Studenten van de TU Delft zijn goed in de prijzen gevallen op maandag 31 oktober bij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston. Met hun project “Opticoli”, bacteriecellen die zelfstandig een bio-lens produceren, wonnen zij een gouden medaille.

Verder wonnen ze nog drie extra prijzen: beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment. In deze categorieën  versloegen ze teams afkomstig uit de hele wereld. Ook waren ze genomineerd voor de beste website.

Cellen met functie

Na een maandenlange voorbereiding nam het TU Delft team het op tegen 300 internationale teams uit de hele wereld in Boston. iGEM is een wedstrijd om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie: het bewerken van micro-organismen. Op deze manier kun je onder andere bacteriecellen een speciale functie geven. De uitdaging voor het TU Delft iGEM team  was om de bacteriecellen zelfstandig een lens te laten produceren. “Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald. Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!”, aldus Esengül Yildirim, een van de begeleiders van het team.

Meer informatie

Het volledige persbericht lees je hier.