Prins Friso Ingenieursprijs, Erepenning, Besturendag en bijeenkomsten
 
Terwijl de nominaties voor de Prins Friso Ingenieursprijs binnenkomen missen we er mogelijk nog één. Die van jou!

Kijk even goed in je omgeving of je een ingenieur kent die het verdient om dé ingenieur van 2023 te worden. 15 maart weten we het, zet die datum vast in je agenda, want het wordt na twee jaar digitaal weer een groot festijn.

Afgelopen maandag 14 november is Ernst Oosterveld in het zonnetje gezet, hij ontving uit handen van onze president Jacolien Eijer de KIVI Erepenning. Ernst, dank voor je inzet al de vorige jaren, maar ook voor de jaren die nog komen, want we genieten gewoon nog even verder van je inzet.

We kijken ook terug op een zeer geslaagde Besturendag afgelopen donderdag. Alle aanwezige bestuursleden werden getrakteerd op een zeer interessante lezing van Peter Werkhoven (CSO van TNO) gevolgd door een confronterende en leerzame pitch-training van Toon Buddingh’ en een netwerk-workshop bruggenbouwen in teams met Roy Crielaard.

De komende dagen zijn er weer voldoende bijeenkomsten die noemenswaardig zijn, zoals:
 • Waterbouwdag (donderdag 17 november)
 • Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach (maandag 21 november)
 • Symposium Water-stof tot nadenken (donderdag 24 november)
 • Deadline nominaties Prins Friso Ingenieursprijs (dinsdag 29 november)

Veel leesplezier!

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Nomineer jij mee? 

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. 

Ken je dé ingenieur die deze prestigieuze prijs verdient en zich duidelijk onderscheidt van anderen? Dan kun je haar of hem tot en met 29 november nomineren! Kijk voor de criteria en verdere informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur

Ing. Ernst Oosterveld ontvangt KIVI Erepenning

Foto: Jacoline Eijer en Ernst OosterveldOp maandag 14 november heeft Ernst Oosterveld uit handen van KIVI-president Jacolien Eijer de KIVI Erepenning in ontvangst mogen nemen. In de ALV van de KIVI-afdeling Bouw- & Waterbouwkunde werd hij verrast met dit heugelijk nieuws.

Ernst heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing, verbetering en modernisering van de vereniging, en heeft zich altijd ingezet voor diverse speerpunten.

Zo maakt Ernst zich sterk voor het meer betrekken van hbo-ingenieurs bij KIVI. Na de fusie met NIRIA heeft hij hier continu aandacht voor gevraagd en verbindingen gelegd met hogescholen. Daarnaast heeft hij veel betekent voor het versterken van de verbinding tussen regio- en vakafdelingen.

Ernst was naast in vakafdelingen zeer actief in regio-afdelingen in het oosten van het land. Zijn inzet voor het verbinden van afdelingen werd ook naar voren gehaald, zo was Ernst een tijd vertegenwoordiger van de afdeling Landgebruik en Watermanagement in het Bouw- en Waterbouwkundebestuur.

Al ruim voor de fusie van KIVI en NIRIA was hij actief, sinds de fusie heeft hij in ieder geval de volgende rollen gehad, waarvoor hij via deze waardering wordt bedankt:

 • Penningmeester KIVI Bouw- en Waterbouwkunde
 • KIVI Ingenieurscoach
 • Bestuurslid KIVI Bouw- en Waterbouwkunde
 • Bestuurslid KIVI Landgebruik en Watermanagement
 • Bestuurslid KIVI Rail
 • Lid Hoofdbestuur
 • Lid Raad Opleiding

Ernst blijft zich sterk maken voor KIVI, maar de Afdeling Bouw- en Waterbouwkunde, de Commissie Onderscheidingen … en het Hoofdbestuur waren het zeer eens om hem deze KIVI Erepenning nu te overhandigen.


Foto: Jacoline Eijer en Ernst Oosterveld

16.11.2022 - E-Lunchwebinar: Wat is voor elk huis in Nederland de optimale energierenovatie?

A.s. woensdag 16 november zal Lisanne Havinga, MSc. PhD, Assistant Professor Building Performance and Principal Scientist System Integration van Eindhoven University of Technology, in een interessante E-Lunchwebinar van KIVI Elektrotechniek uitleggen hoe zij dat doel wil bereiken met de Rekenkern: een systeem dat bestaat uit dynamische modellen en een supercomputer die miljarden combinaties aan oplossingen doorrekent.

Aanmelden voor dit event? Klik hier

17.11.2022 - Waterbouwdag

Op donderdag 17 november zal weer de jaarlijkse Waterbouwdag gehouden worden in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs in Utrecht. Dit evenement geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en nieuwe projecten in de waterbouwsector. Voor waterbouwers uit Nederland en België dé gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten. Het is niet alleen een boeiende dag voor ervaren experts, maar ook voor jonge professionals en studenten. De waterbouw staat of valt bij goede samenwerking. Samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, tussen kennisinstituten en uitvoerende partijen en met maatschappelijke partners. Maar ook tussen professionals vanuit verschillende disciplines en culturen.
 
Dus kom naar de Waterbouwdag en laten we het hebben over samenwerken in de sector. Wij zetten de eerste stap in de samenwerking met een externe co-host. De dagvoorzitters zijn dit jaar Stefan Aarninkhof en onze gastvoorzitter Annemieke Nijhof (directeur Deltares).
Sprekers die op het programma staan zijn onder andere Jacolien Eijer, Gijs van den Boomen, Marc Kruis en Bas van Bemmelen.

Voor meer informatie en het volledige programma: houd onze website in de gaten en registreer snel.  Waterbouwdag – 17 november 2022.

                          

23.11.2022 - Bezoek aan Agro Food (WUR)
 

KIVI Regio Gelderland brengt op woensdag 23 november 2022 een bezoek aan Agro Food.

Gastheer: Erik Pekkeriet.

Binnen de Agri & Food sector nemen robots en onbemande systemen een steeds belangrijkere plaats in. Denk aan drones, onbemande landbouwvoertuigen, automatische verpakkingsmachines, plukrobots en ook bij de logistiek en handling van voedingsproducten worden steeds meer robots gebruikt. Wat betekent dit voor onze maatschappij? In hoeverre zullen en willen wij als mens onze activiteiten steeds meer overdragen aan robots? Erik Pekkeriet laat ons zien hoe de verschillende robots hun werk doen.

Aanmelden voor dit event? Klik hier.

24.11.2022 - Symposium Water-stof tot nadenken

KIVI organiseert op donderdag 24 november, samen met De Haagse Hogeschool het symposium "Water-stof tot nadenken". De energietransitie én het loskomen van aardgas, dat thema is actueler dan ooit! De vraag is: Wat kan de rol van waterstof als energiedrager daarin zijn? Wat zijn dan de mogelijkheden? Waar loop je tegenaan?

Tijdens dit symposium belichten we waterstofmogelijkheden vanuit vier gezichtspunten:

 1. Gaan we zelf waterstof produceren of kopen we dit in belangrijke mate in?
 2. Vraag en aanbod van energie matchen niet altijd, wat kan waterstof daarin betekenen?
 3. Hoe kan waterstof worden geproduceerd en hoe gebruiken we restwarmte zo effectief mogelijk, en wat betekent dat voor systeemkeuzes?
 4. Wat kunnen we lokaal in de gebouwde omgeving doen om het net te ontlasten?
Vooraanstaande sprekers van Shell, Siemens Gamesa, Joulz, TU Delft en de gemeente Leidschendam-Voorburg nemen u mee in hun praktijk en oplossingen voor de diverse vraagstukken waar ze voor staan. Sander Mertens, lector Energy in Transition, zal tussen de presentaties als onderdeel van zijn KIVI-leerstoel aandacht besteden aan systeemintegratie.
Sprekers die op het programma staan zijn onder andere: Jacolien EijerMarcel BeltSanne CastroArnoud HiglerDavid-Pieter MolenaarArnoud van der Zee. 

Klik hier voor het volledige programma. 

21.11.2022 - Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

Loop jij met vragen als: Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Dan is een online spreekuur iets voor jou. Het online spreekuur is op maandag 21 november vanaf 19.00 uur. KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap! Zo'n korte kennismaking is ook toegankelijk voor niet-leden. Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging van de ​​ afspraak met een persoonlijke link voor je online meeting met een KIVI-ingenieurscoach. Per avond is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de indeling van de gesprekken gebeurt op volgorde van aanmelding. Aanmelden? Klik
hier.              

KIVI poll

De derde generatie zonnecellen, dye-sensitized solar cells, werkt ook binnenshuis, in de schaduw en wanneer het regent.
 
Wat is er zo bijzonder aan 'derde generatie zonnecellen'?

 1. De grootste uitdagingen van zonne-energie is de opslag
 2. Zonnecellen werken beter bij minder licht
 3. De cellen zijn geïnspireerd op fotosynthese
 4. Geen idee
01.12.2022 - IT-Infra and Telecom-infra event 2022Dit jaar vinden het IT Infra en het Telecom Infra event gelijktijdig plaats met één beursvloer en één programma.

Hierdoor wordt u op één dag uitgebreid geïnformeerd op het gebied van IT,  mobiele netwerken, datacenters en telecominfrastructuur.

De exposanten bieden u deze dag een technisch en interactief lezingenprogramma met specifieke thema’s.

Bovendien zijn er interessante keynote sprekers en paneldiscussies.

Reserveer nu alvast de datum van 1 december in uw agenda!


Meer informatie? Klik hier.


- vacature- 


DESIGN ENGINEER PHYSICS
Are you a professional with a broad interest in technology and product development in the physics domain? Are you looking for a challenging job in a multidisciplinary multinational R&D organisation? Then please apply now!


KIVI-activiteitenkalender
 
 

16 november
E-Lunchwebinar: Wat is voor elk huis in Nederland de optimale energierenovatie?

17 november
Waterbouwdag 2022
Nieuwe Sluis Terneuzen
Innovation in Offshore Installation
Remeha Apeldoorn

18 november 
Bezoek aan de afdeling Bouwkunde van de TU/e

21 november
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach
 
23 november
Bezoek aan Agro Food (WUR)
 
24 november
Water-stof tot nadenken
 
25 november
Einstein Telescoop, R&D-lab ETpathfinder
 
29 november
LECTURES and DEBAT: The future of our climate

29-30 november 
European Industry & Energy Summit 2022
 
30 november
Engineering event Safety 2022

1 december 
IT-Infra and Telecom-infra event 2022Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank 

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief