Dag van de Ingenieur geslaagd!

Beste lezer,
 

Afgelopen woensdag was de Dag van de Ingenieur, en wat was het een feestje!
We hebben verschillende mooie prijzen mogen uitreiken. De KIVI Engineering Student Team Award werd in ontvangst genomen door het dolblije team van MSP-Maastricht. Voor de verkiezing van Prins Friso Ingenieursprijs had de vakjury dit keer te maken met drie finalisten die zich allemaal vanuit hun eigen invalshoek met water bezighouden. Drie steengoede kandidaten, drie interessante onderwerpen en zeer kundige ingenieurs. Met trots kunnen wij zeggen dat de Prins Friso Ingenieursprijs 2022 is gegaan naar de jonge, talentvolle en vastberaden Groningse ingenieur Marijn van Rooij.
 
De vakjury was van mening dat Marijn’s werk met de Ocean Grazer een grote bijdrage levert aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Als opslag van energie relatief 'low tech' kan worden gekoppeld aan duurzame opwekking, wordt een belangrijke impuls gegeven aan het opschalen van duurzame energie.
 
De Publieksprijs ging naar Nikéh Booister; haar doorzettingsvermogen, kennis van zaken en haar vermogen om te verbinden leverde haar de titel publieksfavoriet op. De runner-up van de Prins Friso Ingenieursprijs is Sjoerd Kerstens, een ingenieur die out of the box denkt en handelt en maatschappelijke impact altijd als doel heeft.
 

Als vereniging hopen wij harte dat deze onderscheidingen van KIVI een stimulans zullen zijn voor ingenieurs in het algemeen en voor de finalisten, om te laten zien hoe technologie voortdurend verandert en meegroeit met uitdagingen van de huidige maatschappij.

Veel leesplezier.

Joanne Meyboom, President KIVI

Rondleiding TechMed Centre Universiteit Twente

Op maandag 28 maart organiseert KIVI Regio Oost een rondleiding door het TechMed Centre, voor een aantal KIVI-leden misschien nog bekend als het CT-gebouw of Langezijds. Binnen het TechMed Centre komen de drie pijlers van de medische technologie samen: educatie, ontwikkeling en innovatie. Tijdens de rondleiding komen verschillende simulatieruimtes aan bod, zoals de hybride operatiekamer met geavanceerde ARTIS pheno en de gesimuleerde Intensive Care ruimtes met de Human Patient Simulator. Daarnaast is er ook tijd om zelf aan de slag te gaan met de ultrasound en laparoscopie simulatoren. Aanmelden? Klik hier.

Energie Samen

Energie Samen is de landelijke koepel en belangenvereniging van energiecoöperaties en -verenigingen en andere energie-communities van burgers, boeren en/of lokale bedrijven. De Europese regelgeving brengt onderscheid aan tussen leveren (supply) en delen (sharing) van energie. In tegenstelling tot leveren is energie delen nog onvoldoende scherp gedefinieerd, waardoor veel lidstaten er op dit moment nog weinig mee doen of er hun eigen interpretatie aan geven. Ook Nederland heeft het concept energie delen nog niet uitgewerkt. In onze wetgeving, en zelfs in het wetsvoorstel Energiewet, komt energie delen dus niet voor, er wordt alleen gesproken over het leveren van energie met of zonder vergunning. Als steeds meer mensen elektriciteit gaan invoeden, kan het net overbelast raken. Slimmer is om tegelijkertijd meer elektriciteit af te nemen of op te slaan. In het webinar op dinsdag 29 maart wordt uitgelegd wat slim energie delen is, hoe het werkt en wat er voor nodig is om het te kunnen toepassen. Aanmelden? Klik hier  

Ben jij de ingenieur die het klimaatprobleem kan oplossen???

BATTLE OF THE FIELDS – welke sector brengt de grootste energiebesparing teweeg? In het kader van het thema van het 175-jarig bestaan van KIVI Engineering Continuous Transition willen we samen met leden van zoveel mogelijk verschillende afdelingen in 2 live workshops, begeleid door professionals, aan de slag om per sector (industrie, transport, infrastructuur, wonen en utiliteitsbouw) het beste idee uit te werken om de energietransitie te versnellen. 

Tijdens de eerste bijeenkomst over dit thema op donderdag 31 maart 2022, krijgen we eerst een inspirerende lezing door 
Ruud Veltenaar waardoor we uit onze comfort zone komen en vooral getriggerd worden om buiten de bekende paden te denken. We vormen teams, verdeeld over de verschillende aandachtsgebieden die je bij je opgave voor deze twee sessies hebt aangegeven, om een zo breed mogelijke aanpak van de verschillende velden mogelijk te maken. Lees meer… 

KIVI Innovation Drinks: Global Challenges, Twents Solutions
 
Join the KIVI Innovation Drinks Twente on Thursday 31 March and key players in the Twente-based integrated photonics ecosystem for an evening of inspiring discussions and networking, focussing on the region’s innovative power. Photonic Integrated Circuits (PICs) are delivering on hype that has surrounded the technology since its emergence over twenty years ago. PICs now sit at the heart of revolutionary innovations in ground and space-based communications, datacom, imaging, sensing and more. And whilst the industry and its markets are truly global, the Netherlands continues to deliver both academic and industrial value that far outstrips the nation’s modest size. As a growing technology hub, and a centre of photonic innovation, Twente too punches above its weight. To attend, click here.  


 

KIVI poll

In Nederland heeft meer dan 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak. Hoe hou je die schoon? Daar heeft de Belgische clean-tech startup ART Robotics iets voor bedacht: een schoonmaakservice met een drone die een schoonmaakrobot op de zonnepanelen plaatst.
 
 
Wat waren de belangrijke technische uitdagingen?
 

Duurzame glastuinbouw dankzij slimme productontwikkeling

Waarschijnlijk is de glastuinbouw niet de eerste sector waar een standaard IO'er verwacht aan de slag te gaan. Opgegroeid in 'de Glazen Stad' Westland en opgeleid aan de TU Delft deed Bart van Meurs dit juist wel. Nederland is toonaangevend in de internationale high-tech landbouw en wordt over de grens juist vaak gezien als het 'Silicon Valley' van de tuinbouwtechniek. Als zelfstandig productontwikkelaar zorgt Bart ervoor dat kwekers en toeleveranciers dankzij innovatieve producten deze koppositie op duurzame wijze weet te behouden. Tijdens het college neemt Bart ons mee in de wondere wereld 'onder glas', langs warmtebatterijen, watergekoelde LED lampen en insectenvangende drones en langs aardwarmteboringen, UV Coatings en isolerende zeepbellen. Dit event vindt op locatie én online plaats op woensdag 6 april. Aanmelden? Klik
hier

 

Kernenergie; vandaag en morgen

Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken heeft de internationale gemeenschap onder leiding van de Verenigde Naties een serie maatregelen en aanbevelingen gepubliceerd. Een ervan is het terugdringen van de CO2-uitstoot bij de energieopwekking. Hierbij speelt kernenergie ook mee. In deze voordracht wordt de rol van de kernenergie in de huidige en toekomstige globale energie- en elektriciteitsvoorziening besproken, evenals enkele reactortypes die van belang zijn of worden. Verder zullen enige veiligheidsaspecten, inclusief de invloed van radioactieve straling op het menselijk lichaam, aan de orde komen. En omdat er tegenwoordig nogal eens naar verwezen wordt zal ook aandacht besteed worden aan de langdurige opslag van hoogradioactief afval. Aanmelden voor deze webinar op vrijdag 25 maart? Klik hier.  


 

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en Offshore Business Club bundelen hun kracht én kennis

Tijdens deze dit event in het monumentale pand van KIVI zal Offshore in de schijnwerpers staan en spreken o.a. Martin Struik en Ivo van Donselaar. Ben jij een wateringenieur of gewoon erg benieuwd naar dit onderwerp en wil je verder kennis maken met KIVI en OBC?
Meld je dan nu aan voor deze bijeenkomst op dinsdag 12 april. Aanmelden? Klik hier. 

KIVI-nieuws 

KIVI verbindt...

Technische boeken voor geïnteresseerden KIVI-leden. 

Voor een aantal vooral technische boeken, op diverse vakgebieden afkomstig uit collecties van enkele overleden bevriende ingenieurs wordt een nieuwe bestemming gezocht. Deze boeken worden beschikbaar gesteld voor geïnteresseerde KIVI-leden. Voor meer info, klik hier
Deze maand is er een e-mail bij ons binnengekomen van een mevrouw uit Apeldoorn, met het bericht dat zij een sleutelbos had gevonden. En omdat aan de bos een sleutel hing met een oud KIVI NIRIA 'hoesje' hing, nam zij contact op met de vraag of wij de eigenaar konden vinden. Direct hebben wij een bericht gestuurd naar alle KIVI-leden uit Apeldoorn met hierin de vraag of iemand zijn sleutels is verloren.
En zo waar blijkt het bijzondere KIVI-netwerk ook in dit soort gevallen uitermate nuttig. De eigenaar mailde verrast en opgelucht terug en vanuit het KIVI-bureau zijn de vinder en rechtmatige eigenaar met elkaar in contact gebracht.  Waar een KIVI-lidmaatschap al niet goed voor is! 

 

                                         
                                               Advertentie 

 

De Techniek Carrièrebeurs: hét carrière-event voor Ingenieurs
 

Op 22 & 23 april is de RAI Amsterdam omgetoverd tot een techniek carrière-walhalla. Op vrijdag 22 april opent de CEO van Picnic, Michiel Muller, samen met onze gastvrouw Gwen van Poorten de beurs. Ontmoet na de opening meer dan 150 topwerkgevers waaronder Heijmans, Arcadis, Royal Haskoning, Port of Rotterdam, Boskalis, Damen, ProRail en vele anderen. Volg één van de 80 carrièregerichte workshops over bijvoorbeeld ‘Techniek in de luchtvaart’, ‘Bim-techniek’ en ‘Vrouwen in de techniek’. Laat tussendoor je CV checken en bekroon je LinkedIn-pagina met een gloednieuwe foto. Schrijf je
gratis in voor De Techniek Carrièrebeurs en blok deze data alvast in je agenda!
 
Onder andere de volgende van de 150 topwerkgevers staan met een stand op de beurs: 

KIVI-activiteitenkalender
  

23 maart
Invloed van CO2 op het klimaat
 
24 maart
AI in Urbanism and Industry Projects
 
25 maart
Nuclear Energy today and in the future
 
26 maart
VZKC In gesprek met Prof. Herman Wijffels over de energietransitie
Geschiedenis staalconstructie bedrijf De Vries Robbé


28 maart 
MARIN
Rondleiding TechMed Centre Universiteit Twente


29 maart 
Slim Energie delen


30 maart 
Nieuwjaarsbijeenkomst met aandacht voor ‘lokale’ energietransitie

Van plastic afval naar nieuwe chemische producten?
Mini Symposium Human Factors & ALV


31 maart 
Ben jij de ingenieur die het klimaatprobleem kan oplossen??? (Dag 1)
Value from the Sea: SISSTEM Research on Valorization of Reverse Osmosis Brine
KIVI Innovation Drinks: Global Challenges, Twents Solutions


4 april
Renovatie Waalbrug

5 april 

Bezoek KCWM

6 april 
Duurzame glastuinbouw dankzij slimme productontwikkeling

6-7 april 
IDEMC: Eco-system Innovation


8 april 
IEEE Milestone Award “String Galvanometer” The Heritage and the Promise of Electrocardiography and Electrophysiology

12 april 

KIVI en Offshore Business Club Meetup

12-14 april 
Science Café: ​De toekomst voorspellen met algoritmes


Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco

 

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief