Het KIVI-jaarthema voor 2017 en 2018 is Circulaire Economie. De circulaire economie is een belangrijk onderwerp waar veel instanties zich mee bezig houden. Steeds meer mensen zien in dat een systeemverandering nodig is om de komende eeuwen in harmonie met de aarde te blijven leven. Er zijn verschillende maatschappelijke- en milieuproblemen die vragen om innovatieve, circulaire oplossingen.

Er gebeurt gelukkig al veel! Afgelopen maanden hebben we van leden (en niet-leden) mooie suggesties mogen ontvangen voor problemen, oplossingen en nieuwe inzichten m.b.t. de circulaire economie. We ontvingen deze suggesties van o.a. ingenieursbureaus, universiteiten, gemeentes en banken. Heel divers dus! Ook vorige week volgde er een nieuwe reeks reacties, toen we bekend maakten dat politica Yasemin Cegerek op 7 maart naar het KIVI komt voor een discussieavond,. De uiteenlopende reacties zijn een goede reden om met elkaar in gesprek te gaan.

Wat gaan we komende twee jaar doen? We beginnen met een reeks lezingen waar we eerst als engineering society van buiten naar binnen kijken. Op 7 maart vanuit de politiek en een dag later (8 maart) vanuit de KIVI-afdeling voor Filosofie en Techniek. Bestuursleden Pavlina Nanou en Jac van den Broek zullen elk een inleiding verzorgen, waarbij o.a. wordt ingegaan op het overdragen van en de noodzaak tot het accepteren van grensverleggend inzicht bij de inzet van beschikbare materiële middelen voor consumptiegoederen. Ook onze morele plicht om de ongecontroleerde verspreiding van gebruikte grondstoffen tegen te gaan komt aan bod.  

Een stevig begin dus, maar dat is nog niet alles.  Zo verwachten we voor de zomer bijvoorbeeld nog een sessie waar we de verschillende theorieën rond duurzaamheid op een rijtje zetten. En gaan we een eerste blik werpen op de certificering en normering rond circulaire economie: Wat is er al en wat missen we? En maak je geen zorgen, daarna gaan we toch echt dieper de techniek in. Daar hebben we jouw hulp echter bij nodig, want:

  • Van wie verwacht jij nog lezingen?
  • Aan welke oplossingen in het kader van de circulaire economie werk jij?
  • Wat moet er volgens jou gebeuren om tot een meer circulaire economie te komen?

Heb je verder nog interessante suggesties? Wil je participeren in één of meer van de komende bijeenkomsten? Of heb je een bijdrage voor het KIVI-jaarcongres in november? Neem dan snel contact op met Jasper van Alten, via jasper.vanalten@kivi.nl.

Inschrijven voor de activiteiten kan via: