Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om de kennis en de netwerken van haar leden beschikbaar te maken voor de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan. Daartoe is een platform opgericht dat moeilijke technische vragen gerelateerd aan de Corona crisis heeft verzameld en doorgesluisd naar leden met specifieke kennis en ervaring. 600 expert-ingenieurs met hun netwerk zetten zich daarbij vrijwillig in. Dit zorgde voor heldere verbindingen met bedrijven, universiteiten, instituten en overheden.

Gevolg was dat kennis op onverwachte manieren werd gedeeld en specialisten over vakgebieden heen met elkaar werden verbonden. Snelle, betere en effectievere oplossingen waren het resultaat.  Antwoorden en suggesties voor oplossingen zijn vervolgens weer doorgestuurd naar bedrijven en instanties die ze nodig hadden.  Het platform heeft ook een proactieve rol gespeeld bij het tijdig onderkennen en signaleren van opdoemende problemen en die ter kennis brengen van de relevante instanties, waaronder bedrijven, overheidsorganisaties en de Tweede Kamer. 

In de loop van dat proces zijn veel mooie en innovatieve technische initiatieven en verbindingen tot leven gekomen. Partijen bundelden hun krachten en kwamen snel met goede oplossingen, vaak met kennis of middelen uit de nabije omgeving. Helaas zagen wij soms ook dat bedrijven en organisaties langs elkaar heen werkten, of elkaar beconcurreerden. Daarnaast bleven organisaties bijna altijd langs de lijnen van hun eigen logistieke ketens en technische specialisaties denken, ook als daar geen oplossing voorhanden was.

Dat heeft hier en daar gezorgd voor wrijving, vertraging en verwarring.  Pogingen om tot oplossingen te komen strandden omdat organisaties langs elkaar heen werkten. Soms omdat ze elkaar niet kenden, maar ook omdat ze vaak langs vaste bureaucratische lijnen bleven denken. Soms echter bleek ook dat bedrijven hun materialen of kennis niet met een collega wilden delen. Meerdere keren werden daardoor schijnoplossingen op TV of in de politiek gepresenteerd, terwijl serieus mogelijke oplossingen geen gehoor kregen. Ook werden er te snel producten van onvoldoende kwaliteit geleverd We noemen hier geen namen, omdat vingerwijzen of veroordelen van iets dat met de beste wil gedaan is niet helpt. Gezonde concurrentie zal altijd bestaan en “concullega’s” ook. En soms is het effectief om onafhankelijk van elkaar een oplossing te zoeken. Maar laten we in tijden van urgentie elkaar beter informeren en met een open vizier gezamenlijk de strijd aangaan.

KIVI wil het gesprek openen om na te denken over hoe het in de toekomst beter en effectiever kan. We begrijpen goed dat iedere Nederlander en ook iedere ingenieur en onderzoeker een zakelijk belang heeft. Soms gaat het algemeen belang echter voor en moet je over je eigen schaduw heen springen en elkaar opzoeken.  De filosoof Adam Smith wist dat in de 18e eeuw al en maakte onderscheid tussen “welbegrepen eigenbelang” en “geïsoleerd eigenbelang” ofwel egoïsme. Mocht de coronacrisis zich weer verdiepen of als er een volgende crisis komt zou de politiek en maatschappij sterker naar onafhankelijke platformen moeten kijken. Die kunnen verbinden en een netwerkstimulator zijn. Zij kunnen multidisciplinair de krachten bundelen van bedrijven, onderzoekers en de overheid.

Ook na een crisis zullen een aantal van deze samenwerkingsverbanden blijven bestaan en de maatschappij ten goede komen. Nieuwe verbindingen kunnen de winst van een crisis zijn.

KIVI staat altijd klaar om met veel ingenieurs vanuit alle mogelijke specialisaties te helpen.