Ingenieurs moeten de oplossing brengen
 
November, altijd de drukste maand van het jaar, positief doorgekomen. KIVI heeft weer vele mooie bijeenkomsten gehad en is duidelijk aanwezig geweest, zodat we de ingenieurs weer beter op de kaart zetten. Vandaag is overigens de laatste dag om een excellente ingenieur te nomineren voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023. 
Klik hier voor het nominatieformulier >>

Niet alleen in zichtbaarheid of op vakinhoud, maar ook in kracht neemt het netwerk toe. In goede samenwerking hebben we Women in Energy en de Waterbouwdag tot een succes gekregen, waren we aanwezig bij de Precisiebeurs van onze partner Mikrocentrum en is in samenwerking met De Haagse Hogeschool het symposium 'Water-stof tot nadenken' ook een succes geworden. Een learning community waar de voors en tegens van waterstof en energietransitie allemaal aan bod kwamen over alle disciplines van ingenieurs heen. Samen met onze KIVI chair Sander Mertens, gaan we er meer werk van maken,

We staan duidelijk aan de vooravond van meerdere transities en iedereen is het erover eens dat de ingenieurs de oplossing brengen. Het antwoord, en soms zelfs de vraag, ligt bij ons. Pak deze handschoen op en doe mee in de discussie, er rust een grote verantwoordelijkheid op het zijn van een ingenieur; iets om trots op te zijn en reden om in actie te (blijven) komen.
In november en december zijn er toch nog heel wat bijeenkomsten, ik noem er vijf, maar kijk vooral nog even hier om de overige interessante bijeenkomsten ook te vinden.
 • LECTURES and DEBAT: The future of our climate op 29 november van KIVI Students.
 • Engineering Event Safety op 30 november afdeling Elektrotechniek.
 • Bezoek aan de Parallel Boulevard Noordwijk op 6 december afdeling Geotechniek.
 • 2nd Friday: tech in travelling op 9 december afdeling Young KIVI Engineers
 • E Lunchwebinar: The Control Room of the Future at TU Delft makes Dutch power grid more resilient op 14 december afdeling Elektrotechniek
Op de valreep van het jaar nog een leuk voordeel. Als KIVI-lid kan je via onze partner SAA korting op je ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis. De korting van de basisverzekering niet meer toegestaan, maar op de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering krijg je nog een flinke korting, resp. 15% en 10%. Kijk op (www.zk.nl/saa) voor meer informatie.

[Save the date] Op 16 Januari houden we onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zet de datum vast in de agenda! 

Veel leesplezier!

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Prins Friso Ingenieurs prijs. Selectietraject van start. 

De deadline om een excellente ingenieur te nomineren is 29 november 2022. Hierna gaat het selectietraject van start.

 • Genomineerden worden op de hoogte gesteld van hun nominatie
 • De ingediende dossiers worden aangeleverd bij selectiecommissie
 • De puntentelling van de selectiecommissie worden verwerkt
 • Tot slot worden de dossiers doorgestuurd naar de vakjury

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. 

Kijk voor de criteria en verdere informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur

29.11.2022 - KIVI Students LECTURES and DEBAT: The future of our climate

29.11.2022 - KIVI Students LECTURES and DEBAT: The future of our climate

The 27th UN Climate Conference recently took place in Egypt. Thousands of diplomats, politicians and scientists discussed measures to tackle global warming. How does the world address such a complex issue? 

Jaime de Bourbon de Parme MA (present online) and prof. dr. Maarten van Aalst both attended this climate summit and offer a look behind the scenes of international climate diplomacy. Jaime de Bourbon de Parme is Climate Envoy of the Netherlands. Maarten van Aalst is full professor Climate and Disaster Resilience (ITC) and Director of the Red Cross Climate Centre.

This event is organized in cooperation with Studium Generale and HV Ockham. 

Meer informatie? Klik hier >>

30.11.2022 - Engineering Event Safety 2022

Op 30 november is de twaalfde editie van het Engineering Event Safety. Een unieke dag, volledig gericht op machineveiligheid.

Het Safety Event is sinds jaren het platform voor kennisuitwisseling dat u up-to-date houdt. De twaalfde editie heeft de waarde van Safety als centraal thema.

Met onder andere aandacht voor:

 • de waarde van uw huidige safety-investering in relatie tot export naar het Verenigd Koninkrijk en het UK Conformity Assessed-keurmerk;
 • de nieuwe Verordening Machines, de aandachtspunten en hulp bij de interpretatie van de tekst van de vervanger van de Machinerichtlijn;
 • de rol die nieuwe digitale technologieën in de toekomst gaan spelen bij Safety.

Een kleine greep uit de sprekersonderwerpen zijn:

 • Het Verenigd Koninkrijk uit de EU – hoe zit dat met CE?
 • Value of Safety: current status and the way forward
 • Veilig werken met robots is ieders ‘pakkie-an’
 • Wat zijn de wijzigingen in de nieuwe EN 62061:2021 - de SIL-norm voor machines


Voor meer informatie, klik hier >>

                          30.11.22 Engineering event Safety 2022

01.12.2022 - IT Infra and Telecom Infra event 2022Dit jaar vinden het IT Infra en het Telecom Infra event gelijktijdig plaats met één beursvloer en één programma.

Hierdoor wordt u op één dag uitgebreid geïnformeerd op het gebied van IT,  mobiele netwerken, datacenters en telecominfrastructuur.

De exposanten bieden u deze dag een technisch en interactief lezingenprogramma met specifieke thema’s.

Bovendien zijn er interessante keynote sprekers en paneldiscussies.

Reserveer nu alvast de datum van 1 december in uw agenda!


Voor meer informatie? Klik hier >>

Kies voor een zorgverzekering via je beroepsvereniging. En profiteer van alle voordelen! 

Wij werken samen met Zilveren Kruis aan jouw gezondheid. Zo ben je verzekerd van goede zorg. Én investeren we in oplossingen om jou gezonder te laten zijn. Want ook lekker in je vel zitten op je werk, telt mee voor jouw gezondheid.

Een zorgverzekering die je via je beroepsvereniging kunt afsluiten hoort daar ook bij. Eentje die past bij jouw persoonlijke situatie. Met vergoedingen die speciaal zijn afgestemd op je werk. En waarmee je stap voor stap kunt werken aan jouw gezondheid. Zo heb je de zekerheid van een complete zorgverzekering. Wel zo makkelijk, toch? 
 
Zo ziet jouw zorgverzekering via Koninklijk Instituut van Ingenieurs eruit. 

Kies een basisverzekering en vul deze naar eigen wens aan. Hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn, bepaal je natuurlijk zelf. Kies je voor een aanvullende verzekering? Dan krijg je extra vergoedingen én een aantrekkelijke korting op de premie. Dit geldt ook voor eventuele gezinsleden. Dat is mooi meegenomen! Jouw kortingen: 

 • 15% korting op de aanvullende verzekering 
 • 10% korting op de tandartsverzekering 

 
Hierop kun je rekenen als je voor Zilveren Kruis kiest: 

 • Heb je zorgkosten gemaakt? Via de Zilveren Kruis-app of Mijn Zilveren Kruis vraag je eenvoudig je geld terug. Je vergoeding staat dan binnen 3 werkdagen op je rekening. 
 • Op zoek naar medisch advies? Met de app Zilveren Kruis Wijzer vind je, waar je ook bent, direct antwoord op jouw medische vragen.  
 • Gezonder leven? Maak kennis met de Actify-app, de vitaliteitscoach als het om jouw gezondheid gaat. Wel zo makkelijk naast je drukke leven met werk, familie en vrienden. 

Ben je al verzekerd via Koninklijk Instituut van Ingenieurs bij Zilveren Kruis? Een goede keuze. 
Je hoeft dan niks te doen. Jouw nieuwe premie voor 2023 heb je al ontvangen. En wil je alles toch nog eens bekijken? Dat kan via zk.nl/mijnzilverenkruis
 
Enthousiast geworden en wil je overstappen naar Zilveren Kruis? 
Via zk.nl/saa kies je de verzekering die past bij jouw wensen. Meld je uiterlijk 31 december 2022 aan bij Zilveren Kruis, dan regelen zij het verder voor je. 

Voor meer informatie, klik hier >>

06.11.2022 - Bezoek aan de Parallel Boulevard Noordwijk

Het bestuur van KIVI-afdeling Geotechniek nodigt u van harte uit voor een bezoek aan de Parallel Boulevard Noordwijk op 6 december 2022 om 13.00 uur. De kans om een bezoek te brengen aan de 6 meter diepe sleufbekisting!

De bijeenkomst vindt plaats in Hotel aan Zee (www.hotelaanzee.nl/) te Noordwijk.

De herinrichting van de Parallel Boulevard is een project van de gemeente Noordwijk, het hoogheemraadschap van Rijnland en Dura Vermeer. In 2014 heeft de gemeenteraad van Noordwijk besloten, de doorgaande verkeersroute te vernieuwen. Tevens zorgt het stijgende grondwaterpeil voor wateroverlast. De betonnen dijk in de duinen, aangelegd in 2008, verhindert de afvoer van grondwater naar zee. Tijdelijke pompen houden het grondwaterpeil onder controle.

Het verbeteren van de waterafvoer is belangrijk voor de Parallel Boulevard en omgeving. Met de aanleg van een nieuwe RVS-drain rond 200mm op circa 6 meter diepte wordt het grondwaterpeil teruggebracht naar het niveau voor de ‘dijk-in-duin’-constructie. Op www.parallelboulevard.nl vindt u meer informatie over het project.

Voor meer informatie, klik hier >>

06.12.22 Bezoek aan de Parallel Boulevard Noordwijk

09.12.2022 - 2nd Friday: tech in travelling

Elke tweede vrijdag van de maand is het zover: 2nd Friday. Hét VrijMiBo event voor Nederlandse ingenieurs. 

Een vast recept, met steeds nieuwe mensen. We zijn welkom in het prachtige gebouw van het Mikrocentrum in Veldhoven.

Om het ijs te breken trappen we de avond af met een lezing door techneut of bedrijfseigenaar. Zij delen hun succesen en blunders, hun strategie en ervaring. Genoeg materiaal om te bespreken tijdens de netwerk(Kerst)borrel dus!

2nd Friday wordt georganiseerd in samenwerking met het Mikrocentrum.

Wil jij zelf eens op ons 2nd Friday podium staan om anderen te inspireren of heb je een idee voor een interessante spreker? Stuur dan een mail naar yke@kivi.nl.

Voor meer informatie, klik hier >>

https://www.kivi.nl/afdelingen/young-kivi-engineers/activiteiten/activiteit/2nd-friday-tech-in-travelling

14.12.2022 - E Lunchwebinar: The Control Room of the Future at TU Delft makes Dutch power grid more resilient
E Lunch webinar: The Control Room of the Future at TU Delft makes Dutch power grid more resilient

The Dutch Energy System is changing

“As power grid operation gets more complex, you need more automation and intelligence. Here, you can think of Artificial Intelligence (AI) like an autopilot. Power system operation is still a purely manual process. We want to create AI that can support system operators just like an autopilot does in aviation, so operators will act as supervisors”. Assistant Professor Alex Stefanov of TU Delft will take us on a journey towards the possible solutions which can be studied with the “Control Room of the Future”.

Speaker

Abstract: “Control Room of the Future”.

https://www.kivi.nl/afdelingen/elektrotechniek/activiteiten/activiteit/e-lunch-webinar-the-control-room-of-the-future-at-tu-delft-makes-dutch-power-grid-more-resilient

Assistant Professor Alex Stefanov of TU Delft will take us on a journey towards the possible solutions which can be studied with the “Control Room of the Future”.

Speaker's bio

Alex Stefanov graduated from University Politehnica of Bucharest, Romania. He got his PhD at University College of Dublin on the thesis of Cyber-physical system modelling and coordinated restoration of interconnected power systems.
Now he is Assistant Professor & Scientific Director of the Control Room of the Future Technology Center at the TU Delft, Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Informatics.
He is also active as Member of 4TU Center for Resilience Engineering

Voor meer informatie, klik hier >>        

KIVI poll

Een internationale groep onderzoekers ontwikkelde een nieuw type schakelaars voor in de computer. Deze kunnen niet alleen op 1 of 0 staan, maar in signaalsterkte toe- of afnemen. Deze week publiceerden de wetenschappers hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials. 

Wat maakt onze hersenen zo efficiënt?

 1. Zenuwcellen in onze hersenen (neuronen) gebruiken alleen energie als er een puls doorheen gaat, en omdat ze geavanceerder zijn.
 2. Hersenen slaan gegevens op en verwerken op meerdere plekken
 3. Een binaire schakelaar reageert op externe prikkels zoals licht
 4. Geen idee

- vacature- 


DESIGN ENGINEER PHYSICS
Are you a professional with a broad interest in technology and product development in the physics domain? Are you looking for a challenging job in a multidisciplinary multinational R&D organisation? Then please apply now!


KIVI-activiteitenkalender
 
29 november
LECTURES and DEBAT: The future of our climate

29-30 november
European Industry & Energy Summit 2022
 
30 november
Engineering event Safety 2022

1 december 
IT-Infra and Telecom-infra event 2022

5 december
Introduction to IoT

6 december
Bezoek aan de Parallel Boulevard Noordwijk

7/8 december
IDEMC: Biodesign

7 december
Baby-ergonomie

8 december
General meeting - Chartershipcommissie

9 december
2nd Friday: tech in travelling

12 december
Ledenraadsvergadering

13 december
Klimaat en astronomie, of waar komen de ijstijden vandaan?

13 december
LEZING en DISCUSSIE: Minder kolen en gas, meer zon en wind?

14 december
E Lunchwebinar: The Control Room of the Future at TU Delft makes Dutch power grid more resilient

19 december
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

16 januari
KIVI Nieuwjaarsreceptie
 
Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank 

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief