Het academisch jaar is al een paar maanden bezig en het Eco-Runner Team Delft is weer bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie van zuinige waterstof auto’s. Het doel dit jaar: 3500 km/l op de competitie van London en 5000 km/l tijdens optimale condities.

Het team

Ons team bestaat uit 30 technische topstudenten van de TU Delft, afkomstig van verschillende faculteiten. Dankzij de verschillende achtergronden is het team in staat om een optimaal ontwerp te ontwikkelen. Tijdens de Eco-marathon – een evenement waar zo’n 50.000 bezoekers op afkomen – bewijst het team zijn kwaliteiten. In 2015 heeft de Ecorunner V het winnende resultaat neergezet met het equivalent van een bereik van 3653 km op één liter benzine. Afgelopen jaar zijn we derde geworden op een nieuw parcours in Londen dat lastiger bleek dan verwacht.

Resultaat en relevantie van het project

Waterstof

Dit jaar heeft het team er het volste vertrouwen in de titel van ’s werelds zuinigste waterstofauto opnieuw te veroveren . Hiervoor is het doel om met een verbruik van omgerekend 3500 km/l tijdens de competitie op het uitdagende parcours in Londen te rijden. Daarnaast is het doel een verbruik van 5000 km/l buiten de competitie – onder gecontroleerde omstandigheden. Hiermee willen we de industrie tonen dat waterstof een reële mogelijkheid is om de duurzaamheid van personenvervoer te verhogen. Een waterstofauto heeft geen vervuilende uitstoot, waardoor waterstof als brandstof de potentie heeft om in toekomstige auto’s toegepast te worden. Ons voertuig rijdt op brandstofcellen die wij zelf ontwikkelen en optimaliseren in samenwerking met brancheleider ZBT en het onderzoekcentrum DLR.

Smart voertuigen

Verschillende factoren in het verkeer zijn als bestuurder niet te beïnvloeden, net als op het parcours van de Eco-marathon. De weerstand van ons voertuig is sterk afhankelijk van de windcondities en de strategie en het gedrag van andere teams op het parcours. Door middel van gegevens uit een reeks sensoren zullen wij real-time berekenen welke snelheid en racelijn gevolgd moet worden voor een maximale efficiëntie. Die gegevens worden vervolgens teruggekoppeld naar de coureur. Wij zijn ervan overtuigd dat moderne voertuigen smart dienen te zijn en de bestuurder van relevante informatie moeten voorzien om het energieverbruik te verlagen. Met onze auto doen wij daarvoor een aanzet.

Eco-marathon

De Eco-marathon vindt plaats van 25 tot en met 28 mei 2017 in Londen. Het team heeft de keuze gemaakt om te strijden binnen de prototypeklasse, waarbij veel meer vrijheid is in het ontwerp van de auto. Daardoor is het een echte uitdaging om een zo zuinig mogelijke auto te ontwikkelen. Het team van topstudenten werkt hard om de techniek van brandstofcellen toe te passen in de auto. Met die opgedane kennis over de ontwikkeling van efficiënte systemen willen wij als toekomstig ingenieurs een bijdrage leveren om het wereldwijde energieverbruik te reduceren.

Kern Team van het Eco-Runner Team Delft. Ecorunner VI in actie tijdens de Shell Eco-marathon 2017 in London

Meer informatie over het Eco-Runner Team.