Geen korting, maar wel erg leuk! Een lijst met de leukste musea en science centra op het gebied van wetenschap en techniek in Nederland. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) vindt het belangrijk dat wetenschap en techniek op een leuke manier aan het voetlicht komen. Via techniekmusea en science centra komen jong en oud spelenderwijs in aanraking met het vak waar ingenieurs zo enthousiast over zijn.

Hieronder vind je een overzicht van de techniekmusea en centra die aangesloten zijn bij de VSC en een enkel niet-VSC-lid. Op de website van het VSC vind je een overzicht van alle leden van deze vereniging.Vergeet ook niet de lijst met buitenlandse techniekmusea te bekijken.

Neem voor meer informatie contact op met:

Marjolein Akkerman
Ledenservices en congresbureau

Telefoon: 070 3919 873
E-mail: Marjolein.Akkerman@kivi.nl.

Musea en centra op gebied van wetenschap en techniek

Artis Planetarium

Artis Planetarium

In de reusachtige koepel van Artis Planetarium word je meegenomen op een fascinerende reis door ruimte en tijd. Je kunt naar andere planeten en sterrenstelsels reizen, terug naar de oerknal. Je ervaart de pracht en de rijkdom van het heelal. Je zit er middenin. Dagelijks worden er speciale films vertoond in de 628 m2 grote, bolvormige koepel van het Planetarium.

Meer informatie over Artis Planetarium
Continium

Continium

In het Continium ontdekken bezoekers hoe wetenschap en techniek hun dagelijks leven beïnvloedt, niet alleen nu, maar ook in het verleden én de toekomst.

Meer informatie over het Continium
Cosmos Sterrenwacht

Cosmos Sterrenwacht

In het typische Twentse landschap ligt aan de rivier de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een digitaal planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, vele doe- en ontdekzaken en de grootste publiekstelescopen van Nederland in een prachtig bezoekerscentrum. Naast het pand ligt de sterrentuin. Daarin zijn zowel authentieke elementen toegepast uit het Dinkellandschap als planten en objecten die met ‘tijd’ en sterren en planeten te maken hebben. Een planetenpad en een klein openluchttheater voor speciale voorstellingen maken de tuin compleet.

Meer informatie over Cosmos Sterrenwacht
De Jonge Onderzoekers

De Jonge Onderzoekers

De Jonge Onderzoekers biedt kennis en kunde over techniek en wetenschap in de vorm van educatieve activiteiten aan. Dit gebeurt op een speelse en toegankelijke wijze, voor jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar in de stad Groningen en omstreken. De Jonge Onderzoekers is een betaalbare en spannende ontmoetingsplek waar ze leuke technische activiteiten kunnen uitvoeren.

Meer informatie over De Jonge Onderzoekers
De Ontdekfabriek

De Ontdekfabriek

Bij de Ontdekfabriek in Eindhoven beleef je fantastische avonturen. Je geniet van een gave speelfilm en daarna kun je volop spelen en uitvindingen bouwen. Zo is er een scraphoek. Hier kan je allerlei oude apparaten uit elkaar schroeven. Van de losse onderdelen kun je nieuwe uitvindingen bouwen en je kan bijvoorbeeld ook je eigen tekenfilm tekenen en dan afspelen met een bijzonder apparaat: de praxinoscoop.

Meer informatie over De Ontdekfabriek
De Spelerij-Uitvinderij

De Spelerij-Uitvinderij

In een open plek in het bos ligt de wonderlijkste speel- en ontdekplek van Nederland. De Spelerij – Uitvinderij. Hier kunnen zowel kinderen als volwassenen, de hele dag actief spelen en ontdekken. De Spelerij is werkplaats, atelier en tentoonstellingsruimte van kunstenaar Jos Spanbroek. De speelobjecten in het park zijn kunstwerken. Het park verandert dan ook steeds. Iedereen is welkom om de Spelerij te bezoeken, te beleven en te bewonderen. De Uitvinderij is een werkplaats waar je zelf kunststukken kunt maken. Je kunt plastic buigen, figuurzagen, piepschuim snijden en vacuüm vormen, naamplaatjes slaan, een verf-spettertekening maken en metaal bewerken met echt gereedschap.

Meer informatie over De Spelerij-Uitvinderij
Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans

Nederland ligt voor meer dan de helft onder de zeespiegel. Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnoodramp van 1953 te voorkomen. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: Van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken.

Meer informatie over Deltapark Neeltje Jans
Droogdok Jan Blanken

Droogdok Jan Blanken

Kom innovatief ambachtelijk vakmanschap bewonderen in het historische Droogdok Jan Blanken. Het Droogdok bestaat uit 2 dokken. Het kieldok voor klein onderhoud en het timmerdok voor groot onderhoud en scheepsbouw. Bijzonder is de schipdeur die het dok afsluit.

Meer informatie over Droogdok Jan Blanken
eXplorion

eXplorion

eXplorion biedt een ontdekkingstocht om alles te weten te komen over ons zonnestelsel, over sterren en sterrenbeelden en over ruimtevaart. In de koepel van de sterrenwacht staat een grote sterrenkijker, waarmee iedereen de zon kan bestuderen (overdag) of de kraters op de maan, of bijv. de ringen van Saturnus (elke vrijdagavond). Kinderen kunnen zich aanmelden voor een workshop raketbouw, waarbij ze hun eigen modelraketje bouwen en ècht lanceren.

Meer informatie over eXplorion
Geofort

Geofort

Op een oud fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt GeoFort ontwikkeld. GeoFort is het platform op het gebied van ruimtelijk denken: een educatief themapark rondom cartografie en navigatie. Op GeoFort staat het experiment voorop en laten we op een boeiende wijze zien hoe interessant en relevant de geo-wereld is.

Meer informatie over Geofort
Industrieel Museum Zeeland

Industrieel Museum Zeeland

Industrie is al meer dan een eeuw van groot belang voor Zeeland. Het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent laat zien hoe de industrie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Tijdens de industrialisatie (1870-1910) werd Sas van Gent de thuishaven voor een aantal grote bedrijven. Zo was bijvoorbeeld de eerste coöperatieve suikerfabriek van Nederland in deze locatie gevestigd. De collectie bestaat vooral uit klein tot middelgrote gebruiksvoorwerpen uit de afgelopen eeuw. Verder is het museum in het bezit van een stoom gedreven luchtcompressor en kun je het proces van het maken van suiker volgen. Een bezoek aan het museum is voor jong en oud een ervaring! De interactiviteit maakt het ook voor de jongste onder ons een hele belevenis!

Lees meer over het Industrieel Museum Zeeland
Maritiem Museum

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten.

Meer informatie over het Maritiem Museum
Miljoenenlijn

Miljoenenlijn

De Miljoenenlijn, het Langste Museum van Limburg. Stap in, voor een onvergetelijke rit met de stoom- of dieseltrein langs de allermooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland!

Meer informatie over de Miljoenenlijn
Museon

Museon

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum in Den Haag met collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Het Museon ligt tussen het Gemeentemuseum en het Omniversum en is interessant voor mensen van alle leeftijden. De verzameling van het Museon telt circa 273.000 voorwerpen. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen zoals 'Imitatie; nadoen is een kunst' en 'Give Peace a Chance'.

Meer informatie over Museon
Museum De Cruquius

Museum De Cruquius

Vandaag is goed waterbeheer een actueel onderwerp, maar vroeger ook, en hoe! Kom naar Museum De Cruquius en bekijk hoe het gemaal als het belangrijkste hulpmiddel is ingezet in de strijd tegen het water. Voor de droogmaking van het Haarlemmermeer werd tussen 1846 en 1849 een revolutionaire machine gebouwd: De Cruquius. De bouw van de Cruquius in een put op 7,5 meter onder NAP was een staaltje van technisch kunnen. Dit stoomgemaal is een van de meest bekende Nederlandse monumenten van de industriële revolutie. De ronde neogotische machinekamer met de stoommachine naar ontwerp van de Engelse ingenieurs Gibbs en Dean, vormt het indrukwekkend middelpunt van het gemaal. In 2002 werd de machine weer in beweging gesteld.

Meer informatie over Museum De Cruquius
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het geregistreerde museum, dat de geschiedenis van de stoomtram in Nederland bewaart op basis van een collectie met bijbehorende kennis, die daartoe op museale wijze wordt verzameld, beheerd, behouden en gepresenteerd.

Meer informatie over de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU)

Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU)

Het MNU toont in de intieme setting van een 18e eeuwse woning annex werkplaats de geschiedenis van de mechanische tijdmeting, met de nadruk op de Nederlandse bijdrage. Zonder mechanische tijdmeting geen moderne industrie zijn, weinig scheepvaart en internationale handel en ook geen moderne oorlogsvoering.

Meer informatie over Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU)
Naturalis

Naturalis

Naturalis is hét nationaal natuurhistorisch museum van Nederland. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld vertellen het verhaal van de natuur.

Meer informatie over Naturalis
Het Natuurhistorisch

Het Natuurhistorisch

Het Natuurhistorisch is een uniek museum dat blijft verbazen met aansprekende tentoonstellingen over natuur en natuurhistorie voor alle leeftijden. Verrijk je kijk bij het zien van opgezette vogels en zoogdieren, vlinders en kevers, schedels en skeletten, schelpen, fossielen en een rariteitenkabinet. Blikvangers: het skelet van een potvis en het geraamte van een olifant. Voor kinderen zijn er speurtochten en feestjes, voor scholen is er een uitgebreid aanbod van museumlessen. De collectie van bijna 400.000 objecten is online doorzoekbaar op de website van het museum.

Meer informatie over Het Natuurhistorisch
Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant

In Natuurmuseum Brabant zit je met je neus op de natuur! Hier leer je alles over het leven van dieren en planten, met een knipoog naar de mens. Het museum wil mensen enthousiast maken voor de schoonheid van de natuur en richt zich op een breed publiek. Daarbij vormen kinderen en scholieren in groepsverband een belangrijk deel van de doelgroep. Behalve in de bezoekersstatistieken is dat merkbaar in het museum zelf: de sfeer is speels, vrolijk en kindvriendelijk. Bij elke tentoonstelling word je uitgedaagd om zelf mee te doen of iets te ontdekken: meefietsen met dieren, terugkruipen in de baarmoeder, zelf detective of onderzoeker worden in de OO – ZONE, braakballen pluizen…het kan allemaal. Maar lekker ronddwalen en genieten van de collectie kan natuurlijk ook.

Meer informatie over het Natuurmuseum Brabant
Nederlands IJzermuseum

Nederlands IJzermuseum

Het Nederlands IJzermuseum is gevestigd in het DRU Industriepark aan de Oude IJssel in Ulft. Meer dan 250 jaar geleden begon daar de productie van gietijzer, als tweede hoogoven/ijzergieterij in Nederland. Nu resteert er een prachtig complex industrieel erfgoed met zeven rijksmonumentale panden, alle herbestemd.

Meer informatie over het Nederlands IJzermuseum
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ga op ontdekkingstocht door het grootste radio, televisie en muziekarchief van Nederland in de Beeld en Geluid experience. Maak met je unieke ring een persoonlijke website met eigen mediaproducties en kijk ze thuis weer terug!

Meer informatie over het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Nederlands Stoommachinemuseum

Nederlands Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd in het oude stoomgemaal De Vier Noorder Koggen, Oosterdijk 4 te Medemblik. Het museum vertelt het verhaal van de Industriële Revolutie en houdt zo de geschiedenis van de stoommachine levend. Het museum heeft een unieke collectie van stoommachines, die regelmatig gedemonstreerd worden.

Meer informatie over het Nederlands Stoommachinemuseum
Nederlands Watermuseum

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een eigentijds en interactief museum over alle aspecten van zoet water. Een écht doe-museum waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken, waterproefjes kunt uitvoeren, maar waar je ook van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

Meer informatie over het Nederlands Watermuseum
NEMO Science Museum

NEMO Science Museum

NEMO Science Museum is het grootste science center van Nederland. Vijf etages vol doe- en ontdekdingen rond het thema wetenschap en technologie!

Meer informatie over NEMO Science Museum
Nieuw Land

Nieuw Land

Nieuw Land vertelt het verhaal van het stukje Nederland dat nu Provincie Flevoland heet. Vanaf de prehistorie met de rijke Swifterbant cultuur - het één na oudste skelet van Nederland is hier te bezichtigen-, de ruige Zuiderzee en het leven daar om heen tot aan 's werelds grootste inpolderingsprojecten, namelijk het Zuiderzeeproject. De vernieuwde tentoonstelling Polderen! toont alles over het immens grote project, vanaf de eerste plannen en tekeningen tot aan nu. Nieuw Land vertelt het verhaal van zesduizend jaar Flevolandse geschiedenis in fascinerende presentaties voor het hele gezin.

Meer informatie over Nieuw Land
Ontdekhoek Nederland

Ontdekhoek Nederland

De Ontdekhoek is een grote kinderwerkplaats waar kinderen van 4 tot 14 jaar zelf aan de slag gaan en zelf kunnen ontdekken hoe vele technieken werken. Er is keuze uit meer dan 30 verschillende proefjes. Ontdekhoek Nederland heeft vijf vestigingen: Rotterdam, Sittard, Den Bosch, Zwolle en nu ook in Amsterdam!

Meer informatie over de Ontdekhoek Nederland
Oyfo Techniekmuseum

Oyfo Techniekmuseum

Welkom in het Oyfo Techniekmuseum (voormalig Twente Techniekmuseum HEIM). Ga op zoek naar de wereld van techniek. Laat je verrassen door technisch vernuft uit het verleden en zoek naar duurzame en slimme alternatieven in het heden. In ons museum kun je beleven, ontdekken en doen. Ons motto is ‘verboden af te blijven’. Laat je inspireren en verbaas je in de volgende afdelingen: textiel, werktuigbouw, elektrotechniek, radar en detectie, telecom en procestechniek. Speciaal voor de kinderen is er het Spel der Techniek, met o.a. een puzzelhoek en een stepcentrifuge. In de nieuwe afdeling E-MISSION over duurzame energie, kun je E-games spelen en punten verdienen voor een schonere aarde. Op een enorme interactieve wereldbol kun je onderzoeken hoe het nu met moeder aarde gaat. Een leuk museum voor het hele gezin! KIVI Regio Oost en Oyfo Techniekmuseum organiseren ieder jaar samen een Techniek Doe Dag, meestal in het derde weekend van januari.

Meer informatie over Oyfo Techniekmuseum
Philips Museum

Philips Museum

In het hart van Eindhoven, op de historische locatie waar Gerard Philips in 1891 begon, vind je het Philips Museum. Beleef hoe een kleine gloeilampenfabrikant zich ontwikkelt tot een toonaangevend wereldconcern.

Meer informatie over het Philips Museum
Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave

Boerhaave is het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en geneeskunde. De vaste collectie behoort tot de wereldtop van wetenschapsgeschiedenis met o.a. originele microscopen van Antoni van Leeuwenhoek en uitvindingen van Christiaan Huygens. Ook zijn er voorwerpen van de Nederlandse Nobelprijswinnaars, zoals Kamerlingh Onnes en Willem Einthoven. Op geneeskundig gebied zijn er indrukwekkende anatomische preparaten en modellen van spieren en organen gemaakt van bijenwas en papier-maché.

Meer informatie over Rijksmuseum Boerhaave
Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis.

Meer informatie over het Scheepvaartmuseum
Science Centre Delft

Science Centre Delft

Beleef de wetenschap in het Science Centre Delft! Daar gaat het om bij Science Centre Delft. Je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen. Een dijkdoorbraak voorkomen. In de huid van een chirurg kruipen. Je ontdekt wat wetenschap en techniek voor de samenleving kunnen betekenen. Als bezoeker word je uitgenodigd mee te doen en mee te denken met de ontwikkeling. Meedoen of alleen rondkijken? Het kan allemaal in het Science Centre Delft!

Meer informatie over Science Centre Delft
Science LinX

Science LinX

Ben jij bètaproof…? ...ontdek het in Science LinX, het interactieve science center van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer informatie over Science LinX
Sonnenborgh

Sonnenborgh

Bovenop het oude bolwerk Sonnenborgh werden in 1854 een sterrenwacht en weerkundig instituut gebouwd. Tegenwoordig is Sonnenborgh een museum waar veel te ontdekken en beleven valt over het bastion, het weer en het heelal.

Meer informatie over Sonnenborgh
Space Expo

Space Expo

In Space Expo ervaar je wat het is astronaut te zijn. Je kunt van alles te weten komen over de planeten, zwaartekracht en het ontstaan van sterren. Je ziet er o.a. satellieten, onderdelen van raketten en een model van de maanlander op ware grootte.

Meer informatie over Space Expo
Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. En maak je in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven, die noemden ze niet voor niets ’Stalen monsters’.

Meer informatie over het Spoorwegmuseum
Stichting Techniekpromotie

Stichting Techniekpromotie

Stichting Techniekpromotie organiseert techniekactiviteiten op scholen, van science shows tot workshops, van gastlessen tot rollenspellen en natuurlijk ook de FIRST LEGO League. Er zijn activiteiten voor kinderen van 4 t/m 15 jaar. Kom kijken en verwonder je! Kom doen en laat je inspireren!

Meer informatie over Stichting Techniekpromotie
Technika 10

Technika 10

Stichting Landelijk Platform Technika 10 is de nieuwe organisatie die alle Technika 10 organisaties in Nederland samenbrengt. Technika 10 is expert op het gebied van kinderen en techniek / ict, met bijzondere aandacht voor meiden. In al het lesmateriaal wordt gekozen voor contexten die meisjes en meiden aanspreken. Bovendien worden de lessen en cursussen gegeven door vrouwelijke begeleiders. Dat maakt ons bijzonder.

Meer informatie over Technika 10
Technoplanet

Technoplanet

Technoplanet laat jongeren kennismaken met de wereld van Techniek en Wetenschap! Nier door erover te lezen maar juist door er zelf mee aan de slag te gaan. Dit kan in de vorm van Techniekateliers, Chemielessen, Buitenschoolse activiteiten en Kinderfeestjes. Samen met het technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven maakt Technoplanet techniek herkenbaar, toegankelijk en LEUK.

Meer informatie over Technoplanet
Technopolis

Technopolis

In het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie kun je de wetenschap ‘anders’ beleven. Je kunt er terecht voor experimenten, spectaculaire demonstraties en verrassende voorstellingen. De interactieve opstellingen zijn gegroepeerd rond zeven thema’s die te maken hebben met het dagelijks leven: Lucht & Wind, Bouwstenen, Waterkant, Huis, Onzichtbaar, Ruimtevaart, Atelier, ActieReactie en de Doe-tuin waar je het hele jaar door in de buitenlucht met wetenschap kunt experimenteren.

Meer informatie over Technopolis
Teylers Museum

Teylers Museum

Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland, is een van de zeldzame plekken waar je letterlijk terugkeert naar de periode van de Verlichting. Je kunt er in de voetsporen treden van keizer Napoleon Bonaparte, ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en Nobelprijswinnaar Albert Einstein, die ook allemaal hun ogen hier hebben uitgekeken. Het is alsof je door een grote encyclopedie wandelt: je ziet vindingrijke natuurkundige apparaten, fossielen van verdwenen diersoorten, bijzondere munten en penningen, en schilderijen en tekeningen van beroemde Italiaanse en Hollandse meesters. Teylers Museum is het enige museum ter wereld waar kunst en wetenschap onder één dak verenigd zijn; het is als het ware een tijdmachine waar de oorsprong van de moderne musea is terug te vinden.

Meer informatie over het Teylers Museum
Universiteitsmuseum Groningen

Universiteitsmuseum Groningen

In de collectie lopen natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over. Modellen van de mens en opgezette dieren staan tussen kunst uit Afrika en Azië. In het moderne paviljoen en de klassieke benedenzaal zijn actuele tentoonstellingen te zien.

Meer informatie over Universiteitsmuseum Groningen
Universiteitsmuseum Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht

Ooit een kegel omhoog zien rollen? Een stuk aluminium zien zweven? Het is mogelijk in het Universiteitsmuseum in het hart van Utrecht. Hier gaan verwondering en bewondering hand in hand. Frons de wenkbrauwen bij de foetussen op sterk water in het kabinet van hoogleraar in de geneeskunde Jan Bleuland. En rondkijken is leuk, maar zelf doen is natuurlijk nog veel leuker. En uitdagender. Ga aan de slag gaan in het Kennislab of in het Jeuglab. Wetenschap is in het Universiteitsmuseum een boeiende ontdekkingsreis.

Meer informatie over Universiteitsmuseum Utrecht
Ir. D.F. Woudagemaal

Ir. D.F. Woudagemaal

Net buiten Lemmer ligt het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld: het ir. D.F. Woudagemaal. Het uit 1920 stammende stoomgemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het naastgelegen bezoekerscentrum ontdekt en beleeft jong en oud de immense kracht van stoom en water! Bekijk een spannende 3D film en ga op ontdekkingstocht in de interactieve expositieruimte. Hier wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke natuurkundige, technische en werktuigbouwkundige principes hieraan ten grondslag liggen. Leuk om te doen: een speurtocht waarmee en ‘echt’ diploma kan worden verdiend.

Meer informatie over Ir. D.F. Woudagemaal
Zaans Museum & Verkade Paviljoen

Zaans Museum & Verkade Paviljoen

Het Zaans Museum vertelt het verhaal over de rijke industriële en culturele historie van deze streek. Zowel het industriële verleden als het heden zijn onlosmakelijk verbonden met de voedselindustrie en techniek. Draaiende en ronkende machines in het Verkade Paviljoen laten de techniek zien, waarmee in begin vorige eeuw chocolade en biscuits werd geproduceerd. In het proeflaboratorium kun je smaak- en reuktestjes doen, en natuurlijk lekker van de Verkadekoekjes proeven. In het Zaans Museum kun je zelf aan de slag met de speciaal ontwikkelde serious games. Je gaat als werknemer in de virtuele Duyvisfabriek aan de slag en maakt kennis met de competenties en vaardigheden die je nodig hebt voor het uitoefenen van technische beroepen. Kruip in de huid van een engineer, een planner, een operator, een laborant en een ontwerper en maak kennis met de veelzijdigheid van technische beroepen in de foodsector.

Meer informatie over het Zaans Museum & Verkade Paviljoen