Vier Amsterdamse woningcorporaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dagen marktpartijen en kennisinstellingen uit om met innovatieve oplossingen te komen voor het voorkomen en herstellen van problemen bij houten funderingen-woningen.

Via innovatie challenges worden oplossingen gezocht voor drie uitdagingen:

  • Hoe kan herstel van deze funderingen sneller en goedkoper? 
  • Hoe kunnen we paalrot of bacterie-aantasting van houten funderingen beter stoppen of voorkomen? 
  • Is er een oplossing om met het funderingsherstel mogelijkheden te creëren voor extra woonruimte? 

De challenge staat open voor alle startups, scale-ups, mkb's, grootbedrijven, kennisinstellingen en (individuele) wetenschappers. Of je nou een innovatieve (deel)oplossing hebt, een nieuwe toepassing of bijvoorbeeld een efficiëntere aanpak bij een bestaande methodiek. Alle serieuze inzendingen zijn welkom, mits ze bij kunnen dragen aan het sneller, goedkoper en beter oplossen van de grootschalige funderingsopgave.

750.000 houten fundering-woningen

De opgave en business kans is groot! Met 750.000 houten fundering-woningen in Nederland (waarvan ruim de helft funderingsherstel nodig zal hebben) is een breed scala aan oplossingen nodig. De beste voorstellen worden toegepast in pilotprojecten van woningcorporaties Eigen Haard, de Alliantie, Rochdale en Stadgenoot in Amsterdam. Meer informatie over de challenges, voorwaarden en wat het jou kan opleveren lees je op deze website. Kijk snel, want inschrijven kan tot en met 16 mei 2023.

Funderingsopgave

Ruim de helft van de 750.000 woningen in Nederland met een houten paalfundering krijgt te kampen met schade. De kosten voor volledig herstel zijn gemiddeld €80.000 per woning, wat de schade €20 tot €40 miljard maakt in 2050. Woningcorporaties voorzien hierdoor de komende 20 jaar een enorme funderingsopgave. In Amsterdam is ruime ervaring met de aanpak van houten funderingen in vooroorlogse buurten, maar deze aanpak vraagt veel van de huurders en is een enorme kostenpost voor de corporaties. De realisatie van nieuwe betaalbare woningen komt hierdoor ook in het gedrang. De woningcorporaties hopen met de challenge tot innovatieve oplossingen te komen.

Foto: Victor He / Unsplash