KIVI is er voor en door ingenieurs. Een grote groep enthousiaste leden vormt de drijvende kracht achter onze vakafdelingen, de communities rondom vakinhoudelijke thema’s. James Meijer is een toegewijd bestuurslid van de vakafdeling Elektrotechniek, een van de meest actieve afdelingen van KIVI met ruim 1650 leden. Hier vertelt hij meer over zijn passie voor zijn vakgebied, de vakgroep Elektrotechniek en wat zij voor professionals kunnen betekenen.

James Meijer is in 1994 afgestudeerd aan de opleiding Energietechniek aan de HAN, en is sinds die tijd werkzaam geweest in commercieel-technische functies. Sinds 2018 is hij werkzaam bij Van Egmond Groep als accountmanager, met als specialisme energie-infrastructuur met onderwerpen als power quality en energietransitie. James is tijdens zijn studietijd lid geworden van KIVI en is in 2019 toegetreden tot het bestuur van de vakafdeling Elektrotechniek. Daarover zegt hij: “Na jaren met diverse activiteiten te hebben meegedaan, vond ik het tijd om zelf de handen eens uit te mouwen te steken voor de vakgroep. Ik ben vooral bezig met het organiseren van events, waaronder de maandelijkse E-Lunch webinars en het zoeken naar samenwerkingen.” 

Hét platform voor elektrotechnisch ingenieur

De vakafdeling biedt een platform aan ingenieurs met een elektrotechnische achtergrond. James vertelt: “Als lid van de vakafdeling Elektrotechniek krijg je absoluut waar voor je geld. Je kunt hier werken aan je professionele ontwikkeling, netwerken en communiceren met andere leden, en bijdragen aan de ontwikkeling en de belangen van het vakgebied. We streven ernaar om onze leden een scala aan voordelen en mogelijkheden te bieden die hun lidmaatschap de moeite waard maken.” 

Populaire webinars over energietransitie

Wat zijn die voordelen en mogelijkheden? James vertelt: “Leden doen kennis op en werken aan hun professionele ontwikkeling. Onze vakafdeling is een rijke bron van technische kennis en expertise op het gebied van elektrotechniek. We organiseren regelmatig lezingen, workshops, symposia en technische bijeenkomsten waar je kunt leren van vooraanstaande experts uit de branche. Deze evenementen bieden waardevolle inzichten en helpen je bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en trends in de elektrotechniek. Een mooi voorbeeld van kennisdeling zijn de gratis E Lunchwebinars die we iedere maand, uitzonderingen daargelaten, organiseren. Hierbij proberen wij de containerbegrip ‘energietransitie’ in al zijn facetten te belichten, van een technische invalshoek tot de softe kant. Wij nodigen breed mensen uit, via KIVI, mailbestanden en via LinkedIn. Deelnemers zijn studenten (studieverenigingen, KS/KST) tot en met (lokale) overheden. Tussen de 100 en 400 mensen, leden en niet-leden, melden zich aan voor zo’n sessie, afhankelijk van het onderwerp. Niet alleen heel interessant voor de deelnemers, maar voor ons als vakafdeling ook ontzettend leuk om te organiseren.”

Kennis opdoen en netwerken

Ook de mogelijkheid om te kunnen netwerken met andere professionals in de elektrotechniek en het hebben van toegang tot belangrijke technische publicaties en bronnen is een enorm voordeel voor leden van de vakgroep. James vertelt hierover: “Professionele ontwikkeling is belangrijk voor iedere ingenieur. Wij helpen onze leden hierbij. De vakafdeling faciliteert een open en constructieve communicatie tussen haar leden. Als lid krijg je toegang tot een uitgebreid netwerk van professionals binnen de elektrotechniek. Je kunt in contact komen met gelijkgestemde ingenieurs, wetenschappers, onderzoekers en industrieleiders. Deze waardevolle verbindingen kunnen leiden tot nieuwe carrièrekansen, samenwerkingsmogelijkheden en professionele groei.” 

De vakgroep biedt haar leden ook toegang tot technische publicaties, vakbladen en online bronnen die specifiek gericht zijn op elektrotechniek. James vertelt hierover: “Je kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en waardevolle informatie en inzichten opdoen. Deze bronnen zullen je helpen om je kennis te vergroten en je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen.”

Ondersteuning carrière-pad

Ook op het gebied van carrière-advies en -ondersteuning kunnen leden bij de vakafdeling terecht. James licht toe: “We streven ernaar om leden, als zij hierom vragen, te ondersteunen bij hun carrière-pad in de elektrotechniek. Of je nu aan het begin van je loopbaan staat of een ervaren professional bent, we bieden loopbaanadvies, mentorprogramma's en toegang tot vacatures en stages binnen het vakgebied. We willen leden helpen carrièredoelen te bereiken en succesvol te zijn in de elektrotechniek.”

Groei en ontwikkeling vakgebied

De vakafdeling zet zich ook in voor de belangen van de leden, zowel op nationaal als internationaal niveau. James vertelt: “We participeren actief in het maatschappelijke en politieke debat rond elektrotechnische onderwerpen. We laten onze stem horen op belangrijke platforms en dragen bij aan discussies en besluitvormingsprocessen die van invloed zijn op ons vakgebied. Als lid van onze vakafdeling kun je actief deelnemen aan discussies en initiatieven die van invloed zijn op de elektrotechnische sector. Je werkt zo mee aan positieve veranderingen en draagt bij aan de groei en ontwikkeling van het vakgebied.”

Passie voor elektrotechniek

Waar komt James zijn passie voor zijn bestuurswerk voor de vakgroep Elektrotechniek vandaan? James vertelt: “Mijn liefde voor elektrotechniek, zeker op het gebied van energietechniek. Het geeft mij veel voldoening om bij te mogen dragen aan de verdere ontwikkeling van dit mooie vakgebied, niet alleen in mijn baan bij Van Egmond, maar ook samen met andere enthousiaste vakgenoten.  Ik wil mij blijven ontwikkelen, kennis opdoen en delen, netwerken en bezig zijn met mijn vak, ook buiten werktijd. Mijn werkgever geeft mij tijd voor mijn nevenactiviteiten voor KIVI. Waar ik trots op ben is dat mijn bestuurschap eraan heeft bijgedragen dat mijn werkgever niveau 3 van de CO2-prestatieladder heeft bereikt. Het past namelijk in de beschrijving en eisen van participatie in een duurzaamheidsinitiatief. Een win-winsituatie!” James sluit af: “Er zijn zoveel maatschappelijke uitdagingen, waarbij wij als ingenieurs kunnen bijdragen aan oplossingen. Samen komen we hierin verder. De vakgroep Elektrotechniek van KIVI biedt hiervoor een uitstekend platform”. 

Sluit je aan bij de vakgroep Elektrotechniek

Wil jij ook toegang tot kennis, netwerkmogelijkheden, technische bronnen, carrière-ondersteuning en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het vakgebied Elektrotechniek? Word lid van KIVI, sluit je aan bij de vakgroep Elektrotechniek en ontdek de voordelen van het lidmaatschap!