Stemmen gestart Prins Friso Ingenieursprijs én koninklijk bezoek

Beste lezer,
 

We hebben het mooie nieuws mogen ontvangen dat ook dit jaar Prinses Beatrix en Prinses Mabel (digitaal) aanwezig zullen zijn bij de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en KIVI-lid. We zijn nog altijd erg vereerd dat we de prijs hebben mogen vernoemen naar hem en dat het Koninklijk Huis, juist ook in het jaar dat we 175 jaar bestaan, hun betrokkenheid en interesse toont in onze vereniging. Daarnaast vliegen de stemmen voor de publiekswinnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs massaal binnen. Wil jij nog stemmen of de video’s van de finalisten bekijken? Dat kan hier.  

Ook mogen we nog een primeur toevoegen aan de Dag van de Ingenieur. Dit jaar zal namelijk voor het eerst de KIVI Engineering Student Team Award worden uitgereikt. De prijs is speciaal voor studententeams en dient om de ingenieurs van morgen en hun innovatieve projecten extra zichtbaarheid te geven. De genomineerde teams zijn aan elkaar gewaagd en zijn: InMotion, Core en MSP-Maastricht. Kortom, de Dag van de Ingenieur is echt een jaarlijks event dat de ingenieur en zijn werk in de spotlights zet!

Wist je trouwens dat sinds enige tijd registerontwerpers (RO) of registerconstructeurs (RC) van het Constructeursregister direct toetreden tot het Chartershipregister als Chartered Engineer of Incorporated Engineer? Om toe te treden hoef je je als RO of RC niet opnieuw te kwalificeren voor het Chartershipregister. Het Constructeursregister en het Chartered/Incorporated Engineer systeem van KIVI kennen niet alleen een soortgelijke procedure voor beoordeling, verplichte bijscholing en toetsing; ook de hoofddoelstellingen zijn dezelfde: het bevorderen en bewaken van de deskundigheid en professionaliteit van de constructeur of ingenieur. Meer weten of aanmelden om te starten kan hier.

Veel stem- en leesplezier.


 







Joanne Meyboom, President KIVI

Stemmen voor publiekswinnaar

De finalisten voor de prijs zijn alle drie op een of andere manier met het water bezig. Ir. Marijn van Rooij, CTO bij Ocean Grazer, slaat energie op in de zee; ir. Nikéh Booister adviseert over waterveiligheid klimaatadaptie bij Sweco en dr. ir. Sjoerd Kerstens, Leading Professional Water bij Royal HaskoningDHV, ziet kansen in waterzuiveringsprocessen. Tot en met 15 maart krijgt het publiek de gelegenheid te
stemmen op één van de drie finalisten, om zo tot een publiekswinnaar te komen. 

Eerste uitreiking KIVI Engineering Student Team Award tijdens Dag van de Ingenieur 

De KIVI Engineering Student Team Award is een aanmoedigingsprijs. De studententeamprijs is door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten. Voor de KIVI Engineering Student Team Award komen studententeams in aanmerking die zich in hun project/werk onderscheiden in vier competenties: innovatiekracht, economische waarde, technologisch niveau en maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens de Dag van de Ingenieur zal deze award uitgereikt worden. InMotion, met het project ‘de Revolution’. InMotion ontwikkelt een nieuwe snellaadtechnologie genaamd 'Electric Refueling'. Geen lange rijen meer voor een laadstation en ook geen verplichte kop koffie, laden en weer door. Ook Core met het project ‘Core TITAN’ komt in aanmerking voor de prijs. Hun nieuwe installatie CORE TITAN verwerkt afval met de batterijen onder water.  En het derde team is MSP-Maastricht, met het project ‘Methagone’. Methagone, een door bacteriën gemaakt voedingssupplement die koeien minder methaan (broeikasgas) uit doet stoten.    

  

Young Professionals in de nucleaire sector

Op vrijdag 25 februari organiseert KIVI Kerntechniek in samenwerking met NNS en DYG een online webinar over (en door) de nieuwe generatie. Enthousiaste jonge mensen die werken bij de nucleaire bedrijven en instellingen NRG, Urenco, EPZ en de TUDelft, zullen in korte pitches van 10 minuten wat vertellen over de nieuwe ontwikkelingen binnen deze instellingen: van het ontwikkelen van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie bij NRG, tot het modelleren van een nieuwe soort kernreactor. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit: Evert Poots (NRG): de Waste Transfer Unit: een nieuwe verpakkingsinstallatie voor radioactief afval. Matthijs Vlasblom (EPZ): Ombouw lokale bedieningspanelen van de nucleaire hulpsystemen. Marc van den Berg (RID): De U-Battery® kernreactor modelleren. En een vierde spreker zal iets vertellen over recente ontwikkelingen bij URENCO. Ben jij  ook benieuwd naar wat de jongeren enthousiasmeert binnen de nucleaire techniek? Meld je dan hier aan. 

De Indische Mijnspoorwegen      


De besturen van de vereniging Histechnica en van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek zijn verheugd jou uit te nodigen voor de voordracht De Indische Mijnspoorwegen op zaterdag 26 februari. In juni verscheen bij uitgeverij De Alk het boek De Indische Mijnspoorwegen. Het behandelt het boven- en ondergrondse spoorwegbedrijf bij de Staats- en particuliere steenkolenmijnen in voormalig Nederlands-Indië. Ruim voor de opening van de eerste publieke spoorweg op Java in 1867 was er op Borneo al railvervoer. Dat startte in 1849 bij de in dat jaar door Gouverneur-Generaal J.J. Rochussen geopende kolenmijn 'Oranje Nassau' in Pengaron, ten oosten van Martapoera. Tien jaar later waren daar al twee kolenmijnen in het stadium van opbouw, die beide railvervoer gebruikten. Borneo was bij uitstek de plaats voor steenkolenmijnbouw, Sumatra kende slechts drie steenkolenmijnen voor 1940. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook steenkolenmijnen op West-Java en op Zuid-Celebes. De eerste stoomlocomotief in het steenkolenmijnbedrijf verscheen pas in 1899, kort daarop gevolgd door elektrische tractie bij de Ombilinmijnen op Sumatra. Meer weten of aanmelden? Klik hier.  

Hoe design de wereld een beetje mooier kan maken

Op woensdag 2 maart a.s. staat de online lezing ‘Hoe design de wereld een beetje mooier kan maken’ van Remko Verhaagen gepland. Ontwerper en idealist Remko Verhaagen is oprichter van ONZE stichting en designstudio Blooey. Daarnaast is hij senior designer bij VanBerlo en was hij een van de bedenkers van social business hotel concept Good Hotel. Remko's motto is Create Beauty Do Good en hij ziet elk project als een kans om de wereld nog een beetje mooier te maken. Voor zijn werk voor klanten als Batavus, Douwe Egberts, Grolsch, ECCO, Philadelphia Zorg en De Hartstichting ontving hij meer dan 20 designprijzen waaronder de iF Gold en RedDot best of the best award. Nu zet hij met ONZE fabriek - een sociaal gilde voor circulair design - de waarde van design in om hoogwaardige producten te maken van restmaterialen in samenwerking met sociale werkplaatsen. Tijdens deze lezing vertelt Remko over zijn avonturen van commerciële designer naar ideologische ondernemer. Aanmelden? Klik hier

KIVI poll

Wie wordt volgens jou Ingenieur van het Jaar en gaat er met de Prins Friso Ingenieursprijs vandoor? Wordt het Marijn, Nikéh of Sjoerd? 

Ingenieur van het Jaar 2022 wordt? 

KIVI Series of student teams: Electric Superbike Twente



Ever wondered what designing and building a fully electric motorcycle entails? You don’t have to wonder any longer! On Thursday 4th of March, Electric Superbike Twente will give you a peek into their team and show you some of the technical challenges of engineers face. Every year a new team of students with fresh ideas takes over, eager to continue the mission of showcasing the excitement and fun of sustainable mobility. To preserve the world of racing for future generations the team has set the goal to achieve MotoGP lap times with a fully electric superbike. Electric Superbike Twente is a team consisting of 18 multidisciplinary students from the University of Twente and Hogeschool Saxion. They dedicate a full year of their study to work on making a fully electric race motorcycle!  They all share a passion for engineering, innovation, sustainability and speed. Do you want to hear about the experiences of the Team and do you want to see the Electric Superbike? Then come to this event. After the lectures there are drinks and snacks. To attend, click here.
 

Draag excellente KIVI-leden en andere ingenieurs voor om een onderscheiding te krijgen

Erkenning en waardering van prestaties is belangrijk om te laten zien dat wij als vereniging belangstelling hebben voor wat onze leden binnen en buiten KIVI bereiken. We kennen bij KIVI verschillende prijzen waarvoor leden kunnen worden voorgedragen. Voor prestaties in de vereniging is er lidmaatschap van verdienste: voor leden die zich 5 jaar of meer bijzonder hebben ingespannen voor een afdeling. Er is de KIVI erepenning voor leden die zich 10 jaar of meer voor meerdere afdelingen, raden of werkgroepen hebben ingezet. En een KIVI erelidmaatschap in zeer bijzondere gevallen. Voor prestaties in de techniek bestaat de KIVI techniekprijs. Voor ingenieurs tot 35 jaar die een bepalende rol hebben gespeeld in een complex project of onderzoek met een groot maatschappelijk belang. Het KIVI erelidmaatschap is er voor iemand die veel voor de techniek in Nederland (heeft) gedaan, bijvoorbeeld als uitmuntend wetenschapper of expert, als ondernemer of als ‘ambassadeur’ van de techniek in de samenleving. Meer informatie over deze onderscheidingen en de voordracht vind je in het besluit onderscheidingen in de Toolbox op de KIVI-website. De deadline voor het indienen van voordrachten is 31 maart 2022. Neem voor meer informatie contact op via onderscheidingen@kivi.nl  
 
                                         
                                               Advertentie 


Ontmoet topwerkgevers uit de technische sector tijdens de Virtuele Banenbeurs!

Wil jij jouw carrièrekansen in de technische sector ontdekken? Of kom je achter jouw verborgen talent? Tijdens De Virtuele Banenbeurs, een spetterende virtual experience op 7 april 2022, is alles mogelijk!

In de spectaculaire online omgeving van De Virtuele Banenbeurs leg je eenvoudig contact met de mooiste werkgevers in jouw sector. Denk daarbij aan namen als NS, Rijkswaterstaat en Renewi. Door middel van onze matchingstool koppelen we je bovendien aan bedrijven die bij jou passen. Dat doen we op basis van je hard skills én je normen en waarden. 

Maar dat is lang niet alles. Dit evenement is namelijk zóveel meer dan zomaar een banenbeurs. Hier vind je inspirerende sprekers die je alles vertellen over jouw carrièremogelijkheden, en kun je steengoede workshops volgen.

Wil jij ook in contact komen met bedrijven in de technische sector?
Meld je dan nu gratis aan voor de Virtuele Banenbeurs 2022!

KIVI-activiteitenkalender
  
24 februari
Smart Health, Digitale Zorg & Telecom
 
25 februari
Young Professionals in de nucleaire sector
 
26 februari
De Indische Mijnspoorwegen

2 maart
Ontwikkelingen en lessons learned in Asset Management
Hoe design de wereld nog een beetje mooier kan maken
 
3 maart
Foiling future
 
4 maart
KIVI Series of student teams: Electric Superbike Twente
World Engineering Day 24hrs live
 
5 maart
Prijsuitreiking Willem Wolffprijs in Medemblik

7 maart
Enduteq maakt productkwaliteit meetbaar

8 maart
CIGRE: Future Proof Grid Acceleration
Waarom windenergie als het praktisch niets bijdraagt aan de energievoorziening en de negatieve effecten zo groot zijn?
 
9 maart
Solar Team Eindhoven presents Stella Vita
 
9-10 maart
IDEMC: Design for Complexity
 
10 maart
Energietransitie: Wat gebeurt er eigenlijk op industrieterreinen?
Verduurzamen van mijn woning, hoe doe ik dat?
 
11 maart
Ship and World in Harmony
Join the sneak preview of the European truck platooning project ENSEMBLE
 
17 maart
No Boundaries - From Naval Architect to CEO of BW Offshore
 
21 maart
KIVI Series of student teams: Solar Boat Twente
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach
 
23 maart
Invloed van CO2 op het klimaat
 
 24 maart
AI in Urbanism and Industry Projects
 
25 maart
Nuclear Energy today and in the future
 
26 maart
VZKC In gesprek met Prof. Herman Wijffels over de energietransitie




Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco

 

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief