De winnende basisschoolteams van de Generation Discover bright ideas challenge hebben creatieve ideeën bedacht met een focus op recycling en efficiënte huishoudens. Uit bijna 200 inzendingen selecteerde de jury drie regiowinnaars. In Zuid-Holland hebben leerlingen van Kindcentrum De Ark, De Lage Weide en Liduina Basisschool de meest creatieve ideeën ingezonden. Deze bright ideas worden gerealiseerd in virtual reality en gepresenteerd tijdens de tweede editie van het Generation Discover festival in oktober op het Malieveld in Den Haag. Hier worden tevens de landelijke winnaars door de jury bekendgemaakt.

De winnende ideeën

Leerlingen van Kindcentrum De Ark uit Vlaardingen bedachten een Water Cycle, waarbij elk woonhuis regenwater verzamelt in een tank die gekoppeld is aan de kraan en douche zodat je het zelf kunt hergebruiken. Mocht je water over hebben, dan wordt dit weggevoerd naar plekken waar extra water nodig is. Leerlingen uit groep 7 van de Liduina Basisschool in Den Haag bedachten een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens. Wanneer je de kraan gebruikt, wordt tegelijkertijd energie opgewekt. Leerlingen van De Lage Weide uit Made maken gebruik van de innovatieve 3D-printer en zonne-energie voor hun Food cloner. De Food cloner kan met voedselresten nieuw eten produceren, waardoor je met een bananenschil nieuwe bananen kunt maken.

De klas van de Liduina Basisschool in Den Haag werd feestelijk verrast met de winst, bekijk de video hier.

De jury

De ideeën worden beoordeeld door een indrukwekkende jury bestaande uit drie experts, Dylan Haegens en Buddy Vedder. Ben Feringa, Nobelprijswinnaar voor Scheikunde is de energie-expert. Néné Barry, werkzaam voor internationale delta-projecten, is de water-expert en Atze Jan van der Goot, uitvinder van de plantaardige biefstuk, is de voedsel-expert. Dylan Haegens, YouTube sensatie en Buddy Vedder, acteur, presentator en performer sluiten het rijtje af en brachten de afgelopen periode de challenge onder de aandacht bij de jonge doelgroep. Kijk hier voor meer informatie over de juryleden.

Ontdekkers van de toekomst

De bright ideas challenge stimuleert groep 7 leerlingen om na te denken over hoe wetenschap en technologie oplossingen kunnen bieden voor uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. Door mee te doen aan de challenge ontdekken de scholieren dat zij zélf allerlei slimme ideeën kunnen bedenken die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst, en daarmee de toekomst van ons allemaal.

De bright ideas challenge is onderdeel van het Generation Discover programma waarmee Shell in Nederland jongeren wil inspireren om de ontdekkers van de toekomst te worden. Benieuwd naar het eindresultaat van deze eerste drie regiowinnaars? Bekijk hun inzendingen hier. Wil je volgend schooljaar zelf meedoen? Schrijf je dan hier in.