Op een mooi en gezond 2022 

Beste lezer,
 
Naast de beste wensen wil ik iedereen ook een mooi nieuwjaar wensen. Een jaar vol inzichten en kansen bij KIVI. Het is 2022, we bestaan 175 jaar en leven in een tijd waar het niet duidelijker kan worden dat ingenieurs belangrijker zijn dan ooit. Ingenieurs uit alle vakgebieden zijn nodig om stappen te maken en deze kansen moeten we dan ook samen pakken. Zet je kennis in, maak gebruik van KIVI, blijf lid, word lid en betrek de ingenieurs die je kent bij onze vereniging. Want samen maken we vaart, groeien we en creëren we verschil. Dit jaar gaan we ook weer volop de maatschappelijke uitdagingen en discussies aan, we gaan nog meer samenwerken met bedrijven en (onderwijs)instellingen en zorgen dat ingenieurs de plek weer innemen die ze verdienen.

In dat  kader een oproep. We zijn op zoek naar juryleden voor de European Hyperloop Week. Dit is hét internationale evenement waar teams van universiteiten uit heel Europa aan meedoen. Dit jaar wordt de competitie in Delft gehouden en het wordt georganiseerd door studenten uit Delft, Edinburgh, Valencia en Zürich. De hyperlooptechnologie is één van de middelen om de Sustainable Development Goals van de VN te behalen. Wil jij betrokken zijn? Stuur dan een mail.  
 
Om iedereen scherp te houden hierbij ook gelijk de eerste uitdaging voor KIVI-leden van 2022. De KIVI-nieuwjaarsborrel met kans op een echte prijs. Tijdens deze virtuele bijeenkomst houden we de eerste echte KIVI Kennis Cup Quiz 2022 vol met vragen en leuke wetenswaardigheden over techniek, ingenieurs en KIVI. President Joanne Meyboom houdt een Nieuwjaarstoespraak en Folkert Bloembergen zal namens de lustrumcommissie een korte uiteenzetting geven over wat er allemaal te gebeuren staat in ons jubileumjaar. Kom je ook op onze online bijeenkomst op 17 januari? Tussen 16:00 en 17:30 heffen we het glas en gaan we op zoek naar het slimste en het meest betrokken KIVI-lid.
Strijd mee wie weet win jij de eerste KIVI Kennis Cup.

 

 

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Webinar Test your innovvation with 5G 

Samen met Founded in Groningen organiseert 5Groningen op donderdag 14 januari, een webinar 5G Nieuwe Innovaties. Rian van Diedenhoven en Marc Cremers van 5Groningen vertellen je die middag meer over de voordelen die 5Groningen je kan bieden en over de procedure om een pilot te starten. Ook gaan zij dieper in op de mogelijkheden van 5G en een aantal praktijkvoorbeelden van afgeronde 5G pilots. Lasse Licht, mede-eigenaar van startup Mindhash, zal zijn ervaringen delen over de 5G-pilot ‘Traffic Sense’ die hij momenteel doet bij 5Groningen. Aanmelden? Klik hier


 
Aerospace PubQuiz 2022

Join them for the traditional New Year's Aerospace Pubquiz! Edition 2022 will be held on Tuesday 18th January, and again digital and increasingly more challenging than last year's and again hosted by Jacco Hoekstra - former Dean of the Aerospace Engineering faculty at the TU Delft. This years PubQuiz is a shared event with Netherlands Aerospace Group (NAG). Just like last year, this year all participants will be competing for the Aviation Pubquiz Cup! You can sign up individually or per team (2-4 people max. per team). All participants will join in a plenary Teams session, where the quizmaster will present the questions. You will receive the link to this online meeting room after registration. People participating in a team can set up a separate call/platform/digital meeting room at their own initiative, to communicate with their team members simultaneously. After every round of questions there will be a limited time frame in which each participant or team should submit their answers to the Pubquiz judges. More instructions will follow shortly upon receipt of your submission. We ask non-KIVI members for a small participation fee. In case an entire team existing of non-KIVI members would like to subscribe, only one person of that team has to register. To attend, click here.

E-Lunchsessie: Visie Netbeheerders op het toekomstig energiesysteem

Het energiesysteem in Nederland is in de volle breedte onderhevig aan veranderingen als gevolg van de Energietransitie. Tijdens deze lunchsessie op woensdag 19 januari kom je hier meer over te weten. De wijze van produceren van energie en de locaties ervan en ook het gebruiken van energie is al volop aan het veranderen. Dat heeft consequenties voor de onderliggende netwerken. De gezamenlijke netbeheerders zijn zich daar ten volle van bewust en hebben een studie uitgevoerd naar hoe onze energiehuishouding er in 2050 uit kan zien. De resultaten zijn vastgelegd in een rapport dat is getiteld: Het Energiesysteem van de Toekomst, Een Integrale Infrastructuurverkenning 2030 – 2050. In april 2021 is dit rapport aangeboden aan minister Van ’t Wout, die op zijn beurt een notitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanmelden? Klik hier.  

Technologie voor minimaal-invasieve chirurgie en interventies



De ontwikkeling van minimaal-invasieve chirurgie is sterk afhankelijk geweest van de ontwikkeling van de endoscopische (naar binnen kijken) techniek. Rond 1805 werden de eerste methoden ontwikkeld om lichaamsopeningen te onderzoeken. In 1853 werd de eerste effectieve endoscoop met open buis ontwikkeld. Laparoscopie of endoscopisch onderzoek van de buikholte werd voor het eerst geprobeerd in 1901. Pas na 1986, nadat de ontwikkeling van een videocomputerchip, die projectie van beelden op een scherm mogelijk maakte, werd de laparoscopische chirurgie echt geïntegreerd in de discipline van de algemene chirurgie. De eerste laparoscopische galblaasverwijdering in Nederland werd uitgevoerd in 1992. De snelle acceptatie van de techniek van minimaal-invasieve chirurgie is ongeëvenaard in de chirurgische geschiedenis. Onze uitdaging is om een nieuwe generatie instrumenten te ontwikkelen met zeer geavanceerde functionaliteit aan de tip. We ontwikkelen zowel robot- als handmatig gestuurde instrumenten die weefselmanipulatie vergemakkelijken en instrumenten met optische vezels om bijvoorbeeld tumor weefsel te kunnen karakteriseren. Om iets te doen aan de situatie dat momenteel 5 miljard mensen op de wereld geen toegang hebben tot veilige chirurgie, zijn we het Surgery-for-all project gestart om hoogwaardige, veilige en betaalbare chirurgische instrumenten te ontwikkelen voor ontwikkelingslanden. Minimaal-invasieve procedures hebben immers veel voordelen zoals het verminderde risico op infecties en sneller herstel. Tijdens deze lezing op zaterdag 22 januari, kom je meer te weten Aanmelden? Klik hier.
KIVI poll

Autobouwer BMW heeft op de elektronicabeurs CES in Las Vegas een concept car gepresenteerd waarvan de carrosserie met een druk op de knop van kleur kan veranderen. Leuke gadget natuurlijk, maar volgens de autobouwer zou met een slimme kleurkeuze zelfs de temperatuur in de wagen te regelen zijn. Hoe werkt dat dan? De folie werkt met elektroforese: onder invloed van elektrische impulsen bewegen verschillende kleurpigmenten naar het oppervlak, waardoor het folie de gewenste kleur aanneemt.

In welk product dat wij kennen wordt ook gewerkt met elektroforese?
 

Chemie in de energietransitie

De energietransitie is een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid. Zo worden op grote schaal fossiele brandstoffen vervangen door duurzame alternatieven. Maar het gaat om meer dan het terugdringen van broeikasgassen, ook energiedragers en de grondstoffen voor de (chemische) industrie kunnen een stuk duurzamer. Dit vereist dan ook een multidisciplinaire aanpak. Welke rol hier voor de chemie is weggelegd, daar gaat Thaddeus Anim-Somuah tijdens C2W live op in op woensdag 16 februari. Tijdens de C2W live-webinars praat een expert je in een half uur bij over de stand van zaken in zijn of haar vakgebied. Daarna is er een Q&A met vragen vanuit het publiek. Meld je hier aan!


 
Science Café: BRAINS: slim en zuinig

Computer, smartphones en datacenters verslinden energie. Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp (UT) en prof. dr. ir. Wilfred van der Wiel (UT) – oprichters van het Center for Brain-Inspired Nano Systems (BRAINS) – denken dat dit beter moet kunnen. Hierbij kijken ze de kunst af bij het menselijk brein dat grootse prestaties kan leveren en daarbij slechts een paar calorieën verbruikt. Kom naar dit Science Café voor een fascinerende mix van nanotech, kunstmatige intelligentie en neuroscience! Talkshow host: Peter Timmerman, Studium Generale UT. Het Science Café wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met KIVI Students Twente en Scientists for Future. Aanwezig zijn bij dit event op donderdag 17 februari? Klik hier


 
Global Sea Mineral Resources - The Sustainability Paradox

Global Sea Mineral Resources is the deep-sea exploratory division of the DEME Group. Using its 140 years of  know-how, DEME is helping to address pressing global challenges, including climate change, rising sea levels, and the transition to renewable energy. The climate and biodiversity crisis are coinciding with a massive increase in global population. Decarbonising a rapidly urbanising planet will require huge amounts of  primary  metal. This in turn will add to the carbon budget and impact  biodiversity. Therefore, the problem is also the solution (hence the Paradox), however, different solutions have different implications. Society needs to confront this reality so that these metals can be sourced responsibly, for the benefit of us all. Speaker Kris van Nijen, Managing Director Global Sea Mineral Resources at DEME will learn us more about the paradox on Thursday 17th February .For more information, click here.

Windturbines op zee, nu en in de toekomst

Chris Westra geeft graag zijn blik op windturbines op de Noordzee. Hij heeft een eenvoudige stelling: Zet ze maar op zee. Hij is al zo’n 50 jaar bij de ontwikkelingen van windenergie betrokken een deed 20 jaar onderzoek naar de introductie van zon en windenergie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij het Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN, nu TNO, ontwikkelde en leidde hij het eerste geïntegreerde R&D programma offshore windenergie (We@Sea). Hij schreef diverse boeken, artikelen en brochures over windenergie. Van het in 1980 gepubliceerde ‘Windwerkboek’ werden 30.000 exemplaren verkocht en in 2014 publiceerde hij het koffietafelboek ‘Offshore Windenergie'. Nu werkt hij samen met vooraanstaande partijen om zo snel mogelijk een multifunctioneel, ecologisch verantwoord energie-eiland “Westralië” op het Nederlandse deel van de Noordzee voor elkaar te krijgen. Aanwezig zijn bij dit event op maandag 7 februari? Meld je hier aan.


 
Digitaal archief De Ingenieur

In een eerdere nieuwsbrief kondigden we het al aan: binnenkort kunnen KIVI-leden en abonnees oude jaargangen van De Ingenieur ook digitaal raadplegen. Wil je dat ene artikel uit 2011 nog eens nalezen, wil je meer inzicht krijgen in wat De Ingenieur de afgelopen jaren over bijvoorbeeld kernenergie of de offshore-industrie heeft gepubliceerd of wil je alle artikelen van een bepaalde journalist nog eens nalezen? Binnen een paar muisklikken tover je de gewenste artikelen tevoorschijn op jouw browser. Ook het simpelweg digitaal doorbladeren van oude edities wordt natuurlijk mogelijk.

De opbouw van het archief is inmiddels nagenoeg voltooid. Momenteel wordt het systeem uitgebreid getest. Zodra de testfase is afgerond en alle verwachte kinderziekten zijn verholpen, zullen we je via deze nieuwsbrief en uiteraard ook via De Ingenieur van harte uitnodigen eens een kijkje te komen nemen in het archief.

ADVERTENTIE











JMP - Can you use structured experiments to solve intractable problems and create innovative products?

Join us 11 February online where you’ll learn the power of design of experiments (DOE) to speed innovation; achieve faster, more predictable cycles, and save time. Hear case studies from prominent organizations about their successes and challenges. 
 

KIVI-activiteitenkalender
  
12 januari
De boog kan niet altijd gespannen zijn, maar is een vlamboog wel beheersbaar?
 
13 januari
Online 5G Masterclass Nieuwe Innovaties
 
17 januari
Virtuele Nieuwjaarsbijeenkomst met KIVI-quiz
 
18 januari
Smart Health, Digitale Zorg and Telecom
Aerospace PubQuiz 2022
 
19 januari
E-Lunchsessie: Visie Netbeheerders op het toekomstig energiesysteem
 
20 januari
Poshydon - Pilot for Offshore Green Hydrogen Production
 
22 januari
Technologie voor minimaal-invasieve chirurgie en interventies
 
27 januari
Webinar automated engineering
Ecosystemen of fieldlabs wat werkt in Noord-Limburg?

 
28 januari
Jaarvergadering KIVI Kerntechniek en Nieuwjaarssymposium
 
7 februari
Windturbines op zee, nu en in de toekomst
 
8 februari
KIVI Innovation Drinks: Blockchain
Get on Board - The journey to a smart sustainable future
 
16 februari
Chemie in de energietransitie
De stad van de toekomst is GROEN
 
17 februari
Global Sea Mineral Resources - The Sustainability Paradox
Foiling future
Science Café BRAINS: slim en zuinig
 
10 maart
Energietransitie: Wat gebeurt er eigenlijk op industrieterreinen?

 

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco
 

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2021 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief