Beleef de Dag van de Ingenieur 2016 opnieuw

De aanwezigen van de Dag van de Ingenieur, gisteren bij Hogeschool Inholland te Delft, beleefden een inspirerend programma. De hele dag was een viering van de creativiteit van ingenieurs en er werden verscheidene prijzen uitgereikt aan talentvolle technici. Aan bod kwamen urgente maatschappelijke thema´s als robotica, waterveiligheid, zorgtechniek en de stad van de (nabije) toekomst. De Dag van de Ingenieur werd georganiseerd door KIVI, met medewerking van NLingenieurs. Partners van de dag waren TNO, COMSOL, Yacht.

 

Bezoekers kregen een afwisselend programma voorgeschoteld met lezingen en prijsuitreikingen, voorzien met filmpjes over de winnaars.

Zo kreeg hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente de Academic Society Award voor haar onderzoek naar sociale robots. ‘De prijs is een erkenning voor het feit dat we alle technologie zo moeten ontwikkelen, dat die binnen de sociale context past waarin zij gaat werken’, sprak ze in haar dankwoord.

Bevlogen en boeiende presentaties waren er van Ivo J. Opstelten, lector bij Hogeschool Utrecht, en Peter Werkhoven, algemeen directeur Technical Sciences bij TNO. Opstelten ging in op het begrip “stadsingenieur”, een generalist die zich volledig richt op de uitdagingen die een groeiende stedelijke omgeving met zich meebrengt. Want wereldwijd groeien de steden en dat zal nog wel even blijven doorgaan.

Werkhoven van TNO sprak bevlogen over enkele grote ingenieurs die Nederland heeft voortgebracht, zoals Antoni van Leeuwenhoek en Christiaan Huygens. Zijn verhaal ging vervolgens naadloos over in enkele spannende projecten van TNO, met onder meer twee hightech satellieten en het 3D-printen van voedsel.

De Vernufteling 2016

Na de pauze volgden de uitreikingen van de Vernufteling 2016 en de Prins Friso Ingenieursprijs 2016. De Vernufteling 2016 ging naar Witteveen+Bos, voor het idee om afkalvend kustgebied in Indonesië te beschermen met golfbrekers van semipermeabel, natuurlijk materiaal. Lees hier meer over het winnende project, op de website van De Ingenieur.

Prins Friso Ingenieursprijs 2016

De Prins Friso Ingenieursprijs 2016 ging naar Tim Horeman-Franse. Hij maakt fijnzinnige medische apparaten die de mogelijkheden van chirurgen vergroten. Daarnaast legt Horeman-Franse een ondernemerschap aan de dag dat respect afdwingt. Lees verder over de Prins Friso Ingenieursprijs. Lees hier meer over de Prins Friso Ingenieursprijs.

Tijdens koffiepauzes konden de gasten genieten van enkele mooie projecten van studenten van Hogeschool Inholland, die ook aanwezig waren om hun werk toe te lichten. Enkelen van hen werden ook bezocht door de Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Mabel.