Vakjury Prins Friso Ingenieursprijs 2019

Drs. Micaela dos Ramos CEng (KIVI)
Juryvoorzitter

Drs. Micaela dos Ramos CEng (KIVI)

Micaela dos Ramos is directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Zij studeerde chemische technologie aan de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. Na een aantal jaar in het onderwijs was zij directeur bij onderzoeksinstituut Nyfer van universiteit Nyenrode, directeur bij consultancybureau Trompenaars Hampden-Turner en directeur van internationaal ondernemersloket Holland Gateway. Zij zet zich in voor het maatschappelijk toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis en de persoonlijke ontwikkeling van professionals. Zij is de grondlegger van de chartered engineer structuur in Nederland.

Ir. Joop Roodenburg (President Huisman)

Ir. Joop Roodenburg (President Huisman)

Joop Roodenburg, President van Huisman, is afgestudeerd aan de TU Delft en ontwikkelde in 1983 ’s werelds eerste “heavy lift mastkranen”. Het jaar daarop worden de eerste 550-tons mastkranen geleverd. Vele mastkranen zouden nog volgen. Momenteel is Huisman bezig met het inbedrijfstellen en testen van ’s werelds grootste kranen (Capaciteit per kraan: 10.000t @ 48m). Het bouwen van dergelijk grote kranen is voor Joop echt een “engineersdroom”. Voorts is Huisman ook actief op de markt voor boorsystemen voor olie- en gaswinning, zowel op land als op zee en heeft het inmiddels verschillende revolutionaire ontwikkelingen geïntroduceerd. In 2006 ontving Huisman de IRO “Award of Excellence” en in 2009 is Joop onderscheiden met de Erepenning KIVI Maritieme Techniek / Offshore Techniek. In 2015 is Joop benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, o.a. voor zijn technische bijdrage aan de Nederlandse maritieme sector en zijn waardevolle bijdrage aan de Nederlandse economie. In september 2015 is Joop gestart met ‘Buccaneer Delft’ op de Paardenmarkt in Delft, een ‘accelerator’ voor jonge technologiebedrijven, actief in de energie- en offshore sector. Met deze accelerator streeft hij ernaar om zijn innovatiedrive en zijn ondernemerschap over te dragen op deze nieuwe generatie jonge en ambitieuze ondernemers. In 2018 heeft hij op het complex van Buccaneer Delft, restaurant “Kruydt” geopend: een mooi restaurant ter completering van de Buccaneer maar tevens een plek waar iedereen welkom is.

Martin van den Brink (President en CTO ASML)

Martin van den Brink (President en CTO ASML)

Martin A. van den Brink , President, Chief Technology Officer and Vice Chairman of the Board of Management. Martin van den Brink was appointed President and CTO on 1 July 2013. He joined ASML when the company was founded in early 1984. He held several positions in engineering and, since 1995, Mr. Van den Brink served as Vice President Technology. In 1999 Mr. Van den Brink was appointed as Executive Vice President Marketing & Technology and as a member of ASML's Board of Management. Mr. Van den Brink has earned a degree in Electrical Engineering from HTS Arnhem (HAN University), and a degree in Physics (1984) from the University of Twente, the Netherlands. In 2012, he was awarded an honorary doctorate in physics by the University of Amsterdam, and in 2014 he was made a Knight of the Order of the Dutch Lion (Orde van de Nederlandse Leeuw). He received the 2014 IEEE Cledo Brunetti Award for contributions to nanotechnology, and was awarded the 2015 IEEE Robert N. Noyce Medal for exceptional contributions to the micro electronics industry.

Maarten Steinbuch (Hoogleraar TU/e)

Maarten Steinbuch (Hoogleraar TU/e)

Maarten Steinbuch (1960) is Distinguished University Professor at Eindhoven University of Technology. From 1987-1999 he was with Philips. Since 1999 he is full professor and chair of the Control Systems Technology group of the Mechanical Engineering Department of Eindhoven University of Technology. He is also CEO and co-founder of Eindhoven Medical Robotics BV. Since 2014 he is Scientific Director of the TU/e High Tech Systems Center HTSC. Since 2018 he is CTO of the Eindhoven Engine. In 2015 Maarten received the KIVI Academic Society Award. In 2016 he was awarded as Simon Stevin Meester 2016, the highest Dutch award for Scientific Technological research.

Sabine Schilleman (Global director Digital Transformation RHDHV)

Sabine Schilleman (Global director Digital Transformation RHDHV)

Sabine Schilleman is Global director Digital Transformation within RHDHV. The developments of Artificial Intelligence and impact on working communities is big. Change is currently the only constant factor in working environments. Disruption in the engineering industry will happen due to the impact of AI. The digital Transformation within RHDHV is crucial to stay a frontrunner in our engineering industry.

Dr. Ahmed Elkadi CEng

Dr. Ahmed Elkadi CEng

Ahmed Elkadi is een Chartered civiel ingenieur en onderzoeker met 25 jaar ervaring. Zijn academische kwalificaties omvatten een Bachelor in Civiele Techniek uit Egypte (1991) en een Master en een PhD-graad in Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft (TUD), respectievelijk in 2000 en 2005. Zijn ervaring omvat industriële opdrachten als consultant in vele delen van de wereld en onderzoekopdrachten in toegepaste geotechniek en civiele techniek. Hij werkte 7 jaar als consultant in Egypte voordat hij naar Nederland reisde. Hij heeft gewerkt voor onderzoeksinstituut TNO (2006 - 2013) en werkt nu voor Deltares (2013 – heden). Elkadi is een gekwalificeerde projectmanager en heeft verschillende industriële en onderzoeksprojecten geleid. Hij is momenteel betrokken bij innovatieve onderzoeksprojecten met betrekking tot onder meer funderingen van offshore windturbines.

Doekle Terpstra (Voorzitter Techniek Nederland)

Doekle Terpstra (Voorzitter Techniek Nederland)

Doekle Terpstra is vanaf 1 februari 2017 voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Doekle Terpstra heeft een zeer brede bestuurlijke ervaring. Hij is onder meer voorzitter geweest van het College van Bestuur van Hogeschool InHolland (2010-2014), voorzitter van de HBO-Raad (2005-2010) en voorzitter van Vakcentrale CNV (1999-2005). Ook was hij lid van het Dagelijks Bestuur van de SER. Doekle Terpstra vervult een aantal nevenfuncties, waaronder voorzitter van de programmacommissie Werken in de Zorg en lid van de Raad van Toezicht van Platform Talent voor Technologie. Voorheen was hij aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact (2014-2018). Doekle Terpstra levert met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en netwerk een belangrijke bijdrage aan het werk van Techniek Nederland.