KIVI zet ingenieurs centraal 

Beste lezer,
 

Sinds de lancering van het KIVI-community platform vorige maand, zijn er een flink aantal ingenieurs aangesloten. Wat ontzettend leuk! Ruim 300 ingenieurs bevinden zich nu op het interactieve platform voor de ambitieuze en leergierige ingenieurs van vandaag. Het doel van deze online KIVI-community is om ons netwerk uit te breiden en vooral veel te netwerken door expertise te delen, actuele informatie te zoeken, contacten op te doen en aan (gezamenlijke) technisch-maatschappelijke projecten te werken. En om deze samenwerkingen nog soepeler te laten verlopen, introduceren wij de projectmodule. Deze tool kan je gebruiken om samen met andere leden aan een project, evenement of deelproject te werken. Dat is handig voor bijeenkomsten, symposia of commissies. Je kunt updates plaatsen over de voortgang, notulen of andere documenten delen, een planning maken en taken bijhouden. Er is al een handige video beschikbaar die uitlegt hoe deze tool werkt. Wil je eerst nogmaals de basis weten en je registeren? Dan zijn er voor de liefhebber deze handige instructievideo’s over het gebruik van de site. Neem jij alvast een kijkje
 
Op de website van De Ingenieur staan zoals jullie weten dagelijks nieuwe technisch inhoudelijke artikelen klaar, die de redactie met veel zorg en kennis schrijft. Zo is er deze maand een artikel wat er enorm uitspringt en het meest gelezen is.
Heb jij hem al gezien? Het populaire artikel genaamd ‘Flinterdunne zonnepanelen efficiënter dan ooit’ vind je hier.

Ook binnen de afdelingen is het e.e.a. gaande en daarom zou ik graag Diana van den Heuvel welkom willen heten. Zij is de nieuwe voorzitter van de KIVI-afdeling Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs. Diana, hartelijk welkom en we kijken erg uit naar wat jullie afdeling aankomende tijd gaat doen. Succes!

En om bij ‘showen waar je trots op bent’ te blijven, zou ik graag alle ingenieurs aanspreken die uitkijken naar een carrièremove of nieuwe uitdagingen willen aangaan. Kijk je weleens op onze technische vacaturebank? Hier tref jij werkgevers zoals de overheid aan die hoogopgeleide ingenieurs zoeken zoals jij. Jouw technische match is wellicht binnen een muisklik gemaakt.  Met de vacaturebank wil KIVI ook op deze manier ingenieurs ondersteunen en hun werk zichtbaarder maken.

 
Veel leesplezier.

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Op weg naar een Waterstofland

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs bestaat dit jaar 175 jaar. Om dit te vieren organiseren we in het lustrumjaar 2022 meerdere activiteiten. Eén van deze activiteiten is het KIVI-congres: Op weg naar een Waterstofland. Als je de ambitie hebt om een waterstofland te worden kan dit alleen maar door sturing vanuit de overheid: voor waterstof dient er gekeken te worden naar de optimale locatie van de productie, de capaciteit en waarvoor het wordt ingezet. De verwachting is dat hierbij ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden. De organisatie pakt het op vrijdag 20 mei breed aan. Het wordt een drukke dag, met een groot aantal onderwerpen. De structuur van het congres is als volgt: Waarom gaan we voor een waterstofland, hoe ga we het produceren, opslaan en transporteren en wat zijn de verschillende toepassingen. Dit congres is live te volgen bij Shell - Energy Transition Campus Amsterdam en thuis via livestream. Meer informatie? Klik hier. 


 

IEEE Milestone Award “String Galvanometer” The Heritage and the Promise of Electrocardiography and Electrophysiology

During the symposium on Friday 8th of April, the prestigious IEEE Milestone Award will be dedicated to the invention of the string galvanometer by Willem Einthoven. Experts in the field will present the technical and medical background of the string galvanometer and the electrocardiograph. Contemporary and future possibilities of electrocardiography and electrophysiology will also be discussed. At the end of the symposium, the renowned ‘Einthoven lecture’ will be given by professor Katja Zeppenfeld. You will learn how the string galvanometer was developed at the time. You will also gain insight concerning the impact of its development and thus the impact that the electrocardiogram (ECG) has had on the current possibilities for diagnosis and treatment of arrhythmias. Finally, you will gain understanding of the possibilities for the future of electrophysiology and the latest developments in diagnosis and treatment of ventricular arrhythmias. To attend, click here

Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

Loop jij met vragen als: Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Dan is een online spreekuur iets voor jou. Het vijfde online spreekuur is op maandag 25 april vanaf 19.00 uur. KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap! Zo'n korte kennismaking is ook toegankelijk voor niet-leden. Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging van de afspraak met een persoonlijke link voor je online meeting met een KIVI-ingenieurscoach. Aanmelden? Klik hier

Kooy symposium - Technologie als slagkracht 
 
In het kader van het 175-jarig bestaan van het KIVI kijkt het Kooy symposium op woensdag 13 april verder vooruit dan gebruikelijk. De Nederlandse Defensie heeft immers de ambitie om op het hoogste technologische niveau zo veilig mogelijk haar werk te doen. In de ‘Defensie Visie 2035 Vechten voor een veilige toekomst’ is dit nadrukkelijk aangegeven als beleidsdoelstelling. Dit is alleen mogelijk als we over een lange termijn breed inzetten op hoogwaardige technologie en innoverend vermogen. Om technologisch hoogwaardig te blijven moet Defensie vaak vooroplopen in onderzoek en ontwikkeling. Wachten op civiele ontwikkelingen heeft weinig zin als de bouw van nieuwe capaciteiten 10 jaar duurt en die 40 jaar moeten meegaan. 50 jaar achterlopen is geen optie om een conflict te winnen. Meer informatie en aanmelden? Klik hier.  

KIVI poll

Op 31 maart 2017 werd er aangekondigd door een bedrijf dat het vanaf 1 april van dat jaar de Hollandse windmolens zou inzetten om wind te genereren in plaats van op te vangen. Zo zou het weer gestuurd kunnen worden door bijvoorbeeld de wolken voor de zon weg te blazen. Het plan wordt uitgelegd door de (vermoedelijk fictieve) windingenieur  en aangeprezen door Armin van Buuren.

 
Welk bedrijf bedacht deze 1 aprilgrap? 

Word leraar in het voortgezet onderwijs of mbo

Overweeg je als ingenieur de overstap naar het onderwijs, volg dan het oriëntatietraject van Leraar van Buiten. In online meetings krijg je informatie over werken in het voortgezet onderwijs en mbo en over routes naar het leraarschap, waaronder het zij-instroomtraject. Er zijn nog zes online meetings tot de zomer; de data vind je op www.leraarvanbuiten.nl. Leraar van Buiten biedt een traject aan van vier stappen: informeren, oriënteren, matchen en begeleiden bij de start. Dit krijgt vorm in online meetings, schoolbezoeken, een driedaagse training ‘Zin in Lesgeven’, een online kandidatenplatform en – na je benoeming – drie bijeenkomsten ‘Ik ga voor de klas’.  Leraar van Buiten werkt voor schoolbesturen voor voortgezet onderwijs en mbo in Den Haag, Rotterdam, Rijnmond en Groene Hart. 

KIVI 3D print eindevent: uitreiking challenge en lezing topologische optimalisatie FDM 3D-printen

Op woensdag 13 april kan men op bezoek bij Hogeschool Zuyd. Tijdens dit event zal de prijs worden uitgereikt voor de 3D print challenge! Daarnaast zal Django Goffin een lezing geven over de topologische optimalisatie van FDM 3D-printen. Meer details over deze lezing vind je hier. Wil jij erbij zijn en weten wie de winnaar is van de 3D print challenge? Ben jij benieuwd hoe topologische optimalisatie werkt? Er wordt afgesloten met een borrel, zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Ben jij al nieuwsgierig? Meld je dan snel aan! Het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij!


 

ETF Masterclass 1: The future of polymer recycling

KIVI Students (KS) connects all engineering students, shares knowledge and increases the visibility of engineers. Practically, KS aims to achieve these goals by hosting events that connect and benefit us as future engineers and as a society. One of these events is Engineer The Future: sustainable wind turbines. As a part of this event KS starts with a masterclass on polymer composites on Tuesday 26th of April, to give participants more insight in what we are dealing with when we are talking about these materials. Join the ETF competition to make a difference to society and be part of an even greener energy transition or join this masterclass to enhance your knowledge on composites. Polymer composites are materials that have outstanding functional properties which allows for use in high performance lightweight applications such as aircrafts and wind turbines. A major drawback of these materials is that they are most often not made from durable resources and they cannot be recycled into new high-performance products after their functional lifetime; they are not circular. This lecture highlights the challenges that are faced in composite recycling and the current best and efficient industrial practices. To attend, click here


 

E-lunchsessie: Mandela’s geheim in de communicatie over de energietransitie



De energietransitie brengt op vele fronten uitdagingen met zich mee. De Klimaatwet heeft geleid tot de Regionale Energie Strategieën (RES) die door de diverse energieregio’s zijn opgesteld. De gemeenten hebben de opdracht de RES te vertalen naar lokale oplossingen voor de wijken binnen de gemeente. Hierin wordt duidelijk gemaakt waar de wijk de energie voor verwarming vandaan haalt als de wijk is losgekoppeld van het gas, waar de windmolens komen te staan en hoeveel; waar de PV-velden komen en hoe groot het oppervlak gaat zijn, of er gebruik gemaakt kan worden van aardwarmte enz. enz. In deze sessie op woensdag 20 april gaat men hier dieper op in. Een succesfactor is het begrip draagvlak: hoe goed weet de gemeente de inwoners van de wijk te betrekken bij de besluitvorming over de zaken die hen rechtstreeks raken: zowel financieel als emotioneel als…. Het presenteren van een kant en klaar plan waarbij inwoners niet betrokken zijn is een garantie tot mislukken van de implementatie. Men is niet betrokken, dus geen eigenaar van het probleem, noch van de oplossing. Nelson Mandela had een methode die hier goed van toepassing is. Hij moest de staat Zuid-Afrika bijeen zien te houden. Hij paste daartoe de methode Spiral Dynamics toe, ook wel methode Mandela’s Secret genoemd om partijen met elkaar te verbinden. In de interactie vroeg hij zich telkens af “begrijpen we elkaar?” en “kijken we op dezelfde manier naar de problematiek”. Meer weten en aanmelden? Klik hier


 

11th International Conference on Stress Wave Theory and Design and Testing Methods for Deep Foundations 

Hereby we would like to invite you to sponsor the 11th International Conference on Stress Wave Theory and Design and Testing Methods for Deep Foundations (SW2022), which will take place September 20-22, 2022 in Rotterdam, The Netherlands. We offer you a unique opportunity to present your company and your products or services during the congress. We expect to welcome between 200 – 400 delegates, including researchers, equipment manufacturers, foundation contractors, as well as design and testing engineers from all over the world. For more information visit our website or contact Pascal van der Molen (KIVI), email: Pascal.vanderMolen@kivi.nl 

                                                                              Advertentie 

 

ICEC World Congress
 

De International Cost Engineering Council (ICEC) organiseert van 12 tot en met 15 juni het ICEC World Congress in Rotterdam, in samenwerking met DACE (Dutch Association Cost Engineers). De wereld verandert snel op vele manieren: digitalisering, opwarming van de aarde en Covid-19 hebben een enorme impact op de wereld waarin wij leven. Ondanks alle veranderingen willen we een voorspelbaar resultaat van projecten hebben. Het thema van de conferentie is dan ook “Predictable projects in a dynamic world”. Het evenement wordt in hybride vorm georganiseerd wat betekent dat u zowel fysiek als online kan deelnemen of terugkijken via ons online kanaal. Bezoek onze website voor meer informatie en aanmelding.

 

KIVI-activiteitenkalender
  

6 april 
Duurzame glastuinbouw dankzij slimme productontwikkeling
Naleving Wet- en Regelgeving (Compliance) in TBO

6-7 april 
IDEMC: Eco-system Innovation
 
7 april
ElaadNL: Lantaarnpalen als laadpunt, het ei van Columbus?

8 april 
IEEE Milestone Award “String Galvanometer” The Heritage and the Promise of Electrocardiography and Electrophysiology
 
12 april
Dordrecht altijd droge voeten met een grootschalige “batterij”
 
12-14 april 
Science Café: ​De toekomst voorspellen met algoritmes
 
13 april
Kooy Symposium - Technologie als slagkracht
5G Masterclass: 5G & Satellites
KIVI 3D print eindevent: uitreiking challenge en lezing topologische optimalisatie FDM 3D-printen
 
14 april
Schaalvergroting van Composiet in Maritieme Toepassingen
Bezoek Meatless in Goes
  
19 april
WarmtelinQ: restwarmte uit de industrie je huis in
 
20 april
E Lunchsessie: Mandela’s geheim in de communicatie over de energietransitie
NGO Projectbezoek Sluis Terneuzen
 
21 april
Zero-emission lab
Three Companies, Three Views on Floating Wind Developments
 
22 april
Energiedragers en energietransities van 1750 tot 2050 - Deel II 
 
23 april
Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V-2
 
25 april
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach
  
26 april
Bouwen met de Natuur: Wat mag het kosten?
ETF Masterclass 1: The future of polymer recycling



Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco

 

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief