky, a Rock Licker, an Iron Piler, an Elephant Hunter, a Word Polisher and a lot of Abraham Lincoln nodig!

Femke Perlot-Hoogeveen
Communications & Public Affairs
Circular Energy BV

Laat ons weten hoe je hierover denkt en laat je commentaar hieronder achter: