Nomineren Prins Friso Ingenieursprijs 2023 van start
Beste, (rel)

Vanaf vandaag mogen we weer dé Ingenieur van het Jaar nomineren! Ook dit jaar is het mogelijk om de beste ingenieurs uit jouw omgeving voor te dragen voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023. Daarmee kan zomaar iemand die jij kent op 15 maart 2023 benoemd worden tot Ingenieur van het Jaar 2023. Het wordt weer een spannende strijd tussen toppers uit het hele land. Ken je een topingenieur die voldoet aan de vier criteria: expertise, maatschappelijke impact, ondernemend en innovatief vermogen? Meld hem of haar dan snel aan via deze link.
Afgelopen editie is, mede opgezet door Prinses Mabel, voor de eerste keer de KIVI Engineering Student Team Award uitgereikt. Deze studentenprijs zal ook in 2023 weer worden toegekend aan een studententeam. Maak jij deel uit van of ken jij een technisch topteam dat uitblinkt in teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise? Aarzel niet en geef ze op!  
 
Ander leuk nieuws
Gezien onze inzet om ‘Een uur voor de Toekomst’ te ondersteunen in hun passie om jongeren en studenten te helpen bij het maken van keuzes voor hun studie en verdere carrière, heb ik de eer gekregen om deel te nemen in hun allereerste podcastaflevering en werd ik geïnterviewd. Met als doel jongeren open en eerlijk te vertellen hoe de carrière van iemand verloopt en wat het inhoudt om een bepaalde functie te bekleden. Ben jij benieuwd hoe dat bij mij is verlopen? De podcast is te beluisteren op Spotify via deze link.
 
Het einde van het jaar voelt al iets dichterbij maar stilzitten doen we niet… Het blijft lastig kiezen tussen alle leuke activiteiten de komende weken, graag licht ik er enkele even uit: 
 • Onze partner Mikrocentrum organiseert de Materials 2022 op 19 oktober bij het Mikrocentrum in Veldhoven
 • AI in medical imaging, op 3 november van KIVI International Engineers
 • Women in Energy, op 11 november, in samenwerking met Women in Energy en KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs
 • De Waterbouwdag, een fenomeen voor de waterbouwer, op 17 november, door KIVI Bouw- en Waterbouw, in samenwerking met de Vereniging Waterbouwers en Rijkswaterstaat
 
Uiteraard is er nog veel meer te doen en dat vind je onderaan deze nieuwsbrief.
 
Veel leesplezier!

 

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Wie nomineer jij?

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden.

Ken je dé ingenieur die deze prestigieuze prijs verdient en zich duidelijk onderscheidt van anderen? Dan kun je haar of hem tot en met 29 november nomineren!
Kijk voor de criteria en verdere informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur
 
KIVI Engineering Student Team Award
Voor de tweede keer zal ook de studentenprijs uitgereikt worden. De KIVI Engineering Student Team Award is een aanmoedigingsprijs voor studententeams en is door KIVI in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten.  
Voor de KIVI Engineering Student Team Award komen studententeams in aanmerking die zich in hun project/werk onderscheiden in vier competenties: teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise.
 
Zet het team én hun universiteit of hogeschool op de kaart en nomineer het beste studententeam!
 
De Prins Friso Ingenieursprijs winnaar en het winnende studentteam worden bekendgemaakt tijdens de Dag van de Ingenieur op woensdag 15 maart 2023. Kijk voor de criteria en verdere informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur 

AI in medical imaging

KIVI International Engineers is looking forward to facilitate this event on Thursday November 3rd, for an interactive discussion about the current applications of Artificial Intelligence in medical imaging and how it would contribute to the future of healthcare. Artificial Intelligence has significant importance in medical imaging with the benefits of improved accuracy in identifying and acting on abnormalities, reduced workload and detection of the critical diseases. The speakers will share their valuable insights based on their innovative and international projects from the corresponding developments in the academy and industry. And to end the event well, there will be delicious drinks and snacks to connect with and inspire each other! Click here to attend.

Waterbouwdag

Over een kleine maand, op donderdag 17 november, zal weer de jaarlijkse Waterbouwdag gehouden worden in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs in Utrecht. Dit evenement geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en nieuwe projecten in de waterbouwsector. Voor waterbouwers uit Nederland en België dé gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten. Het is niet alleen een boeiende dag voor ervaren experts, maar ook voor jonge professionals en studenten. De waterbouw staat of valt bij goede samenwerking. Samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, tussen kennisinstituten en uitvoerende partijen en met maatschappelijke partners. Maar ook tussen professionals vanuit verschillende disciplines en culturen.
 
Dus kom naar de Waterbouwdag en laten we het hebben over samenwerken in de sector. Wij zetten de eerste stap in de samenwerking met een externe co-host. De dagvoorzitters zijn dit jaar Stefan Aarninkhof en onze gastvoorzitter Annemieke Nijhof (directeur Deltares).
Sprekers die op het programma staan zijn onder andere Jacolien Eijer, Gijs van den Boomen, Marc Kruis en Bas van Bemmelen.

Voor meer informatie en het volledige programma: houd onze website in de gaten en registreer snel.
  Waterbouwdag – 17 November 2022.

                          

KIVI poll

Al meer dan drie decennia werken 35 landen samen aan het bouwen van de experimentele fusiereactor ITER. Maar nu de problemen zich opstapelen, rijst de vraag of alle inspanningen ooit nog wat gaan opleveren.
 
Wanneer begonnen de eerste gesprekken over ’s werelds grootste kernfusiereactor?
 

 1. 1993
 2. 1985
 3. 2000
 4. Geen idee

Splijtstof: Urenco-centrifuges en de Pakistaanse bom

De besturen van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek en de vereniging Histechnica zijn verheugd je uit te nodigen op zaterdag 22 oktober tot het bijwonen van een voordracht te houden door prof. dr. D. van Delft met de titel: Splijtstof: Urenco-centrifuges en de Pakistaanse bom.
In 1975 keerde de Pakistaanse metallurg Abdul Khan, opgeleid in Delft, terug naar zijn vaderland. Dankzij contacten met Urenco in Almelo had hij geheime ultracentrifuge-technologie kunnen stelen die hem in staat stelde in Kahuta hoogverrijkt uranium te produceren. Niet alleen bezorgde Khan Pakistan een atoombom, ook verkocht hij zijn kennis aan ‘schurkenstaten’ Noord-Korea, Iran en Libië. Intussen streed in Nederland klokkenluider Frits Veerman tevergeefs voor eerherstel. Hij had indertijd de spionage van Abdul gemeld maar werd weggehoond, ontslagen en dwarsgezeten door zijn werkgever en de BVD. ‘Als Iran een bom op Israël gooit’, zei Veerman, ‘staat daarop geschreven: Made in Holland’. Aanmelden? Klik
hier.
 

Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) 2022 Research Retreat

The yearly CWTe 2022 Research Retreat is organized by the Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) on Thursday October 20th. You will be updated on new wireless developments and trends and you will be able to network with other professionals in wireless technology. The symposium will give you a good insight in the industry and academic view on the direction of wireless technology research, as it will provide an update of a number of the research projects that are currently running within CWTe. To attend, click here.
 

Women in Energy

Women in Energy brengt op vrijdag 11 november vraag en aanbod samen: vrouwelijke professionals die graag door willen stromen en de organisaties die op zoek zijn of die deze professionals ondersteunen in hun loopbaan- en leiderschapsontwikkeling. Ontmoet 100 (ervaren) vrouwelijke professionals uit de hele breedte van de energiesectoren tijdens interactieve dagprogramma binnen en op de netwerkborrel. Tijdens het ochtendprogramma worden deelnemers via lezingen en paneldiscussie geïnformeerd en geïnspireerd over de kansen en uitdagingen voor vrouwen in de energietransitie. Marsha Wagner opent vanuit Topsector Energie. Naast haar bieden we het podium aan inspirerende sprekers als Marjolein de Gorter (TenneT), Sarike van Wette (Alliander), Sahar Yadegari (VHTO) en Anne Schipper (Utrecht Municipality en voormalige voorzitter van Jong RES). Aanmelden? Klik
hier
 

Water-stof tot nadenken

KIVI organiseert op donderdag 24 november, samen met De Haagse Hogeschool het symposium "Water-stof tot nadenken". De energietransitie én het loskomen van aardgas, dat thema is actueler dan ooit! De vraag is: Wat kan de rol van waterstof als energiedrager daarin zijn? Wat zijn dan de mogelijkheden? Waar loop je tegenaan? In dit symposium belichten we waterstofmogelijkheden vanuit vier gezichtspunten: 

 1. Gaan we zelf waterstof produceren of kopen we dit in belangrijke mate in?
 2. Vraag en aanbod van energie matchen niet altijd, wat kan waterstof daarin betekenen?
 3. Hoe kan waterstof worden geproduceerd en hoe gebruiken we restwarmte zo effectief mogelijk, en wat betekent dat voor systeemkeuzes?
 4. Wat kunnen we lokaal in de gebouwde omgeving doen om het net te ontlasten?

De sprekers nemen je mee in hun praktijk en oplossingen voor de diverse vraagstukken waar ze voor staan. Sander Mertens, lector Energy in Transition van De Haagse Hogeschool, zal tussen de presentaties aandacht besteden aan zijn KIVI-leerstoel en het hebben over systeemkeuzes. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Nemen we wel de juiste weg, maken we wel de juiste systeemkeuzes? Moeten we blijven vasthouden aan waterstof voor zwaar vervoer en industrie, of is het handig om waterstof een rol te geven in de gebouwde omgeving? Met dit symposium willen we geïnteresseerden meegeven en laten zien dat er geweldige kansen liggen als we meer gaan systeemdenken. Aanmelden? Klik hier

Uitnodiging
Leraar van Buiten, onderzoek jouw mogelijkheden in het onderwijs


Wil jij jouw kennis en ervaring delen met de volgende generatie? Wil je graag werken met jongeren? Wellicht is het werken in het voortgezet onderwijs of het mbo iets voor jou. Onderzoek de mogelijkheden en start jouw oriëntatie met de informatiebijeenkomst van Leraar van Buiten. Op gebied van techniek is er momenteel een grote behoefte aan docenten.
 
Je bent van harte welkom op maandag 31 oktober om 12.30 uur bij deze speciaal voor KIVI georganiseerde online bijeenkomst. 
Peter van de Zwaal, projectleider van Leraar van Buiten, geeft inzicht in de diverse stappen die nodig zijn om voor de klas te kunnen staan. Én er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 13.30 uur. 
 
Leraar van Buiten is een initiatief van schoolbesturen en gemeenten in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Rijnmond en Groene Hart. Er is echter contact met soortgelijke organisaties in het hele land, dus de  bijeenkomst is niet alleen interessant voor belangstellenden uit deze regio. Leraar van Buiten zorgt voor voorlichting en begeleiding van zij-instromers in het onderwijs. Wil je meer weten? Bekijk dan ook de website
www.leraarvanbuiten.nl of luister alvast een podcast www.leraarvanbuiten.nl/podcast-zin-lesgeven
Aanmelden? Klik hier

              

Storytelling by design

Wie koestert geen jeugdherinnering aan een park als de Efteling, een bijzondere vakantie, samenzijn of spraakmakende film waarin je ‘even’ buiten de alledaagse wereld was? Diverse onderzoeken bevestigen de invloed van deze vroege ervaringen op onze alledaagse overtuigingen en gedrag. Betekenisvolle ervaringen vormen ons, wij vormen de wereld. Design, mits in balans met een onderliggende story, het “waarom”, speelt een sleutelrol bij het ‘ontwerpen’ van deze ervaringen bij gebruikers, bezoekers en gasten, stelt Stefan Blonk. Stefan studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft, zijn afstuderen deed hij bij achtbaanontwikkelaar en -bouwer Vekoma Rides. Na zeven jaar als ontwerper werkzaam te zijn geweest bij Flex/design, is hij sinds 2013 als zelfstandig creatief ontwerper werkzaam in onder andere de themaparkindustrie. Aanmelden voor dit KIVI-college op woensdag 2 november? Klik hier.


 

Uitnodiging informele bijeenkomst escalatiestructuur binnen KIVI (let op: alleen leden)

Het afgelopen jaar zijn Bart Smit en Dieudonnee Cobben aan de slag geweest met het ontwikkelen van een voorstel voor een escalatiestructuur binnen KIVI. Een eerste concept van deze structuur, dat zij op persoonlijke titel gemaakt hebben, is in juni 2022 gepresenteerd aan de ledenraad. De afgelopen maanden hebben zij het model doorontwikkeld, op basis van feedback van verschillende interne en externe experts en is het gepresenteerd aan het hoofdbestuur. Voordat de structuur verder zal worden ontwikkeld, willen Bart en Dieudonnee graag de structuur in de huidige vorm delen met de ledenraad en andere geïnteresseerde leden tijdens een online bijeenkomst op donderdag 3 november. Het doel van deze bijeenkomst is leden informeren en ieders feedback ophalen, die zal worden meegenomen bij de verdere ontwikkeling. Ook zullen zij alle vragen die er zijn over deze structuur, waar mogelijk beantwoorden. Aanmelden? Klik hier.  
          


- vacature- 


Patent examiner werktuigbouw/elektrotechniek
Voor Octrooicentrum Nederland zijn wij op zoek naar zes technisch adviseurs (patent examiners), vijf op het vakgebied van de werktuigbouw en één op het vakgebied van de elektrotechniek.


KIVI-activiteitenkalender
 
19 oktober 
CWTe Antenna Booster Technology: from Fundamentals to Applications
E-Lunch webinar: Is lange termijn opslag haalbaar voor de verduurzaming van woningen?
Verkeersveiligheid draait om samenspel voertuig, weg en mens

20 oktober
Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) 2022 Research Retreat
Salvage Techniques
 
21 oktober
EBG: Webtalk Future Network Services - de toekomst van mobiele, draadloze communicatie
 
22 oktober ’22
Splijtstof: Urenco-centrifuges en de Pakistaanse bom
 
25 oktober ’22
Effecten van droogte in Leeuwarden
 
26 oktober
Software Defined Wide Area Networks (SD-WAN) met cloud gebaseerde Security (SASE)
 
28 oktober
Nieuwe kernenergie Wat is er voor nodig?

31 oktober
Leraar van buiten 
 
2 november
Circulaire proeftuin met klimaatadaptatie en -mitigatie
Storytelling by design
 
3 november
AI in medical imaging
         
7 november
Warmtepompen
 
8 november
ISPT Conference '22 - Let's talk about money  
Kameleon Solar  
Afdelingsvergadering Werktuigbouwkunde 2022
 
9-10 november
IDEMC: Visualization
 
10 november
Besturendag 2022
 
11 november
Women in Energy
 
17 november
Waterbouwdag 2022
Nieuwe Sluis Terneuzen
Innovation in Offshore Installation
Remeha Apeldoorn

21 november
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach
 
23 november
Bezoek aan Agro Food (WUR)
 
24 november
Water-stof tot nadenken
 
25 november
Einstein Telescoop, R&D-lab ETpathfinder
 
29 november
LECTURES and DEBAT: The future of our climate
 
30 november
Engineering event Safety 2022Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank 

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief