Circulaire Economie
Jaarthema KIVI in 2017 en 2018
Columns Circulaire Economie
KIVI en de Circulaire Economie; kunnen we de politiek een duwtje in de goede richting geven?
Tijdens het KIVI-jaarcongres afgelopen week, hebben we veel verschillende initiatieven en toekomstige mogelijkheden gezien voor de circulaire economie. Ingenieurs, ontwerpers en ondernemers in de circulaire economie hebben het echter lang niet altijd gemakkelijk in een lineaire wereld. Dat was afgelopen weekend ook te zien in een uitzending van VPRO Tegenlicht over de Donut Economie. Econome Kate Raworth geeft aan dat de huidige markten inefficiënt zijn en groei van het Bruto Nationaal Product niet alles zaligmakend is. Zij stelt dat het tijd is voor een nieuw economisch model waarin op een bredere wijze wordt gekeken naar menselijke vooruitgang. De Donut Economie.
Lees verder.Micaela dos Ramos CEng, Directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)
Micaela dos Ramos is directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Zij studeerde chemische technologie aan de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. Na een aantal jaar in het onderwijs was zij directeur bij onderzoeksinstituut Nyfer van universiteit Nyenrode, directeur bij consultancy bureau Trompenaars Hampden-Turner en directeur van internationaal ondernemersloket Holland Gateway. Zij zet zich in voor het maatschappelijk toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis en de persoonlijke ontwikkeling van professionals. Zij is de grondlegger van de chartered engineer structuur in Nederland.
Circulaire economie, wat is dat en wat moet je daar als ingenieur mee?Jacobine Hardeman, Management Trainee bij Berendsen
Jacobine Hardeman werkt als Management Trainee bij Berendsen sinds januari 2017. Ze heeft een internationale achtergrond in de servicebranche en is verantwoordelijk om de wens naar een duurzamere bedrijfsvoering concreet vorm te geven voor Berendsen Nederland. Samen met elf betrokken collega’s is Jacobine een projectgroep gestart. Deze groep brengt alle bestaande MVO initiatieven in kaart en bepaalt de visie waar Berendsen Nederland stapsgewijs naartoe wil werken. Berendsen is sinds september 2017 onderdeel van Elis en zijn samen vertegenwoordigd in 28 landen met 45.000 werknemers. Het bedrijf specialiseert zich in het verhuren, reinigen en onderhouden van bedrijfskleding, healthcare, cleanroom, hospitality, matten en toilethygiëne oplossingen.
Blogreeks van Berendsen NederlandEddy Tulp, Manager Valorisatie Circulaire Economie aan Saxion
Mr. G.E. (Eddy) Tulp was in 1981 al betrokken bij de oprichting van de HBO opleiding Milieukunde in Deventer. Hij is nu Manager Valorisatie Cleantech/Circulaire Economie aan Saxion (de hogeschool in Enschede, Deventer en Apeldoorn met 26.000 studenten).
Circulaire economie in het hoger onderwijsEvert Schut, senior adviseur bij Rijkswaterstaat
Evert Schut is in 1982 afgestudeerd als Bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor hem was het bijvak Milieukunde uiteindelijk bepalend voor zijn verdere loopbaan. Hij heeft gewerkt bij lokale en regionale overheden en ingenieursbureaus in de jaren ‘80 en ‘90 aan de ontwikkeling van afvalscheiding en recycling. Rond de eeuwwisseling was hij directeur van de BRBS, brancheorganisatie Recycling Bouw en Sloopafval. Na een korte periode als zelfstandig ondernemer werd hij bij Rijkswaterstaat aangenomen als coördinator duurzaam bouwen. Hij stond aan de wieg van duurzaam inkopen en heeft als programmamanager er voor gezorgd dat Green Deal Beton kon uitgroeien tot een sector breed initiatief voor een ‘Betonakkoord’. Momenteel werkt hij nog steeds bij Rijkswaterstaat als expert op het gebied van duurzaam materiaal gebruik en circulaire economie.
Een bioloog tussen de ingenieurs