Vanwege de relevantie van het vakgebied Maintenance en de bijdrage hieraan van de leerstoel Dynamics Based Maintenance van prof. Tiedo Tinga heeft het KIVI besloten om haar naam te verbinden aan deze leerstoel. Het doel van de KIVI-leerstoel is om verbinding te leggen tussen onderhoud in de praktijk van de Nederlandse industrie en het wetenschappelijk onderzoek op onderwerpen als predictive maintenance, structural health monitoring, condition based maintenance, asset life cycle management, supply chain management en wireless sensor networks.

In vrijwel alle sectoren van de industrie leidt het falen van constructies, systemen, machines en apparaten tot uitval van functies, stoppen van vervoermiddelen of stilvallen van de productie. Dit mondt veelal uit in hoge kosten of grote consequenties voor comfort, veiligheid of milieu. Om die reden wordt steeds meer preventief onderhoud uitgevoerd, om daarmee te voorkomen dat het falen optreedt. Waar in het verleden preventief onderhoud veelal werd gebaseerd op ervaring, is in het laatste decennium een enorme omslag gemaakt naar predictive maintenance. Het inzicht dat beter en slimmer onderhoud grote voordelen op kan leveren, in combinatie met een hele serie technologische ontwikkelingen, heeft ervoor gezorgd dat storingen aan systemen voorspeld kunnen worden en dat just-in-time maintenance mogelijk wordt: onderhoudsacties worden uitgesteld tot ze echt noodzakelijk zijn, waarmee zowel het falen als het te vroeg vervangen voorkomen wordt.

Tijdens de lanceringsbijeenkomst die op woensdag 1 februari 2017 wordt georganiseerd zal prof. Tinga de leerstoel en het daaraan gekoppelde onderzoek en onderwijs introduceren. Tevens zal hij aangeven hoe de KIVI-leerstoel zal worden ingevuld, waarbij wordt gezocht naar een directe (en wederzijdse) interactie tussen de leerstoel en de KIVI-ingenieurs in de praktijk.

Een probleem / uitdaging indienen? Dat kan hier.