Lustrumfeest KIVI steeds dichterbij  
Beste lezer,

Gelukkig is de zomer nog niet voorbij, maar de vakantie is voor velen wel achter de rug. Wij maken ons dan ook op voor een zeer interessante periode tot Kerstmis. Een van de highlights van het najaar is natuurlijk het Lustrumfeest, op zaterdag 10 september vieren we ons 175-jarig bestaan. Vergeet je niet hier in te schrijven voor het event en natuurlijk ook voor een plek aan tafel bij het bijzondere diner voor leden (vol is vol, dus wees op tijd).

Vlak voor de zomervakantie aanbrak is Jacolien Eijer begonnen als onze nieuwe President. Er is nog niet veel gelegenheid geweest voor KIVI-leden om haar te leren kennen en daarom hierbij opnieuw de uitnodiging om op woensdag 31 augustus tussen 16:00 en 18:00 uur haar live in het KIVI-gebouw te ontmoeten en te spreken. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.
Erg leuk om te zien is, dat de afdelingen ook weer echt op stoom komen en de meest leuke en interessante bijeenkomsten komen voorbij. Houd de KIVI-kalender in de gaten, want voor je het weet mis je wat.

KIVI staat deze week op de introdagen van verschillende hogescholen en universiteiten in diverse steden, om toekomstige ingenieurs te vertellen wat KIVI voor hen kan betekenen. Onze naamsbekendheid kan binnen deze jonge doelgroep nog wel wat aandacht gebruiken. Gelukkig lijkt de interesse veelal goed te wekken, het lid worden en gebruik maken van het grootste ingenieursnetwerk van Nederland is toch meer waard dan veelal wordt gedacht. Help aub ook mee om niet alleen nieuwe mensen te vinden, maar ze ook een warm welkom te geven bij bijvoorbeeld bijeenkomsten. Zo’n groot netwerk van ingenieurs is een niet te onderschatten kracht! En als je dan toch iemand spreekt over het belang van netwerken, noem dan ook vast het volgende online spreekuur van de KIVI-ingenieurscoaches op 19 september, dit is zeker ook een reden om lid te worden en te blijven.

Tot snel bij een van de vele bijeenkomsten!



 

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Klimaatadaptatie en groene daken in Amsterdam

Vanuit de Hogeschool van Amsterdam wordt al een paar jaar meegewerkt aan RESILIO Project: RESILIO - Het slimme dakenproject in Amsterdam. Met dit project wordt 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken aangelegd in Amsterdam. Dat is nodig want het regent steeds vaker en harder, terwijl het ook heter wordt. Onder de laag van planten op het dak wordt extra regenwater opgevangen. Dit water wordt door een slimme klep vastgehouden of geloosd op basis van de weersvoorspellingen. Daarmee houden we onze voeten droog en hoofden koel. De daken geven ruimte aan nieuwe natuur en dat is goed voor de biodiversiteit in de stad. Men gaat samen het dak op en krijgen uitleg over het onderzoek en de resultaten! Spreker tijdens deze activiteit op dinsdag 20 september is Lisanne Corpel, onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam. Aanmelden? Klik hier

AeroDelft presentation and BBQ

KIVI Aerospace is organizing the End of Summer BBQ at the beautiful KIVI courtyard garden in The Hague on Friday 2nd of September. AeroDelft will be our special guest for the evening presenting their achievements on the exciting future of hydrogen in aviation, showcasing the actual aircraft model on site. So if you want to learn more about the technical aspects of the AeroDelft aircraft and fancy a cold drink next to the BBQ, sign up for the event. 


 

Van contract tot realisatie: dijkversterking Afsluitdijk
Vaar mee en zie de vernieuwde dijkbekleding vanaf de Waddenzee. Dit jaar bestaat de Afsluitdijk 90 jaar. De Afsluitdijk wordt klaargemaakt voor de toekomst. Aan de kant van de Waddenzee versterken ze de dijk met 70.000 speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde, innovatieve betonblokken: Levvel-blocs. Deze blokken zijn zo sterk, dat ze de golven die tijdens een zware storm tegen de dijk slaan kunnen weerstaan. De dijk wordt met 2 meter verhoogd en wordt overslagbestendig. Sinds 2019 werkt men aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk. Eind 2022 is de dijkversterking zo goed als klaar. Maar wat ging hieraan vooraf? Van contract tot realisatie, kom erachter op 5, 6 of 7 september aanstaande. KIVI staat op de planning voor de dinsdag 6 september, echter mogen KIVI-leden ook op andere dagen aansluiten. Meld je aan en neem vanaf het water een kijkje in de keuken van project Afsluitdijk. Naast de dijkversterking vertelt men ook hoe en waarom er een coupure in de dijk wordt gemaakt voor de Vismigratierivier. Aanmelden? Klik
hier

Het ontwerpproces van een auto, een tipje van de sluier


Het ontwerpproces van een auto is een lang en fascinerend traject. Hoe gaat het ontwerpproces nu in zijn werk? Hoe lang duurt het van eerste schets totdat de nieuwe auto van de rollende band in de fabriek komt? Hoe zorg je dat de auto een succes wordt in de markt? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de automobielindustrie? Gaat de energietransitie bijvoorbeeld het leven van de auto-ontwerpers drastisch veranderen? Wouter Kets studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft en verliet Nederland voor zijn afstudeerproject bij Audi Design in Zuid-Duitsland. Tijdens zijn lezing op woensdag 7 september, zal Wouter een tipje van de sluier oplichten over hoe dit, over het algemeen streng geheime, ontwerpproces van een auto in zijn werk gaat. Aanmelden? Klik hier.

Van mus tot Airbus
Voor bioloog en luchtvaartingenieur David Lentink zijn vogels de beste modellen. Waarom hebben tortelduifjes geen last van turbulentie bij het vliegen? Omdat hun vleugels continu vervormen. Die kennis kan helpen om minder stijve vliegtuigvleugels te ontwerpen. Ook meet hij in zijn lab de kracht van flapperende vleugels. Daarmee liggen stillere drones en windmolens in het verschiet. Fraaie voorbeelden van biomimicry: wetenschappers bestuderen de natuur om slimme techniek te ontwerpen. Aanmelden voor deze lezing op dinsdag 13 september? Klik
hier.

 
 

KIVI poll

De coronapandemie maakte duidelijk wat de gevolgen zijn van een tekort aan ziekenhuisbedden. Met een sensor hoopt Philips bij te dragen aan een eerder ontslag van patiënten uit het ziekenhuis.
 
Wat meet het apparaatje elke vijf minuten bij de patiënt?

Rondleiding en lezing De Hompesche molen Stevensweert

De Hompesche molen is een 300 jaar oud rijksmonument en kent een rijke geschiedenis. Graaf Reinaert Vincent van Hompesch liet de molen bouwen in 1721-1722. Voor die tijd was ’n molen met 6 verdiepingen en ’n hoogte van 37 meter een groot bouwwerk. De vlucht van de wieken bedraagt 25 meter. In 2014 is de molen overgedragen aan Natuurmonumenten. Samen met de gemeente Maasgouw zijn in 2015 de maalinrichting en de molengebouwen gerenoveerd. Tijdens de rondleiding op zaterdag 17 september, wordt o.a. uitgelegd dat in het verleden al volop gebruik werd gemaakt van duurzame energie. Aanmelden? Klik hier.  

Zij-instromer Taco van der Harst: ‘Baan van leraar is hartstikke mooi’
 
Overweeg je als ingenieur de overstap naar het leraarsvak in het onderwijs, en wil je eens van een ervaringsdeskundige weten hoe je zo’n carrièreswitch maakt, lees dan dit interview met Taco van der Harst. Met een opa die docent wis- en natuurkunde was, en een vader die hoogleraar was, is het misschien niet gek dat Taco na een internationale carrière van dertig jaar bij Shell de stap zette om leraar natuurkunde te worden in het voortgezet onderwijs. Wat triggerde hem en hoe bevalt zijn nieuwe bestaan? Lees hier het hele interview.


 

Techniektoppers bij KIVI tijdens Weekend van de Wetenschap
 
Waar houden de meest talentvolle ingenieurs van Nederland zich mee bezig? Aan welke coole projecten werken deze techniektoppers? Kom het zien en aanhoren op zondag 2 oktober. Dan host het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) samen met De Ingenieur, in Den Haag het gratis toegankelijke event ‘Inspirerende Ingenieurs’, onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap. Op uitnodiging van de redactie van De Ingenieur komen die dag de meest inspirerende ingenieurs - en andere bèta’s - vertellen over hun werk. Kijk hier voor een eerdere editie van ‘Inspirerende Ingenieurs’. In twintig minuten boeien de verschillende sprekers de zaal met hun gave projecten, hun lastigste problemen en mooiste anekdotes. Bezoekers van het event krijgen de genoeg ruimte om hun prangende vragen te stellen aan deze inspirerende techniektoppers. Het programma is van 10:00 tot 16:00 uur, maar bezoekers kunnen ook een deel van het programma meepikken. Aanmelden? Klik hier.


 
 

Human Factors NL Awards 2022
 

Verdient jouw werk een prijs? Stuur het vóór 1 september 2022 in voor een Human Factors NL Awards! Win exposure op het Human Factors NL Jaarcongres 2022, een publicatie in het Tijdschrift voor Human Factors en een geldbedrag.
 
Human Factors NL Scriptieprijs 2022
De Human Factors NL Scriptieprijs is voor HBO en universitaire afstudeerscripties die een sterk voorbeeld zijn van afstudeerwerk op het gebied van human factors en ergonomie. Het afstudeerproject kan onderzoek betreffen en/of de ontwikkeling van een product, een dienst of een product-dienst combinatie. Het afstuderen moet hebben plaats gevonden in het studiejaar 2021/2022 bij een Nederlandse onderwijsinstelling. De prijs betreft 500 euro, 1 jaar gratis lidmaatschap van Human Factors NL en publiciteit in het Tijdschrift voor Human Factors. Meer informatie en de voorwaarden voor indienen voor de HFNL Scriptieprijs 2022 is hier te vinden.
 
Het prijzengeld van de Human Factors NL Scriptieprijs 2022 wordt beschikbaar gesteld door Human Factors NL. Het prijzengeld van de Human Factors NL Dissertatieprijs wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Registratie ergonomen.
 

Register now for the 11th International Conference on Stress Wave Theory and Design and Testing Methods for Deep Foundation
 

With the end of summer approaching, so is the 11th Stress Wave Conference in Rotterdam, from 20-23 September. With over 150 early bird registrations so far, we are looking forward to welcoming a large number of participants. The program is getting finalized, the keynote speakers are working on their presentations, and on the Maasvlakte the site is being prepared for the extensive Demonstration, Testing and Prediction Event.
 
The more the merrier is also a Dutch saying. With the steadily increasing number of registered participants, the event does not only become more lively, it also becomes more interesting for every professional in our field to attend the conference.  First, this event will provide valuable scientific and practical information on the latest developments in the areas of the conference topics, and in addition it is a great opportunity to meet colleagues from all over the world. Don’t miss this opportunity, r
egister now and keep both your knowledge and your network up to date! Register - SW2022
                                            


- vacature- 



Wil jij als gedreven
projectmanager, met interesse en kennis over zoetwaterbeschikbaarheid, op strategisch niveau resultaat neerzetten voor onze drinkwatervoorziening? Dan hebben wij een prachtige uitdaging voor jou!        


KIVI-activiteitenkalender
 

30 augustus
Het Energiesysteem van 2050 – zijn we d’r klaar voor?
 
31 augustus
Maak kennis met de nieuwe president van KIVI
 
1 september
Cursus Defensie voor Ingenieurs
 
2 september
Kersten Europe, geavanceerde buigtechnologie = VOL
AeroDelft presentation and BBQ
 
6 september
Van contract tot realisatie: dijkversterking Afsluitdijk
 
7 september
Kantoor Triodos Bank in Nederland: Duurzaam en Houtbouw = VOL
Is stikstof schadelijk voor de natuur en voor ons
 
9 september
2nd Friday: RVO
 
10 september
175 jaar KIVI Engineering Festival
Hydrogen Challenge - Studenten Business Case
 
13 september
Van Mus tot Airbus
 
15 september
Op weg naar zero emission transport: “Zijn we er al ...?”
 
17 september
Rondleiding en lezing De Hompesche molen Stevensweert
 
19 september
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach
 
20 september
Klimaatadaptatie en groene daken in Amsterdam
 
21 september
Interesseborrel voor nieuwe bestuursleden
CO2 en Klimaat
 
22 september
Bezoek aan de vijzelturbine van Singraven
 
27 september
ESI symposium 2022 on Integrating systems
 
27-30 september
World of Technology & Science 2022
 
28-29 september
IDEMC: Design for Emotion and Happiness
 
28 september 
Lecture talk: Rocket planes and space sector opportunities

1 oktober 
KIVI Techniekdoemiddag bij Oyfo Techniekmuseum



Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank 

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco


 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief