In een goed gevulde Fabrique in Utrecht pitchten de drie Challenge-finalisten gisterenmiddag vol overgave hun innovatieve ideeën.

Avila Lindgrens gekweekte algen die CO2-reductie, afvalwaterzuivering en nieuwe brandstof opleveren, overtuigden het publiek en de jury; Avila ging er met de winst vandoor en mag zich de beste en meest duurzame Engineer van 2018 noemen!

Duurzaamheid centraal

Het kabinet legde in het Regeerakkoord van 2017 de doelstellingen vast om het klimaatakkoord van Parijs te halen. Uiteraard zijn akkoorden en wetgeving nodig om doelen te stellen en kaders te scheppen, maar uiteindelijk zijn het de ingenieurs met nieuwe technologieën die de oplossingen brengen. Welke technologische innovaties brengen ons een flinke stap vooruit om de klimaatdoelstellingen te halen? Deze vraag stond centraal in The Challenge 2018.

OPDRACHTGEVER KONINKLIJK INSTITUUT VAN INGENIEURS (KIVI)

KIVI trad graag op als opdrachtgever in deze Challenge. Diederik Samsom, lid hoofdbestuur KIVI, voorzitter van één van de klimaattafels die de regering adviseert én zelf ook ingenieur schoof als juryvoorzitter aan van deze Challenge. Dit deed hij samen met Daniël Poolen (klimaatengineer, KIVI), Edouard Schneiders (Team Hyperloop,TU Delft) en Frank Biesboer (hoofdredacteur De Ingenieur). Marjan van Loon (CEO Shell Nederland) en Jurjen Lole (Team Hyperloop TU Delft) verzorgden de keynotes.

WELKE INGENIEUR LOST DE KLIMAAT CASE OP?

In september riepen we ingenieurs op om zich in te schrijven met hun technologische innovaties. Uit de 27 inschrijvingen is een selectie gemaakt van twaalf kandidaten voor de halve finale. Op dinsdag 9 oktober vond de halve finale plaats waar de jury olv Diederik Samsom de drie finalisten heeft uitgeroepen:

  • Onno Sminia - Energie Neutrale Tunnel (Innovatie Coordinator - CroonWolter & Dros)

  • Alex Trijselaar - Energy 21 (Product Manager Industry Solutions - Energy 21)

  • Avila Lindgren - Carib Algea (Researcher - Shell)

Deze drie hebben op de finale op 21 november gestreden op om te titel en het prijzengeld.

Luister naar het interview van Avila op BNR Zakendoen van 22 november.