Doorzettingsvermogen en team samenstellen

Circular Energy uit Delft is een startup in de energiesector. Het bedrijf heeft op 13 juni een concept gepatenteerd om CO2-vrije stroom te produceren uit gasvelden op de Noordzee. De startup is van plan een offshore installatie te bouwen dat zowel een gasproductieplatform is als een CO2-vrije elektriciteitscentrale.


Column: Omgevingsbewustzijn en zelfsturend werken

In mijn eerste column liet ik u kennis maken met het team van Circular Energy en vertelde ik over het belang van doorzettingsvermogen voor een startup. In deze column vertel ik weer iets over onze startup aan de hand van een professionele eigenschap die in mijn ogen cruciaal is voor een startup en een stap in het traject van idee naar startup over Circular Energy. Deze keer: omgevingsbewustzijn en zelfsturing bevorderen of behouden.

Wil je als startup aan de slag, dan moet je weten hoe de omgeving eruit ziet waarin je wilt opereren, wat de dynamiek is in die markt en waar je rekening mee moet houden voor de toekomst. Ik heb het hier niet over een SWAT-analyse en je concurrentie (want bij voorkeur heb je die als startup natuurlijk helemaal niet, zie het betoog van Pieter Thiel van een paar jaar geleden). Wel heb ik het over potentiële klanten, over partners en investeerders om je idee succesvol te realiseren. Maar ook eventuele cruciale leveranciers én heel belangrijk: geldende regelgeving. En voor een startup in de energiemarkt is er dan ook nog: De Publieke Opinie.

Qua omgeving hebben wij als Circular Energy een uitdagende arena uitgekozen. Om even het geheugen op te frissen: Circular Energy is van plan om CO2-vrije stroom uit gas te produceren. Op zee. Door het afvangen van CO2. En de CO2 te herinjecteren in het producerende gasveld. Dat betekent dat Circular Energy zowel een gasproducent wil zijn, als een elektriciteitsproducent. Zowel de gas- als de elektriciteitsmarkt is volop in beweging en beide liggen onder een vergrootglas. Energietransitie is het woord van de dag en iedereen heeft wel een mening over hoe die moet gebeuren. Vaak overigens door acties van anderen, maar dat is weer een ander verhaal. Wellicht in een volgende column. Om even bij dat vergrootglas te blijven – de gasmarkt ligt daaronder door zowel externe ontwikkelingen (klimaatverandering en Poetin, om er twee te noemen) als interne (Slochteren, bodembeweging). De elektriciteitsmarkt door onder meer privatisering (of toch niet), ontvlechting, vergroening of alleen het beeld van vergroening.

Aan de juridische kant hebben we ook een grote uitdaging ontdekt. De service die Circular Energy wil leveren is schone stroom uit gas. Wil je die met erkenning voor klimaatneutraliteit aan de consument leveren, dan heb je daar een zogeheten Garantie van Oorsprong voor nodig. Die heeft een wettelijke basis nodig. De uitdaging: de wet biedt alleen een juridische basis voor stroom uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon en biomassa. CO2-vrije stroom uit gas bestaat nog niet en is – op zich begrijpelijk – ook niet in opgenomen in een wet die is gericht op het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsvoorziening. Circular Energy kan de stroom ook zonder Garantie van Oorsprong gaan leveren maar uiteraard willen we graag het onderscheid ten opzichte van stroom van een traditionele gasgestookte centrale. Wetten kunnen veranderen dus we zijn volop in gesprek met brancheverenigingen (waar we als startup overigens nog geen lid van kunnen worden) over hoe we de wetgevers goed kunnen informeren. Oftewel: we zijn aan het lobbyen.

Terwijl een deel van het team bezig is met de omgeving, met positionering en lobby, is een ander deel van het team bezig met ander kernwerk: het ontwerp van de offshore installatie en het aantrekken van investeerders. Voor elke inspanning geldt “sine qua non”. Alleen werkt niemand bij Circular Energy full time. We willen wel, maar zolang we nog niet kunnen leven van Circular Energy, doen we ook nog ander werk. En daarmee wordt meteen duidelijk wat voor een startup de volgende stap is nadat je een goed team hebt samengesteld: zorgen voor zelfsturing.

Het team van zes dat ik in mijn vorige column voorstelde, is in ieder geval eens in de twee weken bij elkaar voor een voortgangsoverleg. Daarnaast proberen we allemaal twee dagen per week op ons kantoor te zijn in de Buccaneer in Delft, de “accelerator” voor offshore en energie. En dat werkt. Want we weten waar we aan werken. We weten wat er nodig is. En daarin zetten we soms grote stappen en soms wat kleinere. Maar elke stap zetten we bewust en met het einddoel voor ogen: CO2-vrije stroom uit een stabiele energiebron.

In mijn volgende column: creativiteit en partnerships sluiten.

Femke Perlot-Hoogeveen
Communications & Public Affairs
Circular Energy BV

Laat ons weten hoe je hierover denkt en laat je commentaar hieronder achter: