In aanwezigheid van scheidend burgemeester Bas Verkerk vond in 2016 in de Nonnerie te Delft de installatie plaats van de Orde van den Prince Afdeling Delft.

De Vereniging is de Orde van den Prince, een Vlaams -Nederlands Genootschap. Zij is in 1955 in België door Vlaamse intellectuelen opgericht. Zij bestaat uit vele leden en oud-leden van de rechterlijke macht, de advocatuur, medici, politici, diplomaten, ondernemers, ingenieurs etc. De Nederlandse tak van de Orde kent een vergelijkbare samenstelling. De leden zetten zich in, zonder daaraan nadrukkelijk bekendheid te geven, voor de Nederlandse taal en cultuur in de ruimste zin en willen dit in hun persoonlijke en professionele leven uitdragen.

De Vereniging is genoemd naar Willem de Zwijger, gezien diens belangrijke rol bij het ontstaan van de Staat der Nederlanden. De dragende pijlers van de Orde zijn dan ook vriendschap (amicitia) en verdraagzaamheid (tolerantia).

De stad Delft is nauw verbonden met Willem van Oranje die in het Prinsenhof  heeft gewoond en gewerkt en daar op 10 juli 1584 door Balthasar Gerards werd doodgeschoten. Willem van Oranje is bijgezet in de Delftse Nieuwe Kerk.

De Orde van den Prince heeft ruim 3200 leden, vooral in Vlaanderen en Nederland, maar ook in Zuid Afrika, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Antillen, Luxemburg, Wallonië  etc. De Orde is verdeeld in circa 100 afdelingen. Samen organiseren zij meer dan 900 bijeenkomsten per jaar, met lezingen over taal, cultuur en belangwekkende maatschappelijke onderwerpen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Alwin G. Toppenberg, alwin@toppenberg.homeip.net.

Artikel over de installatie van de Orde van den Prince in Delft.