Beleef de Dag van de Ingenieur 2017 opnieuw

Prijzen voor geluidsjager Scholte en Nobelprijswinnaar Feringa

Gisteravond werd Rick Scholte in Delft gekroond tot Ingenieur van het Jaar 2017. Met zijn bedrijf Sorama Sound Imaging brengt hij ongewenst geluid in apparaten in kaart. Nobelprijswinnaar Ben Feringa kreeg de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) voor zijn werk aan moleculaire motortjes.


Dr.ir. Rick Scholte studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie aan de TU Eindhoven richtte hij het bedrijf Sorama Sound Imaging https://www.sorama.eu/ op. Dit richt zich op het in kaart brengen en opheffen van geluidsoverlast, een belangrijk gezondheidsrisico in de 21ste eeuw (lees: ‘Rick Scholte, ondernemende geluidsjager’). Zijn gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen, helpt bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten. Daarnaast is de methode in te zetten tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving. ‘Het wordt steeds duidelijker hoe ongezond lawaai is voor mensen, bijvoorbeeld in de gebouwde omgeving. Het levert continue stress op en dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ik verwacht dat we met talrijke, goedkope sensoren toe gaan naar het beter in kaart brengen van geluidsproblemen’, vertelde Scholte.

Juryvoorzitter Micaela dos Ramos, directeur van KIVI, prees Scholte voor zijn pionierswerk met het ontwikkelen van ‘geluidscamera’s’. Dit zijn rasters van tientallen microfoontjes die exact vastleggen waar precies hinderlijk geluid vandaan komt. ‘Rick blinkt uit met slimme en betaalbare oplossingen voor geluidsproblematiek, die impact hebben op zowel de volksgezondheid als de veiligheid.’

Publieksprijs

Dr.ir. Martin Baptist, senior scientist (lees: ‘Martin Baptist: groene ingenieur’) bij Wageningen Marine Research, won de Publieksprijs. Als eco-engineer combineert hij zijn technische en ecologische kennis om groene oplossingen voor de waterbouw te realiseren. ‘De aarde warmt snel op – of dat nu door de mens komt of niet – en er komt een snelle zeespiegelstijging op ons af. Tegelijk zijn veel kustgebieden uitgeput. Om die kusten beter te beschermen tegen de zee, moeten we bouwen met de natuur’, aldus Baptist.

Derde finalist

De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs was dr.ir. Rolf Hut (lees: ‘Rolf Hut, wetenschappelijke knutselkampioen’), onderzoeker en docent aan de TU Delft. Hut werkt onder andere mee aan een wereldwijd systeem voor het voorspellen van overstromingen. Daarnaast is zijn passie om kinderen aan het knutselen te krijgen. ‘Ook al eindigt zo iemand niet op een TU, het is belangrijk dat veel mensen kunnen ervaren hoe leuk techniek is’, aldus Hut.

Eerder tijdens de bijeenkomst aan de TU Delft kreeg Nobelprijswinnaar Ben Feringa de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) uitgereikt, voor zijn werk aan moleculaire motortjes. Hij hield een boeiend verhaal over zijn wetenschappelijke werk aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarmee hij in twintig minuten duidelijk maakte hoe ingewikkeld het is om uit complexe moleculen een werkend motortje te maken, dat ook nog betrouwbaar steeds dezelfde kant op draait. Het lukte Feringa en zijn groep wonderwel, wat ze demonstreerden met het beroemde rijdende nano-autootje. De hoop is dat de Groningse kennis zal bijdragen aan onder meer ‘slimme geneesmiddelen’ die aan en uit te schakelen zijn precies op de gewenste plek in het lichaam.

De Dag van de Ingenieur op donderdag 19 april 2017 werd bezocht door ruim 350 mensen. Zij waren getuige van een gevarieerd programma, met in de pauzes demonstraties van het onderzoek van de TU Delft, die dit jaar 175 jaar bestaat.